SUPER-AUTO

08 Jun 2021

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

Hibridni hiper automobil kojem nema ravnog. Dva elektromotora i 4,6-litarski trkački motor V8 od 9.000 o/min postavljeni su u sklopu roadster-a sa dva sedišta, koji je gotovo u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana...

Pogon na sva četiri točka, 875 konjskih snaga i još neverovatnijih 944 lb / ft obrtnog momenta, od čega je više od polovine dostupno pri samo 800 o / min. Da, dobro ste pročitali. Zaista ne postoji ništa poput 918 Spyder-a.

Čak ni McLaren P1 i La Ferrari, druga dva člana „Svetog Trojstva“. Porsche sa priključkom, sa baterijom od 6,8 kVh, duplo većom od McLaren-ove, sa 282 bhp e-potiska i električnim dometom od 12 milja je najhibridniji od sva tri. Sposoban je da dostigne 100 km/h za nešto više od šest sekundi koristeći samo električni pogon.

Ubacite motor u priču i ta brojka je i više nego prepolovljena. V8 je nastao iz automobila RS Spyder Le Mans, potiskuje 600 konjskih snaga i pruža 918 Spyder-u mogućnost da dostigne 0-100 kmh za 2,6 sekundi, 0-200 kmh za 7,2 sekunde i maksimalu brzinu od 345 km/h. Ovaj motor, izrađen gotovo isključivo od titanijuma i aluminijuma i težak samo 135 kg, Frank-Steffen Walliser, čovek koji je kreirao projekat 918, opisao je kao „najbolji motor koji je Porsche ikada stvorio“. U NEDC ciklusu testova emituje samo 70 g/km CO2 i potražuje 81 mpg.
Zadnji elektromotor je postavljen između motora i sedmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom, dok je spreda pogon potpuno električni. Iznad 265 kmh taj motor se isključuje, čineći da automobil ide samo na zadnji pogon. Kao i V8, aluminijumsko vešanje sa dvostrukim nosačima je slično kao kod RS Spider trkačkog automobila, prilagodljivi amortizeri su standardni i generalno 918 ima vrlo malo toga zajedničkog sa bilo kojim drugim Porsche-ovim drumskim automobilom. Panel sa tasterima za izbor režima rada na volanu vam omogućava da izaberete četiri različita režima vožnje - električni, hibridni, sportski i trkački. U poslednja dva režima, motor je uvek uključen.

Tokom perioda razvijanja koji je trajao tri godine od 2010. g., Porsche je kreirao 23 prototipa i 25 automobila u fazi predproizvodnje, pre montaže 918 serijskih automobila.

Porsche-ov drugi hibrid (Panamera je bila prvi), ispod karoserije od karbonskih panela, poseduje komponente koje su vrlo tesno upakovane. Karoserija ne deluje toliko rastegnuto ili dugačko, ali je uklonite i 918 Spyder izgleda poput mehaničkog eksponata Guntera von Hagens-a - koža je možda oljuštena, ali podloga zadržava isti oblik.

Zadnji kraj automobila poseduje dramatičniji izgled, dok prednji, sa udubljenim farovima, deluje blaže. Gornji izlaz auspuha predstavlja pravu  temu za razgovor i za razliku od svojih rivala McLaren-a i Ferrari-ja, kod Porsche-a je moguće podići krovne panele i odložiti ih ispod poklopca motora, izlažući time putnike spoljnim faktorima - i buci motora V8 sa velikim brojem obrtaja.

Ponašanje na putu

Među hibridnim novim ovim i električnim novim onim, novitetima i čudesima sve tehnologije sadržane u 918 Spyder-u, skromni klipni motor je prilično gurnut u stranu. Ne bi trebalo da bude - to je jedan od najneverovatnijih motora sa prirodnim dovodom vazduha za drumske automobile koji je ikada pumpao cilindar.

Evo najboljeg načina da ga cenimo - i da shvatimo šta je to što 918 radi, šta nudi, a ni McLaren ni Ferrari ne mogu da ponude. Ubacite ga u visoku brzinu pri malim obrtajima. Peta je dobra. Sad nabijte gas do kraja. Ne možete da shvatite početno ubrzanje, jer nikada niste osetili nešto slično - ništa drugo ne reaguje ovako na 1.000 o / min, pretvarajući vašu kičmu u kašu. To je prelaz iz mirnog stanja u iznenadnu brzinu koji je tako oštar, vanzemaljski i predstavlja neuspeh vašeg mozga da poveže ovoliku silu sa tako malim brojem obrtaja. Dobrodošli u svet električnog potiska.
A sada počnite da se opraštate od toga. Jer kako broj obrtaja raste, a igla prelazi preko 3000 obrtaja u minutu, osećate postupak predaje,  dok se palica ubrzanja postepeno prenosi, sa elektromotora na V8 sa prirodnim dovodom vazduha. Nema gubitka stope rasta, već samo ovaj neverovatni, magični potisak, tako savršeno poravnat sa vašim stopalom koji vam pruža toliko obrtaja sa kojima možete da se igrate. A sam V8? Iskopajte statistiku i uporedite je sa blistavim 4,5-litarskim motorom u zadnjem delu Ferrari-ja 458 Speciale - brojevi su gotovo identični. I da, 918 zvuči jednako melodično. Poseduje auspuhe koji štrče sa vrha poput vazdušnih truba, a šta ste, pobogu, očekivali?

Ono što ćete dobiti je divlja eksplozija nasilja unutrašnjeg sagorevanja, prodorna, pronicljiva jasnoća, ona škripi, frkće i vrišti. Odgovarajući trkačkom osećaju, vožnja je ravna i naporna - ne teška, samo krajnje kruta u kontrolisanju - a prianjanje se sve više oseća. Ali pustite gas i moraćete da budete pažljivi. 918 se odvaja od površine agresivnije nego što je očekivano. Teško je balansirati, a pri težini od 1.680 kg, poprilična masa počinje da se kreće, bez obzira koliko je težište nisko. Osim toga, kao što Walliser ističe, ne možete da nagađate kuda ide električna snaga - sistem to nalaže.
Međutim, osim navedenog, 918 se ponaša kao 911 GT3. Ne može, a da nas ne impresionira način na koji menja smer, prilagodljivost šasije, tačnost upravljanja. Toliko je stabilan, toliko bezbedan, toliko siguran u sebe, toliko GT3 (opet) u svojim osobinama i mogućnostima, da ne sumnjamo da bi ga svako mogao voziti izrazito brzo u bilo kojim uslovima. Čini 875 bhp izvodljivim za rukovanje, a to zaista zahteva genijalnost. Osim kočnica, trebaće vam kočnice. Nema dovoljno početnog stiska, a zatim previše grabe dok ulazite u najbitniji deo kretanja. Pretpostavljamo da postoje neki nesavršeni algoritmi u regenerativnom sistemu. Ha, rečenica koja se mogla ukrasti direktno iz scenarija za Zvezdane staze.

Ali postoji dodatna dimenzija iskustva voženja Porsche-a. Povucite zdepastu ručicu u D i okrenite brojčanik da biste izabrali način napajanja automobila. Startujemo na električni pogon i to je... nekako čudno. Tako tiho da čujemo kako kočioni diskovi cvile-cvile-cvile u kaliperu. Samo je neobično okretati ključ u hiper automobilu (to još uvek morate da uradite), a ne biti dočekan ničim više od znaka „Spreman“ koji svetli na komandnoj tabli. Ali to vam je 918 - potpuno je besramna njegova želja da bude efikasan koliko i opako brz. Tokom prvih nekoliko kilometara prosečno trošimo 8,8 L / 100 km, a najalarmantija je iznenadnost kojom se V8 uključuje. Sa malim efektom zamajca, instant se uključuje i isključuje, a buka pri malom broju obrtaja je grlena i glasna.

Takođe, osećaćete se kao na krstarenju. Ne potpuno jer su sedišta čvrsta, u kabini nema jastučića i izolacije, a određena količina buke i vibracija se prenosi unutra. Ali njime je lako upravljati, jednostavan je za rukovanje i izuzetno koristan u najrazličitijim uslovima. To je predivno kompletan svestrani automobil.

Iznutra: Izgled, finiš i prostor

918 je božanstveno jednostavan za vožnju. Malo je nezgodno ući u njega jer su vrata koja se konvencionalno otvaraju mala, a sedište je u fiksnom položaju uspravno poput crkvene klupe. Siguran sam da mu Porsche može pružiti opušteniji oblik ako biste želeli.
Iznad vaših zglobova prstiju desne ruke se nalazi mala poluga - ručica menjača - i izbočina na brojčaniku na upravljaču - birač režima pogonskog sklopa. Oba predstavljaju užitak za upotrebu, od rashlađujućeg su aluminijuma i rade sa metričkom preciznošću. Mislili smo da bi centralna konzola mogla biti previše komplikovana za nas. To je jedan komad zakrivljenog stakla osetljivog na dodir i funkcioniše isto kao i vaš telefon - stisnite za zumiranje, prevucite, dvaput dodirnite. Ali zapravo je to najbolji sistem u automobilu na koji smo ikad naišli.
Međutim, ne plaćate sumu od 860.000 EUR da biste posedovali istu tehnologiju koju imate besplatno u džepu uz dvogodišnji ugovor. Pa, zapravo posedujete. Cilj 918 nije tako jednostavan kao kod McLaren P1 (da bude najbolji automobil na svetu za vozače). Evo Walliser-ove izjave: „Želeli smo da u svakom pogledu pređemo na sledeći korak, da vidimo šta je moguće sa materijalima, karbonskim vlaknima, hibridom, baterijskim sistemom, ali i kokpitom, funkcionalnošću volana, multimedijom, telefonom, navigacijom. Nismo jurili samo vreme obilaska kruga.“

Sedeći u 918 možete da osetite istinitost te izjave. Pogled je izvanredan, upravljanje predstavlja zadovoljstvo i radi sa jednostavnošću koja umanjuje složenost unutar karoserije.

Porsche-ovo hibridno remek-delo, najkompletniji automobil u Svetom Trojstvu

Upoznajte hiper automobil sa pogonom na sva 4 točka, za sve vremenske prilike. Ovakva pristupačnost i ovakva upotrebljivost mogu značiti da se 918 Spyder pojavljuje kao manje poseban od McLaren-a P1 i LaFerrari-ja, i istina, nije toliko mačo, ne pruža istu visceralnost i zastrašivanje kao McLaren, niti neverovatno iskustvo vožnje Ferrari-ja.

To je utegnutiji automobil, lakši za kontrolu i, možda, dalekosežniji u svojim sposobnostima. 918 Spyder poseduje tako velike mogućnosti u toliko mnogo oblasti: oštar je na stazi poput noža, sposoban je da vas uplaši na smrt, očarava prolaznike, tiho se provlači kroz grad i zavija kroz unutrašnjost. A ako je vreme naklonjeno, možete povaditi krovne ploče i staviti ih ispod poklopca motora.

Ali ovde nije na delu kompromis, već majstorstvo. Zapanjujuć je, mnogo je više od hiper automobila koji možete svakodnevno voziti ili dokaza da su hibridni sistemi živi nakon Toyota-e Prius. On predstavlja korak u budućnost i trenutno vrlo verovatno najkompletniji hiper automobil koji je ikada postojao.

Presuda:

ZA: Epski pogonski sklop, obim upotrebljivosti, svestrano majstorstvo

PROTIV: Nezgodna pedala kočnice na kojoj treba malo poraditi

CENA: 860.000 EVRA


Reklame

Povezane teme

RANGE ROVER SPORT - PRESTIŽ NA DRUMU

RANGE ROVER SPORT - PRESTIŽ NA DRUMU

Treća generacija Range Rover Sporta otišla je korak dalje u pogledu voznih karakteristika, performansi, udobnosti i zvučne izolacije. Skala je dodatno podignuta, a naziv je opravdan...

KOMPANIJA PORSCHE SRBIJA I CRNA GORA OBELEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA BRENDA PORSCHE SPEKTAKULARNIM DOGAĐAJEM U BEOGRADU

KOMPANIJA PORSCHE SRBIJA I CRNA GORA OBELEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA BRENDA PORSCHE SPEKTAKULARNIM DOGAĐAJEM U BEOGRADU

KLASICI I 911 DAKAR ZVEZDE VEČERI! Kompanija Srbija i Crna Gora obeležila je u Beogradu jubilej 75 godina postojanja brenda Porsche, premijerno na ovim prostorima prikazavši spektakularni model 911 Dakar....

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

Futuristički enterijer i ogromna baterija definišu Mercedesov prvi čisto električni automobil....

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

Pokrećući još jednu moćnu kanonadu u ratovima konjskih snaga, Porsche 911 Turbo i Turbo S iz 2021. godine su spremni da povećaju ulog za još do 640 konjskih snaga....

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

Iako je dizajniran da vam pruži osećaj da ste stigli na željenu destinaciju, Bentley Continental GT takođe predstavlja sjajan automobil koji putovanje čini nezaboravnim......

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

Hibridni hiper automobil kojem nema ravnog. Dva elektromotora i 4,6-litarski trkački motor V8 od 9.000 o/min postavljeni su u sklopu roadster-a sa dva sedišta, koji je gotovo u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana......

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

Kod novog Mercedesa AMG GT Black Series, inženjeri iz Affalterbacha su podigli lestvicu u umetnosti dizajniranja vozila. Ovaj novi super sportski automobil savršeno oličava bogatu tradiciju brenda u moto-sportu......

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

Savršena sinteza između modela 488 GTE koji se takmiči na Svetskom prvenstvu u izdržljivosti i modela 488 GT3, kraljice GT trka......

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

Specijalna verzija Toyotine GR Supre coupe ograničena je na samo 90 automobila u Evropi. Nova verzija Jarama Racetrack nudi jedinstvene elemente dizajna i vrhunske karakteristike......

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

Jedinstveni model otvorenog krova sa motorom V12, kućištem od ugljeničnih vlakana sa aerodinamikom pravih trkačkih automobila i inovativan dizajn koji je stvorio tim iz Lamborghini Centro Stiye-a......

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

Nazvan P72 GT, retro dizajn podseća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih. Prema izveštaju proizvođača, ovaj model je takođe posvećen određenom automobilu iz tog perioda, a to je De Tomaso Prova P70......

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

Sian Roadster objedinjuje duh Lamborghinija. Izraz je dizajna koji oduzima dah i izvanrednih performansi, ali što je najvažnije otelotvoruje važne buduće tehnologije. Sianov inovativni hibridni pogonski sklop najavljuje pravac za Lamborghini......

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

Novi Flying Spur. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

Novi Aston Martin 007. La Vie Deluxe magazin. Izdanje Vantage 007 odaje počast modelu iz legendarnog 007 filma The Living Dailight - Aston Martin V8....

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

Sa SF90 Stradale, snaga dolazi iz masivnog V-8 i tri elektromotora. 4.0-litarski V-8 sa dva turbopunjača generiše moćnih 769 konjskih snaga sam, a trio elektromotora pruža dodatnih 217 konjskih snaga...