SUPER-AUTO

13 Sep 2021

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

Iako je dizajniran da vam pruži osećaj da ste stigli na željenu destinaciju, Bentley Continental GT takođe predstavlja sjajan automobil koji putovanje čini nezaboravnim...

GT označava Gran Turismo, a Conti-jeva kabina je zaista neverovatna, pružajući korisnicima osećaj razmaženosti finom kožom, raskošnim drvetom i lepim metalnim ukrasima udruženim sa modernom tehnologijom, obilnim sadržajima i dovoljno velikim prostorom za teret za one koji se ne bi odvažili da putuju sa malo prtljaga. U ponudi su i kupe i kabriolet, kao i brza varijanta visokih performansi. Continental GT se može pohvaliti dobro uravnoteženom šasijom sa taman odgovarajućom dozom atletizma za glatku vožnju vijugavim kanjonskim putevima. Sva veličanstvenost koju ovaj automobil nudi dolazi po visokoj ceni, ali šestocifreni iznos samo služi da još više naglasi privlačnost Bentley Continental GT-a.
Bentley Continental GT - zasigurno jedan od najboljih svetskih Gran Turismo automobila - sa neograničenom količinom prostora za glavu, zahvaljujući z-preklopnom platnenom krovu koji se može spustiti ili podići za 19 sekundi pri brzini od 48 kilometara na čas. Između ostalih takmiči se sa Aston Martin-om DB11 Volante i Ferrari-jem Portofino.                                       

Zaista, nema mnogo razlika između Continental GT Kabria i kupea na kojem je zasnovan. Osim krova, očigledno, što sa sobom donosi učvršćivanje u obliku mnogobrojnih ojačanja i metalnih konstrukcija. Za pet procenata konstrukcija je čvršća nego ranije, dok aluminijumski paneli omogućavaju da telo bude za 20 procenata lakše.
I srećom, znatno lepšeg izgleda. Stari Continental GT nije bio neprivlačan automobil, ali ovaj novi model pomera granice. Bentley je pomerio prednju osovinu napred, poboljšavajući raspodelu težine pomeranjem motora niže i dalje unazad u šasiji. To omogućava da rastojanje između prednjeg dela i prednje osovine može da bude znatno kraće, što zajedno sa dužim zadnjim delom, estetski daje GT-u daleko lepši profil nego modelu koji zamenjuje.
Stvari su takođe napredovale i u pogledu mehanike. Što se tiče motora, još uvek imate izbor između 4,0-litarskog V8 ili 6,0-litarskog V12 - svaki sa nekoliko turbopunjača pored svega ostalog - ali sada je tu više snage i obrtnog momenta, plus deaktiviranje cilindara za bolju ekonomičnost. GT i dalje pokreće pogon na sva četiri točka, ali sada kroz osmostepeni DSG, umesto preko automatskog pretvarača obrtnog momenta, i do 100 procenata snage može da ode na zadnje točkove. A u glatkoj, umirujućoj vožnji, to često i čini radi uštede goriva. Trokomorno vazdušno vešanje ima za cilj pružanje svilenkasto glatke vožnje, dok je 48-voltni sistem aktivnog upravljanja kotrljanjem zadužen da zadrži značajnu masu GT-a u krivinama.
Vožnja

Uz Bentley Continental GT kabrio povezuje se niz veoma velikih brojeva, od kojih su mnogi vrlo dobri. Na primer, motor predstavlja dvostruki turbopunjač V8 sa 550 konjskih snaga ili 6,0-litarski V12 sa 626 konjskih snaga. Nijednom ne fali tempo.

Manje je dobra težina ovog GT-a. Njegova masa od 2.414 kg (što je 170 kg više od GT-a) u V12 obliku znači da je ovaj kabriolet sa dvoja vrata za oko 100 kg teži od punog Land Rover Discovery-ja sa petora vrata i sedam sedišta.
Za razliku od nekih kolega iz VW Grupe (Porsche, Lamborghini i Audi), Bentley je u GT ubacio puno tehnologije kako bi mogao da se ponaša kao da ne teži kao omanja država. Da pokuša da nadmudri fiziku. Sistem protiv kotrljanja od 48 volti za ravno skretanje i vektor obrtnog momenta napred-nazad i iz strane u stranu omogućavaju da GT radi stvari koje automobil od skoro 2,5 tone ne bi trebalo da bude u stanju. Upravlja, prijanja i zaista ide veoma dobro - noću i danju, bolje od teškaša koji zamenjuje, a koji se nekada borio da održi svoju masu pod kontrolom. Vožnja ovog novog modela donosi određeni stepen zabave - još uvek je teškaš i ponosan je na to - ali nema podizanja ili teturanja, jer se promene smera obavljaju besprekorno, bez frke i komešanja. Sve dok ne vozite kao da ste poludeli, biće vam sasvim ugodno.
Zašto? Iz razloga što je mesto na kojem primećujete težinu - na kočnicama. To su možda najveći čelični diskovi ikad ugrađeni u serijski automobil, ali još uvek nisu dovoljno čvrsti za posao koji im je namenjen. U svakodnevnoj vožnji su sasvim u redu, ali izlažite ih naporu i koristite ih često i problemi počinju da izlaze na videlo. Druga mana mu je što, s obzirom na to da se radi o kabrioletu, uprkos brojnim ojačanjima (posebno za pragove i A-stubove), dolazi do slabog podrhtavanja. Ni blizu kao kod Mercedes S-klase Kabria, ali dovoljno da možete primetiti blago podrhtavanje volana na lošim puteva. Vaš saputnik će primetiti, ako odmara ruku na vrhu vetrobranskog stakla dok vozite. Ništa strašno. Kako god bilo, ovo je i dalje neverovatan automobil za velike razdaljine - vožnja je glatka, sedišta su udobna, a unutrašnjost tiha i luksuzna. Pravi Bentley.                
Pogon na sva četiri točka i glatki, brzo menjajući osmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (koji mu zapravo nije potreban, jer je sav obrtni momenat tu već od samo 1.300 o/min) omogućava da, uprkos težini, GT bude izuzetno brz. Od 0-100 km/h za samo 3,7 sekundi sa V12, dok se najveća brzina koju postiže proteže iznad 320 km/h. Verovatno, ipak, sa podignutim krovom.
UNUTRAŠNJOST

Izgled, finiš i unutrašnji prostor

Izuzetno je prefinjen, sa spuštenim ili podignutim krovom.

Bentley tvrdi da je kabina tiha kao i kod starog kupea, i mi im verujemo. Dok čekate u saobraćajnoj gužvi neće se čuti žamor pešaka, koji obično odaje činjenicu da ste u automobilu sa mekim krovom.                      

Zaista, postoje takozvani „luksuzni“ automobili sa pravim, nerasklopljivim krovovima sa glasnijim kabinama od GT kabrioleta. A kada spustite krov (i prozore i zaštitu od vetra), gotovo da nema turbulencija. Vaša kosa će preživeti putovanje netaknuta. Lagani vetar može joj podariti čak i malo veći volumen. Kada vozite sa spuštenim krovom, greje vas par ventilacionih otvora koji uduvaju vrući vazduh na zadnji deo vašeg vrata, sedišta i nasloni za ruke sa grejačima.
Enterijer je zaista veoma dobar – sadrži više tehnike i bolje je napravljen nego kod Aston Martina DB11, i pri tome je raskošniji nego kod Ferrari-ja Portofino. Sve što izgleda kao metal i jeste metal, dakle sve što izgleda kao koža i jeste koža i sve što izgleda kao drvo i jeste drvo. Sve drške i dugmad (ima ih puno) su prefinjeno diskretni. Njegov komad opreme za zabavu predstavlja opcioni rotirajući ekran za zabavu i informacije, koji vam omogućava da sakrijete displej od 12,3 inča iza običnog komada furnira ili kolekcije analognih satova (kompasa, merača temperature i štoperice). Sklop instrumenata predstavlja verziju VW / Audijevog virtuelnog kokpita, a tu je i izvanredan head-up displej.                                                                
Čini se da sistem za zabavu i informacije izgleda kao da je pozajmio osnove svog interfejsa od Porsche Panamere, sa vertikalnim menijem u donjem bočnom delu za prebacivanje između medija / klime / navigacije i tako dalje. CarPlay i Android Auto su takođe prisutni. Osnovni stereo sa 10 zvučnika, snage 650 vati, je Bentley sam podesio. Ali, imaćete želju da nadogradite sistem na B&O-ov sa 16 zvučnika i 1.500 vati ili Naim-ov sa 18 zvučnika i 2.200 vata. Stvarno, stvarno ćete to želeti.

Automobil ima četiri sedišta, mada nećete koristiti zadnja dva (u njemu možete ili da vozite troje putnika i žrtvujete svoju frizuru, ili da izaberete najdražeg i zadržite zaštitu od vetra) i iako očigledno nije toliko prostran kao kupe, još uvek poseduje dovoljno prostora za svačiji prtljag. Prtljažnik ostaje iste veličine – i sa spuštenim i sa podignutim krovom.
Tekući troškovi i pouzdanost

Startne cene su za oko 18.500 evra više od cene kupea, počev od 190.000 evra. U međuvremenu Aston DB11 Volante košta samo 185.000 evra, dok Ferrari Portofino košta neobično specifičnih 192.300 evra. Rolls-Royce Wraith je za  preko 115.000 evra skuplji od GT kabrioleta, a na drugom kraju skale nalazi se Mercedes S-klase Kabrio, koji košta samo 162.000 evra.
Ipak, niko neće potrošiti oko 190.000 evra na neki od navedenih modela. Lista opcija je jednostavno previše primamljiva. Taj kul, rotirajući ekran za zabavu i informacije? Oko 5.450 evra. Automobil koji smo testirali za potrebe ovog pregleda procenjen je do 258.000 evra - zahvaljujući farbi od 5.200 evra, stereo uređaju B&O srednje klase od 5.800 evra i još mnogo čemu.                                                                                                        

No kupovina Bentley-a nije ekonomičan potez, tako da koga briga? Vas sigurno ne. Ni u vezi ekonomije, mada vredi napomenuti da je čak i veliki dečak V12 postigao 20,2 mpg, 317 g/km CO2 i opseg krstarenja od 400 kilometara, daleko od najgoreg konkurenta koji smo videli.
Presuda

Završne misli i izbor opsega

Briljantan GT, sada sa malo više prostora za glavu.

Baš kao i kupe, ovo je daleko dinamičniji automobil od onog koji zamenjuje. Svi pogonski sistemi daju mu atletizam koji automobil ove veličine, tipa i mase ne bi trebalo da poseduje. I naravno, izuzetno je brz u pravoj liniji. Tako brz i toliko prefinjen, nikad se ne osećate kao da vozite toliko brzo kao što zapravo idete. To je gubitnik dozvole, to je sigurno, sa neverovatnom sposobnošću da brzo ide po različitim terenima bez ikakvog gubitka forme.

Takođe je i dobar kabriolet - iako očigledno nije tako krut kao kupe, GT sa mekim krovom se ne trese niti podrhtava poput velikih, luksuznih kabrioleta, čak i onih iz prethodne generacije, dok sa svim zaštitama od vetra praktično nema turbulencije u kabini, čime će potencijalni kupci posebno biti oduševljeni. Veoma zadovoljavajući automobil, u kojem se može prevaliti veliki broj kilometara, za koji verujemo da ćete ga posedovati. Naravno, po odgovarajućoj ceni.

ZA:


•Izuzetno brz i iznenađujuće zabavan za vožnju.

•Elegantna karoserija, ultra-luksuzan enterijer, šasija spretno balansira na liniji između udobnosti i kontrole.


PROTIV:


•Najbolje opcije zahtevaju još više novca, troši gorivo poput kamiona, cena koja je za skoro svakoga previsoka.


PRESUDA:


•Neki kažu da je odredište cilj svega, ali Continental GT daje dobre argumente putovanju.

Cena: počev od 185.000 evra.


Reklame

Povezane teme

RANGE ROVER SPORT - PRESTIŽ NA DRUMU

RANGE ROVER SPORT - PRESTIŽ NA DRUMU

Treća generacija Range Rover Sporta otišla je korak dalje u pogledu voznih karakteristika, performansi, udobnosti i zvučne izolacije. Skala je dodatno podignuta, a naziv je opravdan...

KOMPANIJA PORSCHE SRBIJA I CRNA GORA OBELEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA BRENDA PORSCHE SPEKTAKULARNIM DOGAĐAJEM U BEOGRADU

KOMPANIJA PORSCHE SRBIJA I CRNA GORA OBELEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA BRENDA PORSCHE SPEKTAKULARNIM DOGAĐAJEM U BEOGRADU

KLASICI I 911 DAKAR ZVEZDE VEČERI! Kompanija Srbija i Crna Gora obeležila je u Beogradu jubilej 75 godina postojanja brenda Porsche, premijerno na ovim prostorima prikazavši spektakularni model 911 Dakar....

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

Futuristički enterijer i ogromna baterija definišu Mercedesov prvi čisto električni automobil....

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

Pokrećući još jednu moćnu kanonadu u ratovima konjskih snaga, Porsche 911 Turbo i Turbo S iz 2021. godine su spremni da povećaju ulog za još do 640 konjskih snaga....

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

Iako je dizajniran da vam pruži osećaj da ste stigli na željenu destinaciju, Bentley Continental GT takođe predstavlja sjajan automobil koji putovanje čini nezaboravnim......

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

Hibridni hiper automobil kojem nema ravnog. Dva elektromotora i 4,6-litarski trkački motor V8 od 9.000 o/min postavljeni su u sklopu roadster-a sa dva sedišta, koji je gotovo u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana......

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

Kod novog Mercedesa AMG GT Black Series, inženjeri iz Affalterbacha su podigli lestvicu u umetnosti dizajniranja vozila. Ovaj novi super sportski automobil savršeno oličava bogatu tradiciju brenda u moto-sportu......

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

Savršena sinteza između modela 488 GTE koji se takmiči na Svetskom prvenstvu u izdržljivosti i modela 488 GT3, kraljice GT trka......

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

Specijalna verzija Toyotine GR Supre coupe ograničena je na samo 90 automobila u Evropi. Nova verzija Jarama Racetrack nudi jedinstvene elemente dizajna i vrhunske karakteristike......

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

Jedinstveni model otvorenog krova sa motorom V12, kućištem od ugljeničnih vlakana sa aerodinamikom pravih trkačkih automobila i inovativan dizajn koji je stvorio tim iz Lamborghini Centro Stiye-a......

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

Nazvan P72 GT, retro dizajn podseća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih. Prema izveštaju proizvođača, ovaj model je takođe posvećen određenom automobilu iz tog perioda, a to je De Tomaso Prova P70......

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

Sian Roadster objedinjuje duh Lamborghinija. Izraz je dizajna koji oduzima dah i izvanrednih performansi, ali što je najvažnije otelotvoruje važne buduće tehnologije. Sianov inovativni hibridni pogonski sklop najavljuje pravac za Lamborghini......

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

Novi Flying Spur. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

Novi Aston Martin 007. La Vie Deluxe magazin. Izdanje Vantage 007 odaje počast modelu iz legendarnog 007 filma The Living Dailight - Aston Martin V8....

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

Sa SF90 Stradale, snaga dolazi iz masivnog V-8 i tri elektromotora. 4.0-litarski V-8 sa dva turbopunjača generiše moćnih 769 konjskih snaga sam, a trio elektromotora pruža dodatnih 217 konjskih snaga...