SUPER-AUTO

24 Dec 2022

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

Pokrećući još jednu moćnu kanonadu u ratovima konjskih snaga, Porsche 911 Turbo i Turbo S iz 2021. godine su spremni da povećaju ulog za još do 640 konjskih snaga.

Sportski automobili velike snage, kao što su Mercedes-AMG GT R od 577 KS, Audi R8 od 602 KS i Lamborghini Huracán Evo od 631 KS, svi predstavljaju rivale oba modela 911 Turbo, ali nijedan od njih ne dolazi sa istim nasleđem i bogatom istorijom. Sa kupe i kabrio modelom karoserije, oni nude sličnu standardnu i opcionu opremu kao i slabiji modeli 911, ali ih pokreće snažniji 3,7-litarski šestocilindrični motor sa dva turbo punjača koji se nalazi—gde drugde? — pozadi. Dok su “911 Turbo-i” iz 2021. godine veoma skupi, njihove neverovatne performanse i božanska priroda vožnje vredni su naše prezentacije.

Objektivno gledano, poslednji Porsche 911 Turbo je predstavljao sve što vam je potrebno kada je sportski automobil u pitanju. Njegova mlazna brzina i sigurno rukovanje u kombinaciji sa svim dosadnim, ali istinitim činjenicama o pouzdanosti i lakoći korišćenja čine ga skoro savršenim. No automobili ne predstavljaju najracionalniju kupovinu – superautomobili još manje – i stoga takva kompletnost može delovati malo otežavajuće za ostvarivanje. Ukratko, 911 Turbo iz generacije 991 je bio senzacionalno talentovan, ali mu je nedostajalo zabavnih elemenata u poređenju sa čak i osnovnim Carrera-ma, a da i ne pominjemo GT2 i GT3.
Mogli biste tvrditi da je to prirodni nusproizvod ubrizgavanja nepristojne količine snage u automobil sa pogonom na sva četiri točka i višestrukim pomagalima u vožnji. Prastari elementi kao što je “uključenost vozača” ponekad zauzimaju pomalo pozadinsko mesto. Imajući u vidu divlju reputaciju originalnog 911 Turbo, 930 sa kitovim repom iz sredine sedamdesetih godina prošlog veka, činilo se kao da ima mesta za napredak.

Bez previše preskakanja do kraja, 992 Turbo – lansiran 2020. godine – popunio je tu prazninu. No to je učinjeno dok se nagomilavalo još više snage, koristila dodatna tehnologija za pomoć vozaču i – pomalo staromodno – dobijalo na težini tokom tog procesa.

Krajnji rezultat predstavlja osnovni model 911 Turbo koji nudi maksimalnu snagu od 572 KS za nešto ispod 162.000 evra, dok božanstveni Turbo S predstavlja automobil sa 642 KS, sa cenom od 187.000 evra. Treba napomenuti zarad konteksta da je odlazeći Turbo S predstavljao automobil sa 572 KS. Stvari su ovde zaista napredovale. Poenta, Turbo S iz 992 generacije nudi brzinu od 330 km/h, dok oba modela Turbo asortimana opušteno nude ubrzanje od 0-100 km/h za ispod tri sekunde.
Ne poseduje manuelni menjač, naravno, i zadržava pogon na sva četiri točka sa istim PDK prenosnim odnosom sa osam brzina kao kod Carrera-e iz 992 serije. Ključna promena je da je prenosni odnos krajnjeg pogona produžen kako bi se omogućilo Turbo S-u da dostiže brzinu od 320 km/h i više. Raspolaže elektronskim kontrolisanim diferencijalom u zadnjem i hidrauličnim u središnjem delu automobila. Upravljanje zadnjim točkovima je standardno kao i Porsche-ovo aktivno upravljanje suspenzijom u dva režima. I, kao što je danas u modi, prednji i zadnji točkovi su različitih veličina. Umesto 20-inčnih kao prethodni put, ovaj automobil poseduje prednje točkove od 20 i zadnje od 21 inča.

Aero paket je takođe evoluirao sa promenama u širem, dužem automobilu. Sa podesivim prednjim razdelnikom i širim zadnjim spojlerom – oba komada automatski maksimalno napadaju put u režimu Sport Plus, ali se mogu podesiti nezavisno – prema tvrdnji dodaju 100 kg potisne sile pri maksimalnoj brzini od 330 km/h kod Turbo S verzije. 

Razlike između Turbo i Turbo S verzije su izuzetno male, a sva apsolutno neophodna tehnologija je standardna za oba modela. Velika pogodnost ovog drugog uz dodatnu cenu od 26.500 EUR vam u suštini pruža još podesivija sportska sedišta, kao i standardne karbonsko-keramičke kočnice i PASM aktivne rol barove za zaštitu od prevrtanja – plus prednosti od 70 KS, 11 km/h i 0,1 sekundi u tri najbitnije statistike. Ako želite da potrošite još više novca, oba modela su dostupna u vidu kabrio varijante za dodatnih 10 hiljada EUR ili slično.

KAKVA JE PRESUDA?

“Nepokolebljivo i nečuveno brz kao i uvek, ali ovog puta je malo zabavniji”

Poslednji 911 Turbo S je zaista proširio sposobnosti platforme 991, do tačke u kojoj niste mogli razumno da vidite kako je Porsche mogao da ga značajno poboljša. Ovi Turbo i Turbo S modeli zasnovani na 992 platformi dokazuju da postoji još mnogo toga što mogu da ponude. Ovo je automobil koji je brži, čvršći i sposobniji nego ikad, ali i raskošniji nego što je možda bio od sredine devedesetih. To je najzanimljiviji 911 Turbo u nekoliko generacija. 
VOŽNJA

Važno je da se prisetimo gde se 911 Turbo nalazi u Porsche asortimanu. On apsolutno nije zamišljen da predstavlja krajnji izraz Porscheovih performansi. To su GT automobili koje je proizvelo odeljenje za motosport – divni GT3 i moćni twin-turbo GT2 RS. Turbo S je dizajniran tako da predstavlja vrhunski brzinac koji proždire put. Udobnost i lakoća korišćenja su ovde u rangu sa performansama i rukovanjem. 

I sudeći na osnovu toga, čini se da je ovaj novi automobil pogodio sam centar mete. Startovanje – postavljanje sedišta i volana, uparivanje telefona itd. – prolazi bez problema. Mnogo lakše i jednostavnije. Ceo auto pruža takav osećaj dok se krećete. Čvrst, staložen, nepokolebljiv. Kontrole nisu komplikovane što je inače uobičajeno kod 911 modela, vešanje je tiho i postoji opšti osećaj smirenosti u kabini.

Sa elektronski potpomognutim upravljanjem koje umanjuje većinu nedostataka puta i prigušivanjem motora pozadi, on je varljivo, opako brz. Tamo gde biste inače znali kojom brzinom idete zahvaljujući motoru i buci sa puta, kod novog Turbo modela, jednostavno ne znate.
Ovo ga čini izuzetno lakim i udobnim GT automobilom u kojem možete preći stotine i stotine kilometara. No to ne objašnjava ništa o drugoj strani njegovog karaktera, koja je podjednako impresivna na potpuno drugačiji način. Morate da izaberete Sport ili po mogućnosti Sport Plus režim kako biste ga zaista probudili. Ali kada to uradite, svaka tetiva u autu se lepo zategne.

Pruža osećaj kao da se međuosovinsko rastojanje smanjuje za nekoliko inča, 250 kg se lansira i turbo motori postaju divlji. Ali u stvarnosti, razdelnik i spojler se protežu i menjač se duže zadržava u prenosnim odnosima. U svakom slučaju, efekat je naelektrisan, automobil crpi snagu iz naizgled beskrajnih izvora prianjanja i snage.

Previše staložen? Pa, Porsche je pokazao dobar osećaj za tržište unošenjem više zabave nego ranije. Kao da su Turbo inženjeri kopirali domaći zadatak GT3 tima. Naravno, poseduje toliko prijanjanja od AWD-a da vas čak ni neverovatan tempo Turbo S-a nikada neće zateći nespremnim. Ali ako počnete namerno da pojačavate sve i popuštate ESP (na trkačkoj stazi, naravno), ova stvar će isporučiti maksimum uzbuđenja i zabavu za kojima smo često žudeli, ali nismo uvek uspevali da ih otkrijemo u Turbo šasiji. Čak i zvuči prilično dobro – što nije uvek slučaj sa automobilima sa jakim turbo punjenjem koji poseduju toliko lakoće korišćenja ugrađene u sebe.

“Ne postoji mnogo mogućnosti da iskoristite sve što vam je u ponudi, ali kada to učinite, efekat je neverovatan. Nismo vozili automobil koji može da uništi bilo koju asfaltnu površinu – stazu, A-put, B-put, autoput – na način na koji ovaj automobil može. Poseduje i stvarnu ličnost. I dalje se oseća kao pravi 911, od upravljača do zapanjujućih kočnica i buke šestocilindričnog usisnika koja urlajući prodire u kabinu.

UNUTRAŠNJOST

Izuzetno je lako udobno se smestiti u 911 Turbo. Električni stub volana i podesiva sedišta (14-smerno u Turbo-u, 18-smerno u Turbo S-u – ne možemo ni da zamislimo 18 različitih smerova) označavaju da možete brzo da locirate i popravite svoju idealnu postavku. Budući da je u pitanju Porsche, neće trebati  dugo – pedale su odlično pozicionirane, vidljivost je ogromna (što je prednost toga što nije u pitanju superautomobil od karbonskih vlakana i zadnjim prozorom veličine poštanskog sandučeta) i možete da obuhvatite njegovu ogromnu širinu iznenađujuće dobro zahvaljujući zakrivljenim prednjim krilima koja su jako izražena u vašem vidnom polju. Baš kao kod starih 911.
Raspored sa pet brojčanika takođe predstavlja omaž starim 911, iako su danas svi brojčanici osim obrtomera digitalni, a ne analogni. Sve je to veoma prilagodljivo – možete da zamenite dva brojčanika za veliku satelitsku navigacionu mapu, ako niste zaljubljenici u tradiciju – iako su spoljne ivice rasporeda malo zaklonjene okvirom volana.

Tradicija je naglašena na drugim delovima, mada imajte na umu da menjač sada predstavlja pomalo zdepast predmet u stilu USB-a, a ne pravu polugu.
Kvalitet unutrašnjosti je u potpunosti u skladu sa Porsche-om. Skladištenje je dobro, sa fiksnim džepovima na vratima koji mogu da pohrane sve, od novčanika do flaše vode. Ali držači za čaše su manji. Centralni držač koji se može ukloniti je preuzak da u njega stane flaša vode za višekratnu upotrebu koja lagodno staje u držač starijih 991 modela. Komad na rasklapanje za putnike radi svoj posao, ali ne pruža nimalo lepo osmišljenog osećaja kao kod njegovih prethodnika.
Za razliku od GT2 ili GT3, poseduje zadnja sedišta. U njih se mogu smestiti deca, pa čak i odrasle osobe sitnije građe na kratke razdaljine, a kada se sklope, utrostruče kapacitet za prtljag automobila. Imajte na umu, možete izabrati da ih ne uzmete preko opcionog Lightweight Package-a. Ovo povećava buku i smanjuje težinu za 30 kg zamenom sedišta, uklanjanjem zadnjih sedišta, uklanjanjem prigušivača zvuka i dodavanjem laganog stakla. Kao i dodavanjem sportskog vešanja i lakšeg izduvnog sistema. Mi bismo na taj način opremili automobile, ako nam je potreban za nešto više od putovanja na posao, izuzetno velikom brzinom.

ZAKLJUČAK

Oksimoron praktičnog superautomobila je skovao model 911. A ovaj Turbo ničim ne narušava tu reputaciju. Kada unesete svoje preference u automobil, on će vas dočekati u svakom pogledu  tačno onako kako vam se sviđa dok se smestite u sedište i pružiće vam zagrljaj dobrodošlice, tako da će svakodnevna vožnja predstavljati zadovoljstvo, a ne posao. Samo budite sigurni da ste se opredelili za podizanje prednje osovine pomoću GPS-a kada postane dostupno.

Legendarna sposobnost prednjeg prtljažnika da pohrani dve ručne torbe pune veličine je još uvek tu (setite se aviona i nošenja prtljaga?). Ali zadnja sedišta – preklopljena ili uspravna – i dalje predstavljaju pravu promenu u pogledu fleksibilnosti. Apsolutno je izvodljivo smestiti jednu osobu ili dve srednje građe, za kratka putovanja. A ako samo nosite puno stvari, možete u gepek da nagurate tri kofera pune veličine.

Iako motor poseduje gotovo istu snagu kao sunce, radeći sa osmobrzinskim PDK-om i nekim čarobnim modifikacijama, on takođe može da vrati zapanjujuću ekonomičnost. Približno 13 km po litru goriva je sasvim moguće nakon više godina upotrebe, što je nešto što gomila četvorocilindarskih hečbek automobila ne može da ispuni.
A tu je i opštepoznata pouzdanost koju treba uzeti u obzir. Zaista ne postoji nijedan drugi superautomobil koji bi se približio Porsche-ovoj sposobnosti da konstantno bude gažen, a zatim ponovo nemilosrdno gažen još više, ne radeći mu ništa osim povremenih provera goriva i ulja. Postoji garancija na tri godine/neograničenu kilometražu, a servisi su svake dve godine.

Ali pazite na troškove. Prilično je dobro opremljen u standardnoj varijanti, ali je takođe 78.000 EUR skuplji od regularne Carrera-e pre nego što uopšte počnete da se zabavljate sa veoma primamljivom listom opcija. Turbo S je neosporno veoma primamljiv božanstven proizvod – vrhunac svega što Porsche zna o pravljenju nepokolebljivih drumskih automobila koji se kreću nečuveno brzo – ali na prljavom sporednom putu, standardni Turbo zapravo neće biti ništa manje impresivan (niti brz).

TEHNIČKI PODACI:

TIP VOZILA

- zadnji motor, pogon na sva četiri točka, 2+2 putnika, kupe sa 2 vrata


TIP MOTORA

- DOHC 24-ventilni šestocilindrični motor sa dva turbo punjača i međuhladnjakom, aluminijumskim blokom i glavama, direktnim ubrizgavanjem goriva

- Zapremina 229 in3, 3746 cm3

- Snaga 640 ks pri 6750 o/min

- Obrtni moment 590 lb-ft pri 2400 o/min

TRANSMISIJA

- 8-stepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom


ŠASIJA

- Vešanje (P/Z): podupirači/multilink

- Kočnice (P/Z): 16,5 inča sa ventilacijom, unakrsno izbušeni keramički disk/15,4 inča sa ventilacijom, unakrsno izbušena keramika,  240 km/h: 12,5 sek


DIMENZIJE

- Međuosovinsko rastojanje: 245,11 cm

- dužina: 452,12 cm

- širina: 190 cm

- visina: 129,28 cm

- zapremina kabine: 2.09 m3

- zapremina prtljažnika: 0.14 m3

- Težina praznog vozila: 1.653,8 kg

REZULTATI C/D TESTA:

100 kmph: 2.2 sec

160 kmph: 5.3 sec

210 kmph: 8.9 sec

240 kmph: 12.5 sec

290 kmph: 21.4 sec

Top brzina, 48–80 kmph: 2.0 sec

Top brzina, 80–112 kmph: 2.4 sec

400 m: 10.1 sec @ 137 mph

Top brzina (drag limited): 330 kmph

kočenje, 112–0 kmph: 42.4 m

kočenje, 160–0 kmph: 86.6 m

EPA EKONOMIJA GORIVA:

kombinovano/grad/auto put: 17/15/20 mpg


Reklame

Povezane teme

RANGE ROVER SPORT - PRESTIŽ NA DRUMU

RANGE ROVER SPORT - PRESTIŽ NA DRUMU

Treća generacija Range Rover Sporta otišla je korak dalje u pogledu voznih karakteristika, performansi, udobnosti i zvučne izolacije. Skala je dodatno podignuta, a naziv je opravdan...

KOMPANIJA PORSCHE SRBIJA I CRNA GORA OBELEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA BRENDA PORSCHE SPEKTAKULARNIM DOGAĐAJEM U BEOGRADU

KOMPANIJA PORSCHE SRBIJA I CRNA GORA OBELEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA BRENDA PORSCHE SPEKTAKULARNIM DOGAĐAJEM U BEOGRADU

KLASICI I 911 DAKAR ZVEZDE VEČERI! Kompanija Srbija i Crna Gora obeležila je u Beogradu jubilej 75 godina postojanja brenda Porsche, premijerno na ovim prostorima prikazavši spektakularni model 911 Dakar....

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

Futuristički enterijer i ogromna baterija definišu Mercedesov prvi čisto električni automobil....

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

Pokrećući još jednu moćnu kanonadu u ratovima konjskih snaga, Porsche 911 Turbo i Turbo S iz 2021. godine su spremni da povećaju ulog za još do 640 konjskih snaga....

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

Iako je dizajniran da vam pruži osećaj da ste stigli na željenu destinaciju, Bentley Continental GT takođe predstavlja sjajan automobil koji putovanje čini nezaboravnim......

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

Hibridni hiper automobil kojem nema ravnog. Dva elektromotora i 4,6-litarski trkački motor V8 od 9.000 o/min postavljeni su u sklopu roadster-a sa dva sedišta, koji je gotovo u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana......

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

Kod novog Mercedesa AMG GT Black Series, inženjeri iz Affalterbacha su podigli lestvicu u umetnosti dizajniranja vozila. Ovaj novi super sportski automobil savršeno oličava bogatu tradiciju brenda u moto-sportu......

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

Savršena sinteza između modela 488 GTE koji se takmiči na Svetskom prvenstvu u izdržljivosti i modela 488 GT3, kraljice GT trka......

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

Specijalna verzija Toyotine GR Supre coupe ograničena je na samo 90 automobila u Evropi. Nova verzija Jarama Racetrack nudi jedinstvene elemente dizajna i vrhunske karakteristike......

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

Jedinstveni model otvorenog krova sa motorom V12, kućištem od ugljeničnih vlakana sa aerodinamikom pravih trkačkih automobila i inovativan dizajn koji je stvorio tim iz Lamborghini Centro Stiye-a......

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

Nazvan P72 GT, retro dizajn podseća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih. Prema izveštaju proizvođača, ovaj model je takođe posvećen određenom automobilu iz tog perioda, a to je De Tomaso Prova P70......

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

Sian Roadster objedinjuje duh Lamborghinija. Izraz je dizajna koji oduzima dah i izvanrednih performansi, ali što je najvažnije otelotvoruje važne buduće tehnologije. Sianov inovativni hibridni pogonski sklop najavljuje pravac za Lamborghini......

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

Novi Flying Spur. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

Novi Aston Martin 007. La Vie Deluxe magazin. Izdanje Vantage 007 odaje počast modelu iz legendarnog 007 filma The Living Dailight - Aston Martin V8....

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

Sa SF90 Stradale, snaga dolazi iz masivnog V-8 i tri elektromotora. 4.0-litarski V-8 sa dva turbopunjača generiše moćnih 769 konjskih snaga sam, a trio elektromotora pruža dodatnih 217 konjskih snaga...