SUPER-AUTO

01 Apr 2021

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

Kod novog Mercedesa AMG GT Black Series, inženjeri iz Affalterbacha su podigli lestvicu u umetnosti dizajniranja vozila. Ovaj novi super sportski automobil savršeno oličava bogatu tradiciju brenda u moto-sportu...

Ovaj novi super sportski automobil savršeno oličava bogatu tradiciju brenda u moto-sportu, kao i stručnost u razvoju kompletnih vozila koja impresioniraju u svakom pogledu. Rezultat je vozilo koje izaziva strahopoštovanje sa 720 ks iz ručno izrađenog AMG V8 motora sa “flat plane” radilicom, u kombinaciji sa aktivnom aerodinamikom i dizajnom koji proizilazi direktno iz aktuelnog trkačkog automobila AMG GT3.

Mercedes-AMG, Black Series predstavlja sinonim za vrlo poseban tip automobila od 2006. godine: beskompromisno sportski, sa izražajnim dizajnom i najdirektnijim prenosom tehnologije iz moto-sporta u serijsku proizvodnju. Modeli Black Series predstavljaju ekskluzivne automobilske raritete. Nisu razvijeni zarad sakupljanja prašine u garažama kolekcionara, već za velike brzine na trkačkim stazama, uprkos tome što su odobreni i za upotrebu na putevima. AMG GT Black Series predstavlja novi vrhunac u ovoj tradiciji: odlikuje se najsnažnijim motorom serije Mercedes-AMG V8 svih vremena.

Da bi redefinisali super sportski automobil, specijalisti za motore u Affalterbach-u su ponovo opsežno rekonstruisali pouzdani 4.0-litarski V8 biturbo uređaj - uprkos tome što je već poznat po odličnoj upravljivosti, isporuci snage i obrtnom momentu. Specifikacije su bile jasne: Znatno veća snaga od prethodno vodećeg modela AMG GT porodice, još brži odziv na gas, maksimalni obrtni momenat - sve je to značilo da je potrebna radikalna promena u obliku nove radilice ravnog nivoa.
„Novi GT Black Series predstavlja naš najnoviji vrhunac u automobilizmu i nastavlja tradiciju uspostavljenu 2006. godine. Šesta iteracija ove vrste predstavlja još jednu AMG-ovu prekretnicu i impresivan dokaz neverovatne razvojne stručnosti u Affalterbach-u. Ponosan sam na tim koji je stvorio ovaj jedinstveni super sportski automobil, koji sada predstavlja apsolutni vrhunac naše uspešne GT porodice. Performanse, izgled i vozna dinamika GT Black Series su bez premca. Ovaj projekat je predstavljao fantastičnu završnicu moje karijere u AMG-u, na čemu sam zaista zahvalan “, kaže Tobias Moers, predsednik uprave kompanije Mercedes-AMG GmbH.

Prepoznatljiv dizajn V8 motora

Dizajn V8 motora daje dizajnerima dovoljno prostora za igru sa jednim ključnim elementom: rasporedom kolena na radilici, što utiče na karakteristike motora. U V8 motorima obično postoje dve varijante: “cross plane“ kod kojeg se šipke radilice četiri para cilindara nalaze pod uglom od 90 stepeni jedna prema drugoj, koje je AMG koristio u svim prethodnim V8 motorima, ili “flat plane” radilica, gde su sve šipke radilice u istoj ravni sa pomakom od 180 stepeni (“ravni nivo“).
Ako pogledate prednju stranu „cross plane“ radilice, moći ćete da prepoznate krst po kojem je dobila ime. Prednosti ovih radilica su izvrsna lakoća u radu i veliki obrtni momenat pri malim brzinama rotacije. Karakterističan zvuk je još jedna od osobina V8 motora poprečnog nivoa. Da bi optimalno iskoristili zapreminu i potencijal performansi 4.0-litarskog V8 biturbo motora, AMG-ovi inženjeri su u osnovi premestili izduvnu stranu u vrući unutrašnji deo V dva bloka cilindra V8 motora.
Ravnomerno oscilirajuće gasne kolone za još veću snagu

Još jedan način za povećanje performansi je upotreba “flat plane” radilice. U V8 motoru ravnog nivoa, radilica izgleda kao linijski četvorocilindrični model - izuzev širih šipki, koje u V8 motoru imaju po dve klipnjače. Paljenje kod V8 motora ravnog nivoa skače sa jednog cilindarskog bloka na drugi, što dodatno poboljšava gasni ciklus. Karakterističan redosled paljenja sa pomakom ugla radilice od 180 stepeni je 1-8-2-7 4-5-3-6. Ovo stvara ravnomerno oscilirajuće gasne kolone u izduvnom sistemu i na usisnoj strani, čija se rezonanca lako može koristiti za povećanje performansi. Još veća prednost je brži odziv gasa.
Najsnažniji Mercedes-AMG V8 motor

Iako je novi motor GT Black Series zasnovan na AMG 4.0-litarskom V8 biturbu sa suvim podmazivanjem radilice, dobio je novi interni kod M178 LS2, zbog brojnih modifikacija. Postiže 720 ks pri 6.700-6.900 o / min i isporučuje maksimalni obrtni momenat od 590 lb-ft pri 2.000-6.000 o / min. Nova bregasta vratila i izduvni kolektori prilagođeni su novom redosledu paljenja i dodatno poboljšavaju gasni ciklus.

Oba turbopunjača sa dvostrukim tokom izduvnih gasova postavljeni su u ležajeve protiv trenja, kao kod vrhunskog AMG GT Coupe-a sa četvoro vrata, što još više optimizuje njihov odziv gasa. Međutim, u GT Black Series, turbopunjači su dobili veću kompresorsku turbinu, što znači da oba mogu isporučiti ukupno 24.6 psi. Poređenja radi: Ta cifra iznosi 19,6 psi za AMG GT R. 7.000 o / min nije kritično kao neprekidna brzina, pa crvenu liniju predstavlja 7200 o / min. Veći interkuleri garantuju da se temperatura ubačenog vazduha uvek održava u najboljem mogućem opsegu. Jedinstveni aspekti novog motora ogledaju se i u prepoznatljivoj oznaci motora koja je prikazana u crnoj boji.

Motor je povezan sa ojačanim sedmostepenim automatskim menjačem sa dualnim kvačilom smeštenim na zadnjoj osovini, koji pomaže pri raspodeli težine i povezan je preko cevi obrtnog momenta od karbonskih vlakana, teške za 40 procenata manje od aluminijumske verzije, koja se nalazi na drugim AMG GT modelima.

Ugljenična vlakna imaju široku primenu u celom automobilu kako bi se smanjila težina, uključujući krov, panele i delove vešanja. Vozilo odlikuje veliki, podesivi zadnji spojler od ugljeničnih vlakana, kao i naglašeno aerodinamična karoserija koja pomaže da GT ostane stabilan pri brzini.

AMG Track Package predstavlja standardnu opremu, a dodaju se i zaštitni kavez od titanijumskih cevi sa pojasevima sa vezivanjem u četiri tačke, aparat za gašenje požara od dva kilograma i sa sedištima od ugljeničnih vlakana sa fiksnim naslonom.
Set točkova sa deset krakova od kovane legure, opremljen specijalno prilagođenim gumama Michelin Pilot Sport Cup 2 R, skriva veliki paket keramičkih kočnica.

Ispred vozača se nalazi 12,3-inčni digitalni sklop instrumenata sa tri displeja specifična za AMG: Classic, Sporty ili Supersport. U režimu Supersport, tahometar će biti vidno postavljen sa simuliranim svetlom za pomeranje.

0-200 km / h za manje od devet sekundi

Novi ručno izrađeni AMG motor u GT Black Series daje mu potpuno jedinstveni karakter, koji se ne ogleda samo u isporuci snage, već i u vrlo karakterističnom zvuku. Novi motor takođe omogućava izuzetno impresivne upravljačke performanse: Black Series dostiže brzinu od 0 do 100 km/h za 3,1 sekunde, a do 200 km/h za manje od devet sekundi. Najveća brzina je 325 km/h, mada je to razumno očekivati samo na zatvorenim trkačkim stazama.

Cena: od 330.000 EUR


Reklame

Povezane teme

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

MERCEDES-BENZ EQS 2022 PIŠE SVOJA PRAVILA

Futuristički enterijer i ogromna baterija definišu Mercedesov prvi čisto električni automobil....

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

PORSCHE 911 TURBO: BOŽANSKA PRIRODA VOŽNJE

Pokrećući još jednu moćnu kanonadu u ratovima konjskih snaga, Porsche 911 Turbo i Turbo S iz 2021. godine su spremni da povećaju ulog za još do 640 konjskih snaga....

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

BENTLEY CONTINENTAL GT KABRIOLET GTC 6.0 W12 2DR AUTO: GT U IMENU CONTINENTALA JE TU SA RAZLOGOM.

Iako je dizajniran da vam pruži osećaj da ste stigli na željenu destinaciju, Bentley Continental GT takođe predstavlja sjajan automobil koji putovanje čini nezaboravnim......

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

PORSCHE 918 SPYDER: NAJKOMPLETNIJI HIPER AUTOMOBIL KOJI JE IKADA POSTOJAO

Hibridni hiper automobil kojem nema ravnog. Dva elektromotora i 4,6-litarski trkački motor V8 od 9.000 o/min postavljeni su u sklopu roadster-a sa dva sedišta, koji je gotovo u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana......

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES 2021: NAJMOĆNIJI MOTOR AMG V8 SERIJE SVIH VREMENA

Kod novog Mercedesa AMG GT Black Series, inženjeri iz Affalterbacha su podigli lestvicu u umetnosti dizajniranja vozila. Ovaj novi super sportski automobil savršeno oličava bogatu tradiciju brenda u moto-sportu......

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

FERRARI PREDSTAVLJA MODEL 488 GT MODIFICATA 2021. : OGRANIČENU SERIJU SAMO ZA TRKE

Savršena sinteza između modela 488 GTE koji se takmiči na Svetskom prvenstvu u izdržljivosti i modela 488 GT3, kraljice GT trka......

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

TOYOTA GR SUPRA JARAMA RACETRACK – ČISTOKRVNI SPORTISTA

Specijalna verzija Toyotine GR Supre coupe ograničena je na samo 90 automobila u Evropi. Nova verzija Jarama Racetrack nudi jedinstvene elemente dizajna i vrhunske karakteristike......

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

LAMBORGHINI SC20: JEDINSTVENI SUPER AUTOMOBIL SA OTVORENIM KROVOM DIZAJNIRAN OD STRANE SQUADRA CORSE

Jedinstveni model otvorenog krova sa motorom V12, kućištem od ugljeničnih vlakana sa aerodinamikom pravih trkačkih automobila i inovativan dizajn koji je stvorio tim iz Lamborghini Centro Stiye-a......

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

LEGENDARNI DE TOMASO SE VRATIO NA VELIKA VRATA: PREDSTAVLJEN NAJLEPŠI RETRO SUPERAUTOMOBIL – MODEL P72 GT

Nazvan P72 GT, retro dizajn podseća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih. Prema izveštaju proizvođača, ovaj model je takođe posvećen određenom automobilu iz tog perioda, a to je De Tomaso Prova P70......

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

LAMBORGHINI SIAN ROADSTER 2021., OGRANIČENA VERZIJA VIZIONARSKOG V12 SUPER SPORTSKOG AUTOMOBILA

Sian Roadster objedinjuje duh Lamborghinija. Izraz je dizajna koji oduzima dah i izvanrednih performansi, ali što je najvažnije otelotvoruje važne buduće tehnologije. Sianov inovativni hibridni pogonski sklop najavljuje pravac za Lamborghini......

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

BENTLEY FLYING SPUR NAJBOLJA LUKSUZNA LIMUZINA NA SVETU

Novi Flying Spur. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

NOVI ASTON MARTIN 007 LIMITED EDITION SPORTSKI AUTO KOJI SLAVI NANOVIJI FILM 007 - NO TIME TO DIE

Novi Aston Martin 007. La Vie Deluxe magazin. Izdanje Vantage 007 odaje počast modelu iz legendarnog 007 filma The Living Dailight - Aston Martin V8....

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

FERRARI SF90 STRADALE 2020 – NAJSNAŽNIJI FERRARI U ISTORIJI – 1000 KS SIROVE SNAGE

Sa SF90 Stradale, snaga dolazi iz masivnog V-8 i tri elektromotora. 4.0-litarski V-8 sa dva turbopunjača generiše moćnih 769 konjskih snaga sam, a trio elektromotora pruža dodatnih 217 konjskih snaga...

BENTLEY CONTINENTAL GT - SAVRŠENSTVO ZA ONE SA DUBOKIM DŽEPOM

BENTLEY CONTINENTAL GT - SAVRŠENSTVO ZA ONE SA DUBOKIM DŽEPOM

Očekujemo luksuznu kabinu u svemu što nosi Bentley značku, a ovaj kupe nije ništa drugačiji. Unutrašnjost je postavljena aromatičnom kožom i finim drvenim furnirima, a gotovo sve o Continental GT-u je prilagodljivo - po dobroj ceni......

ASTON MARTIN DB9 BLACK & WHITE CARBON EDITIONS : TAMNA STRANA ZAVOĐENJA

ASTON MARTIN DB9 BLACK & WHITE CARBON EDITIONS : TAMNA STRANA ZAVOĐENJA

Stil i vizuelna drama su obeležja specijalnih izdanja jer savršeno naglašavaju bezvremensku sportsku prirodu GT-a. Aston Martin DB9 Carbon Edition nudi 2 modela: Carbon Black i Carbon White......