Ibiza Gran Hotel
LUX DESTINACIJE

20 Nov 2020

TOKIO – FUTURISTIČKI GRAD UKORENJEN U TRADICIJI, UREĐEN, ALI HAOTIČAN

Više od bilo kog prizora, sam grad je ono što očarava posetioce. To je opsežna, organska stvar, koja se proteže dokle god pogled seže. Uvek se menjajući i sa raznovrsnom kolekcijom četvrti, ne postoje dva ista iskustva grada...

Tokio pruža sve o čemu ste čitali i još mnogo više.

Tokio može biti energičan u jednom trenutku, a sledeći trenutak vrlo smiren, zeleni pa sivi, napredan, a onda tvrdoglavo staromodan. Kvart Harajuku je mladalački. Susedni Omotesando je šik. Ostrva Izu su smirena. Grad nosi mnoge maske, a svaka donosi novu dinamiku na scenu.

Tokio, taj čudesni, zaslepljujući velegrad, biser dalekog istoka, glavni grad Japana i najmnogoljudnija metropola na svetu. Tokio je takođe je jedno od 47 japanskih prefektura, koje se sastoje od 23 centralna gradska odeljenja i više gradova, naselja i sela zapadno od centra grada. Ostrva Izu i Ogasawara takođe su deo Tokija.
Za početak da se podsetimo istorije. Pre 1868. godine Tokio je bio poznat kao Edo. Mali grad-dvorac u 16. veku, Edo je postao japanski politički centar 1603. godine kada je Tokugawa Ieiasu tamo uspostavio svoju feudalnu vladu. Nekoliko decenija kasnije, Edo je izrastao u jedan od najmnogoljudnijih gradova sveta. Obnovom “Meiji“ 1868. godine, car i glavni grad preselili su se iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio („Istočna prestonica“). Veliki delovi Tokija uništeni su u velikom zemljotresu Kanto 1923. godine i u vazdušnim napadima 1945. godine.

Danas Tokio svojim posetiocima nudi naoko neograničen izbor kupovine, zabave, kulture i kulinarskog uživanja. Istorija grada može se ceniti u okruzima kao što je Asakusa i u mnogim izvrsnim muzejima, istorijskim hramovima i baštama. Suprotno uobičajenoj percepciji, Tokio takođe nudi brojne atraktivne zelene površine u centru grada i na relativno kratkim vožnjama vozom na njegovoj periferiji.

Gledajući u prošlost i prema budućnosti, Tokio zaslepljuje svojom tradicionalnom kulturom i strašću za svime novim.
Beskrajne mogućnosti

Više od bilo kog prizora, sam grad je ono što očarava posetioce. To je opsežna, organska stvar, koja se proteže dokle god pogled seže. Uvek se menjajući i sa raznovrsnom kolekcijom četvrti, ne postoje dva ista iskustva grada. Neki kvartovi se osećaju kao vizija iz budućnosti, sa svake godine višim, elegantnijim strukturama; drugi dočaravaju prošlost svojim niskim drvenim zgradama i užarenim lampionima koji zrače iznenađujućom toplinom; negde drugde, sivi betonski blokovi skrivaju umetničke galerije i koktel barove, a svaka uličica nagoveštava moguća otkrića.
Umetnost i kultura

U Tokiju možete iskusiti svu širinu japanske umetnosti i kulture. Vekovni oblici scenskih umetnosti i dalje igraju na scenama, a sumo turniri privlače mnoštvo posetilaca; svakog proleća Tokiojci kreću napolje da uživaju u rascvetalim trešnjama - tradicija koja je starija od samog grada. Postoje muzeji koji pokrivaju svako doba japanske istorije umetnosti, a takođe i oni koji se fokusiraju na savremeno - izazivajući stare razlike između umetnosti sa velikim slovom U, pop kulture i tehnologije. Ali u svemu ovome postoji i razigrana strana: Tokio je, na kraju krajeva, grad čija javna umetnička dela uključuju npr. model anime robota.

Kulinarski kutak Tokija

Kada je reč o superlativima u Tokiju, gradska kulinarska scena je na vrhu liste. Ali ne govorimo samo o poznatim restoranima i poznatim kuvarima: ono u čemu Tokio briljira je doslednost. Gde god da se nalazite, obično ste u krugu od 100 metara od dobrog, ako ne i sjajnog restorana. To je prizor koji se nonšalantno brine između najviših i najnižih nivoa: nije neobično da vrhunski suši restoran deli isti blok kao i prčvarnica koja prodaje rezance pržene u ulju i da oba budu jednako obožavana. Tokioci vole da ručaju napolju; pridružite im se i uživajte u raznovrsnim ukusima i iskustvima koja grad nudi.
Faktor pogodnosti

Tokio u početku može izgledati zastrašujuće: mapa podzemne železnice - splet presečenih linija - često se upoređuje sa činijom punom rezanaca. Ali kad jednom krenete u vožnju, iznenadićete se kako je lako snalaziti se se. Tokijski metro vas može odvesti gde god želite; vozovi su česti (mada Vas ponekad čeka neprijatna gužva) i gotovo uvek na vreme, a stanice su dobro označene na engleskom jeziku. To ne znači da se povremeno nećete naći frustrirajuće dezorijentisani, ali lokalno stanovništvo uglavnom želi da vam pomogne da se vratite na pravi put.

Zašto je Tokio vredan posete?

Od vrhunskog sušija do brzo spremljenih rezanaca, Tokio je u skladu sa svojim iskustvom kao kulinarska snaga. U čuvenim kvartovima kao što su Shibuya i Shinjuku, grad pruža turistima i putnicima predvidljivu avanturu i uživanje. Na drugim mestima uravnotežuje ono drsko sa mirnim baštama i starim načinima i tradicijom. Sa svojom jurisdikcijom koja se proteže od zapadnih planina do udaljenih južnih ostrva, glavni grad Japana prevazilazi očekivano. Futuristički, a ukorenjen u tradiciji, uređen, ali haotičan, Tokio ima sve o čemu ste čitali i još mnogo toga.
Idealan trenutak za posetu Tokiju

Nema lošeg vremena za Tokio. Temperature su retko ispod nule, iako u julu i avgustu postaje veoma toplo i vlažno. Ako možete, idite krajem marta ili početkom aprila da se divite cvetovima trešnje ili u oktobru i novembru, kada je vreme (osim povremenog tajfuna) uglavnom vedro, toplo i sunčano, a jesenje boje tek počinju da prefarbaju sve delove grada.

Festivali i proslave

Niz godišnjih festivala u Tokiju dostiže živahnu groznicu u jeku leta. U Sumidagawa Hanabi Taikai, 20.000 vatrometa ukrašava noćno nebo poslednje subote u julu. Mesec dana kasnije, Koenji Awa-odori vidi milion gledalaca kako se trpaju ulicama Koenjija kako bi posmatrali trupe plesača i muzičara - ukupno njih 10.000 - koji izvode tradicionalne Awa plesove kasno u sutonu noći.
Šta pojesti

Jednom rečju: sve. Tokio je jedan od velikih epikurejskih gradova. Ne propustite klasike poput ramena i sušija, ali potražite i tokijske specijalitete kao što su sumo rezani čanko nabe hotpot (najbolje u oblasti Riogoku) i čuveni monjayaki u kvartu Tsukishima..

Najbolje mesto za suvenire

Isprobajte japanske tradicionalne zanate, trg Aoyama za izrazito japanski suvenir. Otprilike 200 proizvoda - od lakovanih proizvoda i keramike do drvenih lutaka i tekstila - svi su tradicionalni zanati koje je odredila vlada, što znači da se svaki proizvodi više od jednog veka i uglavnom se ručno izrađuju od tradicionalnih materijala. Ili istražite trgovačku ulicu Kappabashi-dori. Ovde prodavnice snabdevaju tokijske restoranie od štapića za jelo i noževa do odeće šefa kuhinje i plastičnih replika posuđa koje se nalaze na izložbenim izlozima restorana.