Ibiza Gran Hotel
LUX DESTINACIJE

28 Sep 2020

NEW ORLEANS - NEUKROTIVI DUH AMERIČKOG JUGA

Nju Orleans je rodni grad džeza, ali ni grad ni žanr koji je izrodio nisu muzejski predmeti. Džez je koren američke popularne muzike, otac roka, brat bluza i ne tako daleki predak hip-hopa - svi muzički stilovi koji decenijama definišu ritam globalno

Na kraju reke Mississippi u južnoj Luizijani nalazi se Nju Orleans, grad koji je toliko natopljen istorijom i kulturom i tako nakapan šarmom da ne postoji sličan grad na zemlji. Grad je dom poštovanih tradicija, poput džeza i koktela Sazerac, ali takođe je živi grad i utočište umetnika punih mladalačke energije i kulturne vitalnosti.

Stvari zbog kojih život vredi živeti - jelo, piće i stvaranje veselja - su vazduh je koji udiše Nju Orleans.

Epikurejski apetit

Što se tiče hrane, Nju Orleans se ne zavitlava. Pa, u redu, pomalo se i poigrava: njegov zaigrani odnos prema sastojcima i miksovima raznih recepata (na primer) kobasica pd aligatora i cheese cake za desert kao hrana bogova. Ovaj osećaj gastronomske igre ukorenjen je u obe duboke tradicije - zaista, ovaj grad ima jednu od retkih autohtonih kuhinja u zemlji - i spremnost da se prilagodi spoljnim uticajima, kako u pogledu tehnike, tako i etničke pripadnosti. Kuhinja Nju Orleansa je kombinacija karipskih, afričkih i evropskih uticaja koja je zaista jedinstvena.
Godišnja doba proslave

Ne preterujemo kada kažemo da svake nedelje u godini u Nju Orleansu postoji ili festival ili parada. Ponekad se, na primer tokom Mardi Grasa ili Jazz Festa, čini da postoji nova zabava za svaki sat u danu. Gotovo na bilo kojoj proslavi u gradu, ljudi se bave maskiranjem - nanošenjem novog izgleda putem nekog oblika kostima - istovremeno glumeći satiričnu stranu ljudskog ponašanja. Ali proslave i rituali Nju Orleansa odnose se koliko na istoriju, toliko i na hedonizam, a svaki ples je izraz tradicije i duha zajednice koliko i radosti.
Neprestana pesma

Nju Orleans je rodni grad džeza, ali ni grad ni žanr koji je izrodio nisu muzejski predmeti. Džez je koren američke popularne muzike, otac roka, brat bluza i ne tako daleki predak hip-hopa - svi muzički stilovi koji decenijama definišu ritam globalnog popa. Sve ove vrste muzike, plus nekoliko za koje možda nikada niste čuli, vežbaju se i sviraju ovde na svakom uglu, u bilo kom baru, svake večeri u nedelji. Muzika uživo nije događaj: ona je za gradski zvuk presudna koliko i zvona u tramvajima.
Iskrena kultura

Nema mnogo mesta u SAD koja svoju istoriju nose tako otvoreno na rukavima kao Nju Orleans. Sama fasada ovog grada je arhitektonska studija par ekcellence. I dok se Boston i Čarlston mogu pohvaliti prelepim zgradama, Nju Orleans poseduje žilavost koja se oseća kao zastrašujuća ili lako dostupna. Kao rezultat njegove vidljive istorije, naći ćete stalan, često bolan dijalog sa prošlošću, koji se proteže stotinama godina unazad. To je istorija koja je za sve svoje kontroverze stvorila uličnu kulturu koja se može posmatrati i shvatiti na vrlo visceralan način.
PRAKTIČNE INFORMACIJE

Šta je u mojoj torbi

Jazz Fest zna biti blatnjav. Spakujte kišne čizme - što šarenije to bolje. Ne nosite crno kad jedete beignets; možete završiti isprljani sa šećerom u prahu. Ponesite udobne cipele za šetnju i ples. Da bi se izborili protiv vrućine i vlage, Nju Orleans pokreću milioni klima uređaja. Dakle, koliko god zvučalo suprotno, ponesite džemper ili pulover za restorane i muzeje.
Tradicionalni zanati

Najpoznatije zanatsko tržište Nju Orleansa je čuveni French Market. Postoji više od 200 godina. Od suvenira do pića pa do lokalne umetnosti, ima ponešto za svakoga. Takođe biste trebali probati kafu ili zalogaj na poznatim Auction House Market, St. Roch Market, or Pythian Market..
Lokalni bonton

Svi dobijaju perle na Mardi Grasu. Risqué kostimi, s druge strane, mogu biti potpuno prikladni i cool u Francuskoj četvrti i na tokom posmatranjima karnevala za odrasle, poput Krewe Du Vieux. Imajte na umu da Mardi Gras nije jedini karneval u Nju Orleansu; Karneval se dešava samo jednom godišnje. Dakle, ne očekujte parade Mardi Gras u julu. Treba takođe znati da momačke večeri obično nisu prihvatljive van ulice Bourbon. Mardi Gras je kulturni praznik sa duboko ukorenjenim običajima. Želimo da se dobro zabavite, ali poštujte našu tradiciju i mesta koja posećujete.

Ako postoji živa muzika, plešite! Jedna od najupečatljivijih stvari koje smo primetili izvan Nju Orleansa je nedostatak plesa na muzičkim emisijama uživo. U Nju Orleansu je uvek prihvatljivo plesati - čak i ako ste sami.

Usput, Cajun i Creole nisu ista stvar.
Uživajte u ukusima

Što se barova tiče, pogledajte Mother's and R & O’s. Svako bi bar jednom morao da ode u Café Du Monde po beignets. Ne preskočite muffalettu u Central Groceriu, gde su je izmislili italijanski imigranti u Nju Orleansu. Krenite u Commander’s Palace, Antoine’s, Brennan’s and Galatoire’s na večeru.

Tražite nešto slatko? Tokom karnevala probajte kraljevsku tortu u Randazzo-u ili Dong Phuong-u. Ako još uvek imate mesta u stomaku, uzmite koktel u čuvenom Carousel Bar. Ako želite nešto lokalno, naručite Sazerac, punč od mleka ili gin fizz.