LUX DESTINACIJE

12 May 2022

MADRID: SPOJ ISTORIJE I ŽIVAHNOG DUHA

Nijedan španski grad vam se ne uvuče pod kožu poput Madrida sa večito prepunim tapas barovima, svetski poznatom umetnošću i živahnim duhom.

Veći od Pariza i Rima, španska prestonica je uvek u pokretu, a novi restorani i atrakcije (kao bleštavi krov na  Gran Meliá Palacio de los Duques; umetnička galerija Solo koja je preplavljena latinosima) otvaraju se svake nedelje. Mogli biste se vraćati svake godine i nikad vam ne bi dosadilo.

Madrid je nepretenciozan, društveni grad sa kilometrima parkova, trgova i restoranskih bašti, pogodnih za omiljenu zabavu Madrileñosa, boravak na otvorenom. 
Ne postoje dve slične četvrti: Bradati trendseteri puni sebe hrle u boemsku četvrt Malasaña i multikulturalni Lavapiés, dok japiji i bogate porodice gravitiraju ka otmenoj Salamanci i veličanstvenom Barrio de Las Letras-u. Istorijski centar (Centro) je međunarodna tačka okupljanja turista i lokalnog stanovništva svih starosnih grupa.

Madrid predstavlja zanosno mesto sa energijom koja nosi jednu jednostavnu poruku: ovaj grad zaista ume da živi.
Grad Umetnosti

Malo se gradova može pohvaliti umetničkim pedigreom koji je čist podjednako kao madridski: mnogi ljubitelji umetnosti vraćaju se ovde iznova i iznova. Vekovima su španske kraljevske porodice zatrpavale pohvalama i bogatstvom najbolje umetnike svog vremena, od domaćih talenata poput Goje i Velaskeza do flamanskih i italijanskih velikana. Remek-dela ovih i drugih španskih slikara kao što su Pikaso, Dali i Miró sada krase zidove gradskih galerija svetske klase. Tri su posebno veličanstvene - Museo del Prado, Centro de Arte Reina Sofía and Museo Thyssen-Bornemisza - ali u Madridu, to su samo dobra mesta za početak avanture.                                 
Predivna Arhitektura

Madridu možda nedostaje pečat Pariza, monumentalna istorija Rima ili reputacija meke remek-dela modernista grada Barselone. I ne, nema ekvivalenta Ajfelovom tornju, Koloseumu ili crkvi La Sagrada familia na koji možete pokazati i reći „ovo je Madrid“. No Madrid nema na čemu da im zavidi. Široki domet španske istorije arhitekture pruža sjajnu pozadinu gradskom životu, od srednjovekovnih vila i kraljevskih palata do neslućenih uglova španske savremene arhitekture, od skromne cigle i škriljca madridskog baroka do ekstravagantnih poslastica belle époque-a. Jednostavno rečeno, ovo je jedan prelep grad.
Prestonica Kulinarstva

Izdižući se iznad skromnih dometa svoje lokalne kuhinje, Madrid je evoluirao u jednu od najbogatijih kulinarskih prestonica Evrope. Grad je punim srcem prihvatio svu kreativnost i inovacije španske gastronomske revolucije. Ali ovo prihvatanje novog vezano je za strast prema postojanim tradicijama španskog kuvanja, prema prikladnosti prehrambenih iskustava i pokazivanju beskrajne raznolikosti hrane iz svakog španskog regiona. Od tapasa u doteranim hramovima do svih novih mesta za sedenje ispod vekovima starih zasvođenih plafona, obrok u Madridu predstavlja pravo zadovoljstvo.
Gostite se delikatesima poput žilet školjki namazanih uljem belog luka, slanih percebesa na pari (rak vitez) i hobotnice posute paprikom. Da biste probali kastiljansku kuhinju stare škole, navalite na “cocido madrileño,, paprikaš od dinstanog mesa i leblebija koji ispunjava dušu, ili pomešajte tapase poput patatas bravas, „ljuti“ krompir pokriven sosom od crvene paprike; callos a la madrileña, škembiće dinstane sa sofrito-m; i ibérico šunku i bešamel krokete.
Noćno ludilo

Madridske noći su legendarne i savršena su dopuna mirnijim čarima likovne umetnosti i fine kuhinje. Grad možda ima više barova nego bilo koji drugi grad na planeti - kolekcija poznatih koktel barova i noćnih klubova koji kombinuju dašak glamura sa non-stop marcha-om (akcijom). Ali to samo donekle objašnjava privlačnost Madrida nakon što se smrkne. Zakoračite u noćne ulice mnogih mahala i naći ćete se okruženi plimom ljudi, u pratnji srećne mase koja namerava da pleše do zore.
Dok ostatak Evrope gasi svetla, Madridski mangupi navlače svoje plesne cipele: Glavni noćni klubovi (kao što su Teatro Barceló, Mondo Disko i Kapital) počinju da se pune tek posle 2 sata ujutro. Krenite u pohod na barove u Malasañi, čije intimnije lokale (kao što su BarCo, Café La Palma i Cazador) privlače uglavnom lokalnu publiku.

Sa svojim večito krcatim tapas barovima, svetski poznatom umetnošću i živahnim duhom, Madrid je uvek prepun iznenađenja.
Nacionalni Park

Sierra de Guadarrama planinski lanac, smešten na sat vremena severno od grada, obuhvata preko 130 kvadratnih kilometara borovih gajeva, stenovitih grebena i zakržljale mediteranske šume. Planinari rekreativci, u potrazi za izvanrednim pogledom, skrivenim jezerima i relativno laganim usponom trebalo bi da se popnu na vrh El Nevero u Navafriji; iskusni planinari uživaće u izazovnim usponima uz obalu jezera La Jarosa.
Slavite

Najpopularnija madridska verbena (tradicionalna ulična zabava), La Paloma, održava se sredinom avgusta u četvrti La Latina; muzika trešti, limunade sa alkoholom teku u rekama, a vrelih ćurosa ima u izobilju. Leto takođe otvaraju raskalašne svečanosti Parade ponosa - jedne od najboljih na svetu - i brojni poznati muzički festivali, uključujući Dcode i Mad Cool.
ZNAMENITOSTI MADRIDA

Madrid je fascinantan grad sa dugom istorijom koja traje skoro milenijum. Njegove znamenitosti su jedinstvene, sa dugom prošlošću. Od arhitektonskih čuda, panoramskih prirodnih pejzaža i istorijskih umetničkih muzeja, nijedno putovanje u glavni grad Španije nije potpuno bez posete ovih kultnih mesta.
Plaza Mayor

U srcu starog Madrida nalazi se prelepi, prostrani trg koji je pozornica za sva dešavanja, ceremonije kraljevskog krunisanja, fudbalske utakmice, pijace na otvorenom, borbe bikova i javna pogubljenja tokom španske inkvizicije. Podignut između 1580. i 1619. godine, trg prenosi bogatstvo španskog zlatnog doba sa svojim tornjevima u flamanskom stilu, živopisnim freskama i uzvišenim tremovima. Osećate li “glad”?                                                                          

Danas se iz trospratnog stambenog kompleksa koji okružuje trg prostiru 237 balkona. Iako se lako može desiti da vam pažnju odvuku ulični zabavljači i naočiti Spajdermen, koji je postao noseća atrakcija Plaza-e, svakako vredi odvojiti vreme kako biste pogledali veličanstvene freske naslikane između balkona. Danas je trg dom bučnim (mada preskupim) kafićima i godišnjoj božićnoj pijaci, koja postoji od 1860. godine.
Puerta del Sol 

Prevedeno kao „Kapija Sunca“, Puerta del Sol ili jednostavno „Sol“ je prometan centralni javni trg u Madridu i glavna raskrsnica. Sat je smešten na vrhu glavne zgrade trga, stare Casa de Correos (pošte), koja je sada sedište madridske regionalne vlade. Svake noći uoči Nove godine, hiljade veseljaka se okupe na ovom trgu da pojedu tradicionalnih dvanaest zrna grožđa neposredno pre nego što sat otkuca ponoć u znak dobrodošlice Novoj godini. Svi putevi (doslovno) vode u Sol, jer on predstavlja simbolično središte Španije, obeleženo pločom Nulti Kilometar na pragu Casa-e de Correos. U centru trga nalazi se konjička statua kralja Karla III, mada je njegovu popularnost zasenio poznatiji lik na istočnoj strani trga - skulptura Medved i planika (Madroño), koji predstavlja grb Madrida.
Templo de Debod 

Mali broj ljudi zna, dok ne poseti Madrid, da se u centru grada nalazi drevni egipatski hram čija istorija seže još do 2. veka pre nove ere. Posvećen boginji Izidi i bogu Amunu, Debodov hram bio je znak zahvalnosti egipatske vlade Španiji za pomoć u obnavljanju hramova Abu Simbel u Gornjem Egiptu. Hram je obnavljan i transportovan kamen po kamen u madridskom parku Cuartel de la Montaña, u blizini Plaza España-e i odmah pored Parque del Oeste i Casa-e de Campo. Hram se može pohvaliti nekim od najboljih panoramskih pogleda na zapadni Madrid, posebno tokom zalaska sunca kada se zidovi hrama oslikavaju na površini okolnih bazena, čineći neverovatne fotografije
Mercado San Miguel 

Na pedalj od Plaza-e Maior nalazi se ovo gastronomsko utočište staro tek nešto više od jednog veka. Mercado San Miguel je jedna od prvih pokrivenih tržnica u Madridu koja danas prosperira dok se na tezgama prodaju svetski poznati proizvodi španske kuhinje od gurmanske šunke i sireva, vina, čokolade i morskih plodova. Iako je obično ispunjena gomilom turista, nije teško pronaći mesto za ćaskanje sa prijateljima i uživanje u čaši vina i tapasa.
Parque del Buen Retiro 

Nekada ekskluzivno odmaralište španske monarhije i aristokratije pre nego što je otvoren za javnost krajem 19. veka, park Retiro ili „El Retiro“ prostire se na 300 hektara uređenih vrtova u senci vekovnih stabala, prostranih jezera i ribnjaka, kafića na otvorenom i istorijskih zdanja koja se još uvek koriste kao izložbeni prostori. Neke od glavnih znamenitosti parka uključuju Palacio de Cristal (Staklena Palata), koja je nekad izlagala filipinsku floru (i žive autohtone ljude!) tokom španskog kolonijalnog perioda, najstarije drvo u Madridu zasađeno 1633. godine i dramatični kip Palog anđela, jedinu naručenu javnu statuu Lucifera na svetu, inspirisanu Miltonovim izgubljenim rajem.

Park Retiro privlači masu mnoštvom svojih nalickanih vrtova i eteričnom Staklenom Palatom, ali Casa de Campo, koja je šest puta veća od Central park-a, pruža mir i neokaljanu prirodu na dohvat ruke. Pokušajte da uočite lokalne divlje životinje poput lisica, crvenih veverica i ptica selica.
Plaza de Cibeles

Na raskrsnici Calle Álcala i Paseo de Recoletos nalazi se najpoznatija arhitektonska znamenitost Madrida, Palata Cibeles, u kojoj se nalazi gradsko veće Madrida. Na osmom spratu palate nalazi se Mirador de Madrid, javni vidikovac koji putnike nagrađuje prekrasnim pogledom pod uglom od 360 stepeni na Madrid i njegov glavni bulevar Gran Via. Zapanjujućoj neoklasičnoj arhitekturi palate rival je jedino spektakularna fontana preko puta nje, fontana Cibeles posvećena grčkoj boginji Kibeli na kočijama u koje su upregnuta dva lava. Iako veza između grčke mitologije i fudbala možda nije očigledna, za Madriđane je fontana Cibeles glavno mesto za proslave fudbalskog tima Real Madrida. Kada je Španija prvi put odnela kući FIFA-in svetski kup 2010. godine, Cibeles je bio mesto gde su se hiljade španskih fudbalskih navijača okupile da slave do kasno u noć.
Kraljevska palata u Madridu                             

Iako u Kraljevskoj palati više nećete naći španskog kralja i kraljicu, to je i dalje zvanična rezidencija španske monarhije. Inspirisana skicama za izgradnju Luvra italijanskog vajara Berninija, palata je okrenuta ka velikom centralnom dvorištu i sadrži 3.418 soba, što je čini najvećom kraljevskom palatom u funkciji u Evropi. Dvonedeljna smena straže događa se svake srede i subote, ali još veći spektakl je Svečana smena straže koja se održava svake prve srede u mesecu, prikazujući paradu konja i španske Kraljevske garde, koja se izvodila za vreme Kralja Alfonsa XII.  
Zlatni Trougao Umetnosti

Ljubitelji umetnosti ne smeju propustiti da posete tri glavna muzeja u Madridu - Prado, Reina Sofia-u i Thyssen-Bornemisza koji krase Paseo de Arte („Staza Umetnosti“) tik pored palate Cibeles. Svetski poznati Prado (besplatan ulaz od ponedeljka do subote od 18:00 do 20:00) je nacionalna umetnička galerija Španije i dom večnoj kolekciji španskih majstora, uključujući Goju, Velaskeza i El Greka. Reina Sofia (besplatan ulaz radnim danima od 19:00 do 21:00, osim utorka) dom je impresivne kolekcije majstora savremene umetnosti Salvadora Dalija, Joan Miroa i Pabla Pikasa, uključujući i njegov najpoznatiji mural „Guernica“. Thyssen (besplatan ulaz ponedeljkom od 12:00 do 16:00), sadrži privatnu kolekciju od preko 1.600 remek-dela, koja predstavljaju sedam vekova različite pravce.


Reklame

Povezane teme

VODIČ KROZ 10 NAJBOLJIH SKI-CENTARA U EVROPI: SAVRŠEN SPOJ RADOSTI I LUKSUZA - KORTINA D'AMPECO, ITALIJA

VODIČ KROZ 10 NAJBOLJIH SKI-CENTARA U EVROPI: SAVRŠEN SPOJ RADOSTI I LUKSUZA - KORTINA D'AMPECO, ITALIJA

Sa prostranim odmaralištima, legendarnim ski stazama, svetski poznatim restoranima i smeštajem za sve vrste avanturista, skijanje u Evropi je gotovo nenadmašno iskustvo....

VODIČ KROZ NAJBOLJE SKI CENTRE U EVROPI: ŠAMONI, FRANCUSKA

VODIČ KROZ NAJBOLJE SKI CENTRE U EVROPI: ŠAMONI, FRANCUSKA

Lociran u dubokoj dolini u podnožju Monblana, Šamoni ima neuporedivu akreditaciju u zimskim sportovima, vodeći planinare i skijaše po Mont Blanu i njegovim bokovima više od 200 godina....

MADRID: SPOJ ISTORIJE I ŽIVAHNOG DUHA

MADRID: SPOJ ISTORIJE I ŽIVAHNOG DUHA

Nijedan španski grad vam se ne uvuče pod kožu poput Madrida sa večito prepunim tapas barovima, svetski poznatom umetnošću i živahnim duhom....

THE BRANDO: JEDINSTVENO PRIVATNO OSTRVSKO ODMARALIŠTE NETAKNUTE LEPOTE I NENARUŠENOG SPOKOJA

THE BRANDO: JEDINSTVENO PRIVATNO OSTRVSKO ODMARALIŠTE NETAKNUTE LEPOTE I NENARUŠENOG SPOKOJA

Ne postoji ništa poput bekstva na privatno rajsko ostrvo. Pružajući savršeni predah od moderne vreve, privatna ostrvska odmarališta su bez premca u opcijama odmora koje su u ponudi......

PORTO MONTENEGRO: LUKSUZ JE OVOG LETA NA KORAK DO MORA

PORTO MONTENEGRO: LUKSUZ JE OVOG LETA NA KORAK DO MORA

Regent Porto Montenegro, etablirani hotel kategorije pet zvezdica u srcu nautičkog naselja i marine Porto Montenegro-a je luksuzna adresa ovog leta....

DOBRODOŠLI U TANZANIJU: TAMO GDE KILIMANDŽARO DODIRUJE NEBO

DOBRODOŠLI U TANZANIJU: TAMO GDE KILIMANDŽARO DODIRUJE NEBO

Malo koja odredišta u Africi mogu se takmičiti sa Tanzanijom po raznolikosti divljih životinja, kultura i pejzaža. Od klasičnih savanskih destinacija Serengeti-ja, kratera Tarangire i Ngorongoro do plaža i koralnih grebena arhipelaga Zanzibar ......

SAN FRANCISKO - DOBRODOŠLI U GRAD KONTRASTA I LJUBAVI

SAN FRANCISKO - DOBRODOŠLI U GRAD KONTRASTA I LJUBAVI

San Francisko - Grad kontrasta i ljubavi. Zanimljiv, karizmatičan, inovativan, saosećajan i multikulturan, San Francisco je jedna veliko šarenilo od grada koji uspeva da bude i klasičan i multikulturan....

TOKIO – FUTURISTIČKI GRAD UKORENJEN U TRADICIJI, UREĐEN, ALI HAOTIČAN

TOKIO – FUTURISTIČKI GRAD UKORENJEN U TRADICIJI, UREĐEN, ALI HAOTIČAN

Više od bilo kog prizora, sam grad je ono što očarava posetioce. To je opsežna, organska stvar, koja se proteže dokle god pogled seže. Uvek se menjajući i sa raznovrsnom kolekcijom četvrti, ne postoje dva ista iskustva grada......

SIDNEJ - BOGATA KULTURNA TRADICIJA I RASKOŠNE PLAŽE

SIDNEJ - BOGATA KULTURNA TRADICIJA I RASKOŠNE PLAŽE

Izuzetan predah od vreve centralne oblasti Sidneja sa ukusom boema, Newtown je leglo kulture već više od jednog veka. Brojni pabovi i restorani stoje uz legendarna muzička mesta, pozorišta i nezavisne izvođačke prostore......

RIO DE JANEIRO – DOBRODOŠLI U CIDADE MARAVILHOSA

RIO DE JANEIRO – DOBRODOŠLI U CIDADE MARAVILHOSA

Plaža Copacabana postala je simbol Rija tokom četrdesetih godina prošlog veka, kada bi međunarodne starlete dolazile da ovde provedu vikend. Danas je u centru pažnje plaža Ipanema, čija slava i lepota ne prestaju......

NEW ORLEANS - NEUKROTIVI DUH AMERIČKOG JUGA

NEW ORLEANS - NEUKROTIVI DUH AMERIČKOG JUGA

Nju Orleans je rodni grad džeza, ali ni grad ni žanr koji je izrodio nisu muzejski predmeti. Džez je koren američke popularne muzike, otac roka, brat bluza i ne tako daleki predak hip-hopa - svi muzički stilovi koji decenijama definišu ritam globalno...

CAPE TOWN – GRAD ZAPANJUJUĆE LEPOTE U PODNOŽJU PLANINE TABLE

CAPE TOWN – GRAD ZAPANJUJUĆE LEPOTE U PODNOŽJU PLANINE TABLE

Ovde se ljudska kreativnost takođe podrazumeva - to je jedna od stvari zbog kojih je grad 2014. god. postao svetska prestonica dizajna. Od jarko obojenih fasada predgrađa Bo-Kaap i koliba za kupanje u Muizenbergu, do afro-šik dekoracije restorana......

TAHITI - IZGUBLJENI RAJ U JUŽNOM PACIFIKU

TAHITI - IZGUBLJENI RAJ U JUŽNOM PACIFIKU

Tradicionalni način opuštanja i uživanja Polinežana, naročito žena, je ćaskanje i sedenje u plićaku, u mirnoj, čistoj i toploj vodi okeana samo za jedan stepen hladnijoj od prosečne temperature vazduha od 28ºC......

CARTAGENA DE INDIAS - DRAGULJ LATINSKE AMERIKE

CARTAGENA DE INDIAS - DRAGULJ LATINSKE AMERIKE

Cartagena de Indias je poznata po čarima kolonijalne arhitekture, uzbuđenju živopisnog noćnog života, očaravajućim kulturnim festivalima i bujnim pejzažima koji će vam pružiti savršeno iskustvo odmora......

DUBAI - UZBUDLJIVA ALHEMIJA DUBOKIH TRADICIJA, GLAMURA I BOGATSTVA

DUBAI - UZBUDLJIVA ALHEMIJA DUBOKIH TRADICIJA, GLAMURA I BOGATSTVA

Dubai je užurban mikrokosmos koji mirno dele različite kulture iz svih krajeva sveta. Ova raznolikost izražava se u kulinarskom pejzažu, modi, muzici i performansu. Iako ukorenjena u islamskoj tradiciji, ovo je otvoreno društvo ......