Ibiza Gran Hotel
LUX DESTINACIJE

13 Oct 2020

RIO DE JANEIRO – DOBRODOŠLI U CIDADE MARAVILHOSA

Plaža Copacabana postala je simbol Rija tokom četrdesetih godina prošlog veka, kada bi međunarodne starlete dolazile da ovde provedu vikend. Danas je u centru pažnje plaža Ipanema, čija slava i lepota ne prestaju...

Zlatne plaže i bujne planine, noćni život podstaknut sambom i spektakularne fudbalske utakmice: dobrodošli u Cidade Maravilhosa (Čudesni grad).

Rio se razlikuje od bilo kog drugog mesta na svetu, sa više prirodnih lepota po kvadratnom centimetru - i više popularnih papuča japanki po glavi stanovnika - od bilo kog većeg grada na svetu. Njegovo „urbano okruženje“, dramatično uvučeno između planina i mora, i samo je mesto UNESCO-ve svetske baštine. Uz plažnu, neformalnu atmosferu koja prati njegov ulični život, stanovnici Ria, Karioke, istovremeno su toliko raskalašni i opušteni da ih drugi Brazilci neumoljivo parodiraju, podjednako sa ljubomorom i prezirom.
Tropski pejzaži

Gledajući sa 710 metara visokog vrha Corcovado, videćete zašto se Rio naziva Cidade Maravilhosa. Bujno šumovite planine obrubljuju grad, blistave plaže prate obalu, a niz malenih ostrva rasuti su duž obale. Daleko od puke kinematografske pozadine, ova primorska lepotica nudi izvanredne avanture na otvorenom: planinarenje po prašumi Tijuca, vožnja biciklom uz jezero i plaže, plovidba duž Baia de Guanabara (zaliv Guanabara) i surfovanje, planinarenje i jedrenje jedrilicama usred jednog od najneverovatnijih urbanih pejzaža na svetu.
Zanosne plaže

Plaže u Riju već dugo zavode posetioce. Plaža Copacabana postala je simbol Rija tokom četrdesetih godina prošlog veka, kada bi međunarodne starlete dolazile da ovde provedu vikend. Danas je u centru pažnje plaža Ipanema, čija slava i lepota ne prestaju otkako su zvezde bossa nove Tom Jobim i Vinicius de Moraes predstavili svetu privlačnost Ria još davnih 1960-ih. Za karioke (stanovnike Rija) plaža je dvorište Rija - igralište koje je besplatno i otvoreno za sve, nudeći beskrajno uživanje u obliku fudbala, odbojke na plaži, surfovanja, grickalica, pića ili jednostavno opuštanje usred prolazne parade ljudi.
Ritmovi Rija

Muzika je životna snaga Rija, a gradska muzika sadrži rok, bosa novu, old-school, hip-hop, funk i mnoge regionalne stilove Brazila. Iznad svega tu su samba, brzometni stil muzike sa afričkim uticajima i zarazni ritam koji je sinonim za Rio. Možete ga čuti po celom gradu, ali duša sambe obitava u Lapi, nervoznom kvartu sa crvenim svetlima u kojem se nalaze desetine dvorana i lokala sa živom muzikom i ogromna vikend ulična zabava koja privlači ljude iz svih sfera života. Samba je takođe integralni zvuk tokom Karnevala, a plesna prateća muzika za ulične zabave i celonoćne parade.
Joie de Vivre

Kad smo kod Karnevala, Rio svakako zna kako se zabavlja. Bilo da ga zovete joie de vivre, Lebensfreude ili žudnjom za životom, karioke ga imaju u genima. Karneval i njegovo stvaranje najočiglednija je manifestacija ovog slavljeničkog duha. Ali Rio ima još mnogo povoda za veselje: proslave nakon velike fudbalske utakmice Flamenga (ili Vasca, Fluminensea ili Botafoga); vikend samba zabave po gradu; dance zabave u čuvenim favelama (sirotinjske četvrti, neformalne zajednice); kao i zabave na brodu u zalivu - a da se ne spominju velike fešte poput Reveillon-a (novogodišnje veče) i Festas Juninas.
Sve što treba da znate o Rio de Janeiru

Brazilci iz drugih gradova često se žale da se pogledi stranaca i turista na Brazil uglavnom zasnivaju na imidžu Rio de Janeira kao srećnog mesta sa plažama i muzikom. Stereotip je tačan, ali Rio je i grad na ivici. Zapravo više ivica: Njeni najbogatiji žive na ivicama kultnih plaža. Njeni najsiromašniji žive na ivici najbogatijih u vertikalnim favelama koje nazivaju comunidades. A zbog porasta stope kriminala, svi žive na ivici radosnog života i straha od nasilja.
Idealno vreme za posetu

Glavna sezona je južno leto, tačnije Božić do Pepelnice (dan posle Karnevala). Ovo je Rio koji se skuvao, odnosno svodio na svoju suštinu, sa naglaskom na „skuvanom“ - prosečna maksimalna temperatura je oko 33 stepena. Plaže su u kapacitetu, osim uoči Nove godine, kada vatromet nad Kopakabanom ispunjava plažu daleko iznad kapaciteta, privlačeći milione. Os maja do septembra je mirnije, jeftinije i daleko prijatnije - čak i kiše manje pada - ali dani na plaži su nešto ređi.
Provod

Teško da bi mogao da postoji poznatiji događaj - ili događaj vredniji slave - od svetski poznate proslave Karnevala. Zvanično je ovo petodnevni vikend koji kulminira na tzv “debeli utorak“, ali u stvarnosti to je letnji krešendo koji vodi do tog vikenda, sa svojih pet noći ekstravagantnih predstava škole sambe u Sambadrome Marquês de Sapucaí i višednenvog ludovanja, žurki, napijanja podstaknuta uličnim zabavama zvanim blocos. Kao alternativa, za one sa malo drugaćčijim i prefinjenijim ukusom tu je festival Rock in Rio.
Gde je zaista najbolja hrana u Riu?

Subota po podne službeno je vreme za uživanje u feijoadi, čorbi od crnog pasulja i svinjskog mesa koje je postalo nacionalno jelo Brazila. Ali značaj fraze „Ja sam Carioca“ odnosi se zapravo na naručivanje činije tigele od biljke acai. Zaslađena poslastica nalik sorbetu amazonskog voća prepunog antioksidanata koje je preplavilo svet nikada nije bolja nego kada se naruči sa granolom i isečenom bananom i jede stojeći u uglu bara sa sokovima u gradu gde je izmišljena čuvena „acai na tigela“.
Suveniri

Brazil je mnogo više od Rija, a osećaj prostranosti i raznolikosti njegovih umetničkih tradicija možete steći u CRAB-u, portugalskoj skraćenici za Referentni centar za brazilske rukotvorine Sebrae. To je delimična galerija sa intrigantnim izložbama i delimično primamljiva suvenirnica, koja prodaje predmete mnogih umetnika i zanatlija čija ćete dela videti na izložbi.
Savet za održivo putovanje

Rio de Žaneiro ima popularan sistem za deljenje bicikala i mnoštvo ciclovias - namenskih biciklističkih staza - na kojima će ih koristiti, pokrivajući većinu teritorije koju će posetioci verovatno preći. A ne može biti jeftinije: oko 3 dolara mesečno. Jedina zamka: Da biste ih koristili, moraćete da imate brazilski broj mobilnog telefona, ali SIM karticu (i kredit za nju) možete da kupite na bilo kom kiosku.
Najbolji pogled

Tropski pejzaž planina i plaža u Rio-ovom fantasilandu, gledan sa vrha planine Corcovado, nije bilo koji ikonički pogled - to je ikonski ikonički pogled. Nemojte se ni truditi da idete po oblačnom danu, i ako ste odlučili da krenete idite obavezno po podne, da biste zadržali sunce na leđima i usmerili kameru ka istoku.