Ibiza Gran Hotel
LUX DESTINACIJE

02 Sep 2020

CAPE TOWN – GRAD ZAPANJUJUĆE LEPOTE U PODNOŽJU PLANINE TABLE

Ovde se ljudska kreativnost takođe podrazumeva - to je jedna od stvari zbog kojih je grad 2014. god. postao svetska prestonica dizajna. Od jarko obojenih fasada predgrađa Bo-Kaap i koliba za kupanje u Muizenbergu, do afro-šik dekoracije restorana...

Kejptaun je grad zapanjujuće kulturne raznolikosti, složenosti i intenzivne prirodne lepote

Mešanje kultura, kuhinja i pejzaža, nigde nema poput Cape towna, unikatnog i prelepog grada krunisanog veličanstvenim Nacionalnim parkom Table Mountain.
Prirodne lepote

Nacionalni park Table Mountain definiše grad. Planina sa ravnim vrhom glavna je atrakcija bez ikakve sumnje, ali postoji mnogo drugih podjednako prelepih prirodnih pejzaža unutar opsežnih granica parka. Obrađene površine, poput istorijskog Company’s Garden, Nacionalne botaničke bašte Kirstenbosch i Urbanog parka Green Point, takođe čine istraživanje grada velikim zadovoljstvom. Pratite savete lokalnog stanovništva koristeći punu prednost obilnog otvorenog prostora: naučite da surfujete; provozajte se mnogobrojnim planinskim putevima brdskim biciklom; probajte tandem-paraglajder sa Lavlje glave (Lion’s Head) ili se spustite sa vrha Table Mountain - samo su neke od mnogih fenomenalnih aktivnosti.
Umetnost i dizajn

Ovde se ljudska kreativnost takođe podrazumeva - to je jedna od stvari zbog kojih je grad 2014. godine postao svetska prestonica dizajna. Od jarko obojenih fasada predgrađa Bo-Kaap i koliba za kupanje u Muizenbergu, do afro-šik dekoracije restorana i barova i upečatljivih inkubatora ulične umetnosti i inovacija u East City and Woodstock -u, ovo je jedna sjajna metropola. Neformalna naselja predgrađa Cape Flats otrežnjujući su kontrapunkt, ali ovi mali gradovi takođe imaju preduzimljive projekte koji na Vaš sto stavljaju hranu iz organskih bašti ili mali gift šopovi sa atraktivnim suvenirima.
Ljudi i kultura

U ovom ponosno multikulturnom gradu mirno koegzistiraju hrišćanska, muslimanska, jevrejska, hinduistička i tradicionalna afrička verovanja. S obzirom na problematičnu istoriju Južne Afrike, takva je harmonija teško postignuta i ostaje krhka: skoro svi imaju fascinantnu, ponekad dirljivu priču. To je grad odlučnih pionira - od afrikanerskih potomaka izvornih holandskih kolonista i većinske obojene zajednice do potomaka evropskih jevrejskih imigranata i novijih migranata Xhosa (isiXhosa) sa Istočnog Rta. Svi oni donose jedinstvene ukuse u bogat kazan Kejptauna.
Iza grada

Odmaknuti se od magnetske planine i svih uživanja na Kejpskom poluostrvu je izazov, ali u roku od sat vremena možete da zamenite urbane pejzaže za šarmantne gradove, sela i bukolična imanja odredišta Winelands, poput Stellenbosch ili Franschhoeka. Hermanus je glavno mesto za posmatranje kitova, a takođe i baza iz koje se može organizovati ronjenje sa ajkulama, naravno u specijalnom čeličnom kavezu. Dalje se otkrivaju naslade Garden Route-a, sa nadahnutijim pejzažima koji se mogu videti na uzbudljivim vožnjama niz obalu i preko planinskih prevoja.
Kad otići

Leto je glavna sezona za obilazak Kejptauna, kada nastaje poprilična gužva između novembra i marta. Ako vam ne smeta gužva, ovo je izvrsno vreme da iskusite lepe plaže i uživate u aktivnostima na otvorenom. Ako, pak, više volite blaže vreme i manje ljudi, jesen (od marta do maja) je savršeno vreme za posetu Kejptaunu, posebno u vinogorjima gde vinogradi počinju da menjaju boju od zelene do crvene, žute i narandžaste.
Pripremite se za karneval

Kejptaunu zna prirediti zabavu i tokom godine ne nedostaje festivala. Omiljeni lokalni događaj je MCQP (Mother City Queer Project). Ova žurka sa raznobojnom karnevalskom atmosferom i izrazitim nabojem energije i mladosti prvi put je održana u decembru 1994. godine. Svake godine se odabere nova spektakularna tema kao nadahnuće za kultno sledovanje zabavnih bića kako bi izrazili sebe, što je čini najvećom gay žurkom sa raznobojnim kostimima u Južnoj Africi. Još jedan od najomiljenijih događaja - Karneval u Kejptaunu (održava se u martu) - glamurozna je proslava afričkog identiteta i kreativnosti, koja je izražena živopisnom paradom raznovrsih plovila, muzičara, kostima i izvođača duž dva kilometra dugom šetnjom duž Green Pointa.
Mesta za klopu

Jednostavno ne možete napustiti Cape Town, a da niste probali neku od tradicionalnih Cape Malay kuhinja. Iako ćete u raznim lokalnim restoranima pronaći jela poput bobotija i poslastice poput koesisters, lokalne dame u Bo-Kaap-u nude najautentičnije kulinarske doživljaje. Posetioci mogu da rezervišu tradicionalni safari za kuvanje u Cape Malayu i vrate se kući s novo naučenim veštinama u kuhinji kako bi impresionirali prijatelje kod kuće.