Ibiza Gran Hotel
NAUTIKA

10 Aug 2020

AZIMUT ATLANTIS 45: SPORTSKI DUH U PORODIČNOM KRUZERU

Ono po čemu se Atlantis 45 ističe definitivno su spoljne površine, gdje se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja posvećena životu na otvorenom, u što se savršeno uklapa veliko pramčano sunčalište

Ono po čemu se Azimut Atlantis 45 ističe definitivno su spoljne površine, gde se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja posvećena životu na otvorenom

Sve zahtjevnije tržište pred proizvođače plovila postavlja nove izazove, a Azimut se, zahvaljujući svojoj dugoj tradiciji i iskustvu, tu odlično snalazi. To dokazuje novi Atlantis 45, koji naizgled spaja ono nespojivo: familijarni kruzer i sportski dinamični brod agresivnih linija.
Azimut Atlantis 45 unutrašnjost

Pred Azimutom nije bio jednostavan zadatak. Trebalo je nadmašiti vrlo uspešan prethodni model – Atlantis 43, kojeg je prodano 140 u nepune četiri godine. Novi Atlantis 45 sada ima vertikalan pramac koji naglašava sportski duh ovog kruzera. Tome doprinose i prozori na trupu, koji su u skladu s Azimutovim prepoznatljivim dizajnom, vizualno produžuju trup sada proširen na 4,25 m. Na ovaj način je postignut enterijer s puno više svetla.
Raspored enterijera je klasičan, s dve kabine i salonom s kuhinjom. Kabine su vrlo prostrane i ugodne zahvaljujući iskorištavanju pune širine trupa, a prednja vlasnička kabina opremljena je i prostranim ležajem. Krmena kabina je opremljena sa tri ležaja, od kojih je treći smešten ispod prozora, što ovoj kabini povećava atraktivnost. Salon je klasičan s prostranom kuhinjom, opremljenom za višednevni boravak na moru.
Dizajniran za život na moru

Ono po čemu se Atlantis 45 ističe definitivno su spoljne površine, gdje se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja posvećena životu na otvorenom, u što se savršeno uklapa veliko pramčano sunčalište. Upravljački deo, kokpit i platforma povezani su u jednu veliku funkcionalnu celinu.
Za upravljačkim mestom su dve udobne fotelje s kojih se proteže pogled u svim smerovima. Preglednost i upravljivost je besprekorna. Još bolju povezanost s okolinom može se postići otvaranjem čvrstog krova, koji se može otvoriti za 70 posto svoje dužine. Prostrani kokpit opremljen je garniturom za sedenje s preklopnim stolom, a na suprotnoj strani su električni roštilj, frižider i ledomat.
U nastavku garniture za sedenje je još jedno prostrano sunčalište ispod kojeg se nalazi ‘garaža’ u koju se može smestiti manji gumenjak ili razna oprema. Iza je prostrana platforma na koju se takođe može smestiti po potrebi i veći gumenjak, ali, pre svega, to je ‘privatna plaža’ i veliki adut ovog modela jer se ovako velike platforme retko viđaju na brodovima ove dužine. Asimetrični raspored takođe omogućuje širi i komforniji pristup kokpitu.
Kakav je novi Atlantis 45 u plovidbi

Ono što nas je najviše zanimalo je kakav je novi Atlantis 45 u plovidbi, a prilika za testiranje ukazala se tokom prošlogodišnjeg Cannes Boat Showa. Mogli bismo reći da su vremenski uslovi bili dosta loši, ali zapravo, jaka kiša i vetar bili su idealni uslovi za pravi test. Usprkos jakom vetru uspeli smo postići brzinu veću od 33 čvora, što je vrlo blizu deklarisane fabričke maksimalne brzine od 35 čvorova, zahvaljujući dvama pogonskim motorima Volvo IPS 600 (440 KS). Potrošnja pri maksimalnoj brzini i ovim vremenskim uslovima za oba motora bila je 160 litara na sat.
Brzina krstarenja za ovaj model prilično je visokih 27 čvorova na 3000 obrtaja i pri toj brzini potrošnja je iznosila 100 litara na sat. IPS sistem upravljanja sve se više koristi kod ovakvog tipa plovila jer to uveliko olakšava manevar prilikom isplovljavanja i uplovljavanja u marine, posebno manje iskusnim vlasnicima brodova.

Prozori na trupu, koji su u skladu s Azimutovim prepoznatljivim dizajnom, vizualno produžavaju trup sada proširen na 4,25 m
Da je trup broda dobro konstruisan, videlo se prilikom upravljanja u ovakvim vremenskim uslovima. Azimut Atlantis 45 dobro drži pravac. Nagla promena smjera ne rezultira velikim naginjanjem, a sečenje talasa ide glatko. Povremeno smo imali vrlo jake nalete kiše, tako da se vidljivost spuštala na svega desetak metara. Pri takvim uslovima morali smo spustiti brzinu, a jedino po ploteru mogli smo videti gde se nalazimo u odnosu na kopno.
Uprkos jakoj kiši i čvrstom krovu koji se otvara, mi smo za upravljačkim mestom uspeli ostati u potpunosti suvi. Testirajući novi Atlantis 45, zaključili smo da ovaj model ima velike šanse nadmašiti svoga vrlo uspešnog prethodnika.