Ibiza Gran Hotel
MODA

17 Sep 2020

DIOR-OVA CRUISE KOLEKCIJA 2021. JE POČAST ITALIJANSKOJ UMETNOSTI I ZANATU

Inspiracije iz regije Pulja sežu duboko kroz kolekciju. Istorija grada sa bohemijom, poljoprivredom i umetnošću i zanatima bukvalno je utkana u steznike, suknje i prozirne prekrivače. Motivi stabljika pšenice se u velikoj meri koriste na Diorovim ha

Performans je održan na Piazza del Duomo u Lecceu.

Dok je ostatak modne industrije pauzirao svoje prezentacije najnovijih kolekcija uživo u korist digitalnih prezentacija, Dior se držao piste. Što se tiče letnje rezort sezone, dizajneri se obično okreću pistama na odmoru u istorijskim gradovima poput šarenog Marakeša, Kube (ili, pa dobro, Calabasasa), a Dior je nastavio sa takvom praksom uprkos svetskoj pandemiji. Pariska kuća prikazala je svoju kolekciju za krstarenje za 2021. godinu, bez nedostatka kvalitetne produkcije koja prati ovakav show: Scena je postavljena u prelepoj regiji Puglia na Piazza del Duomo u Lecceu. Modeli su šetali pistom na poštovanoj udaljenosti. Izgrađena je pozorišna scena, potpuno maskirani orkestar je svirao i pevači pevali, a sve za isključivo digitalnu publiku koja je emitovala predstavu širom sveta.
Izbor kreativne direktorke Marije Grazia Chiuri da oda počast svojoj rodnoj zemlji je poetičan. Budući da je Italija nekada bila epicentar koronavirusa, Diorov tihi povratak u „normalu“ vraća grad u život, ponovo povezujući Chiuri sa jednom od istinskih svrha mode koja nedostaje tokom izolacije: okupljanjem ljudi. „Tokom ovog perioda nastojala sam da kolektivnim naporima dam novu dimenziju. Uprkos nedostacima daljine, unošenje drugačije perspektive u naš svakodnevni život dalo nam je snagu i maštu “, rekla je u saopštenju za štampu.
Inspiracije iz regije Pulja sežu duboko kroz kolekciju. Istorija grada sa bohemijom, poljoprivredom i umetnošću i zanatima bukvalno je utkana u steznike, suknje i prozirne prekrivače. Motivi stabljika pšenice se u velikoj meri koriste na Diorovim haljinama. Pastoralne marame nalaze se na vrhu glave svakog modela, klimajući glavom prema prelepoj prirodi (i nečemu što će sigurno biti dodatak koji podržavaju uticaji). Tradicionalni puglijanski vez korišćen je u cilju zaštite svog živog nasleđa. Konkretno, Tombolo, stil čipke iz 15. veka popularizovan u južnoj Italiji, predstavljen je na haljinama i napravljen u saradnji sa Marilenom Sparasci, jednojm od poslednjih majstora koja je vežbala i podučavala ovu tehniku.
Poznata po davanju političkih izjava, Chiuri je dala gradskom intimnom odnosu sa luminarijem, tradicionalnim festivalom svetlosti, svoj uobičajeni radikalni preokret. Među svetlima koja su oblačila pjacu bljesnule su reči „Ustajemo podižući druge, budi graditelj nestvarnog“ i druge snažne poruke. Ovo odjekuje istim osećanjima koje je Chiuri pokazivala u prethodnim kolekcijama, sarađujući sa feminističkim umetnicama i aktivistkinjama u prošlosti. Chiuri je takođe angažovala koreografa Sharon Eyal da napravi koreografiju za grupu plesača, koja je izvela savremenu interpretaciju Pizzice, narodnog plesa sa Salenta.
Svaki zamišljeni trenutak u kolekciji svodi se na jedno: Chiuri-jeva želja da poveže prošlost sa sadašnjošću, istovremeno poštujući region Puglia. I grad je bio zahvalan što je usredsređen u razgovoru, a lokalno stanovništvo je pohvalilo Diora u Instagram objavi zbog isticanja porekla njihovog rodnog grada.

Za Diorovu rezort kolekciju digitalni svet je njegova pozornica, čak i ako smo mi koji smo gledali ovaj performans sedeli kod kuće.