Ibiza Gran Hotel
LUX DESTINACIJE

19 Oct 2020

SIDNEJ - BOGATA KULTURNA TRADICIJA I RASKOŠNE PLAŽE

Izuzetan predah od vreve centralne oblasti Sidneja sa ukusom boema, Newtown je leglo kulture već više od jednog veka. Brojni pabovi i restorani stoje uz legendarna muzička mesta, pozorišta i nezavisne izvođačke prostore...

Sidnej, spektakularno zaogrnut svojom slavnom lukom i plažama, ima faktor vizuelnog privlačenja kao malo koji drugi grad na zemaljskoj kugli. Zagrebite površinu i stvari postaju samo još bolje.

Sidnej je san svakog svetskog putnika sa interesantnim znamenitostima, raskošnim plažama i bezbrojnim tragovima bogate kulturne istorije.

Sidnej je prva stanica mnogih australijskih putnika, i to sa dobrim razlogom. To je privlačan spoj uzbudljivog i lagodnog. Možete pronaći pregršt uzbuđenja u ovom fantastičnom velegradu, ali vozite se samo nekoliko kilometara dalje i udarićete u zlatni pesak poznatih plaža poput Bondija i Manli. Uz to, s beskrajnom prirodom pred vratima, Sidnej je polazna tačka za jednodnevne izlete gde ćete se nadisati svežeg vazduha, uživati u jedinstvenim ukusima i upoznati lokalno stanovništvo koje zna kako da živi život u potpunosti.

Sidnej je jedan od vizuelno najzanimljivih gradova na svetu. Ali svakodnevne stvari i opšti način života lokalaca su ono šta Sidnej čini specijalnim.
Nije preterano reći da Sidnej spada u uži izbor najvećih svetskih gradova i trebalo bi da se nađe na listi svih onih koji pronalaze radost u putovanjima. Izvan zadivljujuće luke u Sidneju koja je dom dvema najpoznatijim ikonama Sidney Harbour Bridge i Sidney Opera House - grad se može pohvaliti nekim od najlepših svetskih plaža, zajedno sa uređenim muzejima, prelepim botaničkim baštama, nagrađivanim restoranima, živahnim četvrtima i bezbrojnim znamenitostima bogate kulturne istorije Sidneja.

Sidnej se oseća i kosmopolitanski i opušten isrovremeno. Ovde možete sresti poslovne mogule i filmske zvezde, kao i boemske umetnike i opuštene surfere. Ali ono što Sidnej čini jedinstvenim među gradovima njegove veličine je to što se svi uvek čine kao da se dobro provode. Sidnej je zabavan. Prijateljski je. I nikad nije dosadno.
Znamenitosti vredne pomena:

Nacionalni park

Nacionalni park sidnejske luke štiti više od 970 hektara zemlje, obala i ostrva u gradskoj oblasti. Park je poznat po zaštićenim plažama i istorijskim znamenitostima, koje uključuju aboridžinske i kolonijalne lokalitete. Posetioci mogu uživati u obilasku sa vodičima ili jednostavno lutati utabanim stazama i posmatrati  lokalne divlje životinje. Obale parka nude predivan pogled i mnoštvo vrhunskih mesta za plivanje.

Arheološko nalazište

Arheološko nalazište Big Dig, koje se nalazi na području Sidneja, prigodno nazvanom The Rocks, sadrži arheološke ostatke domova, prodavnica i drugih artefakata s kraja 18. veka. Sad je dom obrazovnog centra i omladinskog hostela, a lokacija pruža pogled na život u najranijim evropskim naseljima u Australiji.
Mesto UNESCO-a

Ostrvo Cockatoo, nekada pre svega dom osuđenika i brodograditelja, iznova je zamišljeno kao orijentir sidnejskog kulturnog nasleđa. Kratka vožnja trajektom do luke, ostrvo nudi istorijske ture sa vodičem, umetničke instalacije i glavne umetničke i muzičke festivale tokom cele godine. Zbog svog istorijskog povezivanja sa prevozom osuđenika i evropskom kolonijalnom ekspanzijom, ostrvo je 2010. godine proglašeno UNESCO-vom svetskom baštinom.

Kulturna lokacija

Među najpoznatijim zgradama na svetu, sidnejska opera se nalazi na Bennelong Pointu u sidnejskoj luci u kojoj se održavaju najrazličitiji događaji izvođačkih umetnosti. Sama umetničko remek-delo, većina ljudi prepoznaje njenu siluetu na fotografijama luke - ali detalji i izrada koju ćete pronaći izbliza jednako su inspirativni.

Najbolje jednodnevno putovanje

Na samo dva sata vožnje od Sidneja, vinska regija Hunter Valley dom je više od 150 vinarija i mnogih šarmantnih restorana. Ali čak i oni koji nemaju sklonosti ka vinu, mogu pronaći mnogo toga u živopisnom pejzažu. Biciklizam i jahanje su popularni načini za istraživanje područja, a možete videti raznolike lokalne divlje životinje, uključujući koale, valabije i kengure.
Izvan utabanih staza

Možda ne toliko tajanstvena kao što je nekada bila, Wendy's Secret Garden je mirna botanička zemlja čudesa sakrivena među urbanim pejzažima u zalivu Lavender. Nekada je bila napušteno železničko dvorište, te je stanovnica Wendy Whiteley transformisala prostor u blizini svog doma lokalnim i egzotičnim biljkama, vijugavim vrtnim stazama, kaldrmisanim stepenicama i jedinstvenim umetničkim instalacijama. Posetioci mogu da uživaju u vrtu bilo kada, besplatno - ali je vrt i dalje dovoljno sakriven da ćete možda morati da pitate lokalce gde ga možete pronaći.

Najpoznatija atrakcija

Nadimak "vešalica za kapute" zbog svog kultnog zasvođenog dizajna, most u luci Sidnej je centralna figura grada i njegova glavna atrakcija koju zaista treba videti. Posetioci mogu da prošetaju ili da se provozaju biciklom, ali istinski avanturisti mogu se popeti na vrh - po mogućnosti u sumrak - kako bi uživali u zapanjujućem zalasku sunca koje prožima čitav grad.
Istorijska lokacija

Australijska istorija ne započinje evropskim kolonijalizmom. U Grotto Point-u u Nacionalnom parku u sidnejskoj luci možete videti tragove drevnih aboridžinskih naroda - najstarije kontinuirane kulture na Zemlji koja datira više od 60.000 godina - uključujući gravure na stenama koje prikazuju kengure, ljude, kitove, bumerange i još mnogo toga. Ne propustite svetionik Grotto Point, istorijski i još uvek aktivan svetionik u luci.
Lokalni šarm

Sigurno znate neke posvećene ljubitelje sporta, ali postoji nešto posebno u entuzijazmu koji Australijanci imaju prema svojim omiljenim timovima. Pridružite se divljoj gužvi na Sidney Cricket Ground-u, multi-sportskom stadionu koji je domaćin kriketu, ragbiju, između ostalih sportskih događaja. I zapamtite, kada čujete skandiranje „Aussie, Aussie Aussie!“ odgovarajući odgovor je srdačno "Oi, Oi, Oi!"

Deo grada koji morate otkriti

Izuzetan predah od vreve centralne oblasti Sidneja sa ukusom boema, Newtown je leglo kulture već više od jednog veka. Brojni pabovi i restorani stoje uz legendarna muzička mesta, pozorišta i nezavisne izvođačke prostore. Njegova blizina Univerziteta u Sidneju osigurava da će susedstvo u srcu uvek ostati mlado.
Idealno vreme za posetu

Kao dom neverovatnih prirodnih čuda, nijedno vreme nije poput proleća u Sidneju, koje traje od septembra do novembra. Relativno sušna sezona znači da je manje verovatno da će loše vreme ometati vaše putovanje i još uvek možete uživati u brojnim prelepim plažama pre nego što velike gužve stignu na leto.

Vreme za proslavu

Tri pune nedelje u januaru festival u Sidneju oživljava čitav grad u vrtlogu umetničkog izraza. Svetski poznata imena savremene muzike deluju zajedno sa plesnim, dramskim i drugim izvođačkim i vizuelnim umetnicima koji zabavljaju lokalno stanovništvo i posetioce. Festivalske manifestacije održavaju se u više od 30 mesta širom grada - od kojih su mnoga besplatna - i svake godine privuku više od pola miliona ljudi.

Šta pojesti

Ljubitelji morskih plodova treba da probaju barramundi, definitivno australijsku ribu koja se često služi pržena u tiganju sa biljnim sosom sa puterom. Oni sa jakim stomakom mogu se odlučiti za meso kengura, koji se može naći u pljeskavicama, picama ili jednostavno kao file sa roštilja. Ali za klasični, svakodnevni ukus Sidneja, ne možete pogrešiti sa Vegemitom na tostu. Samo nemojte preterati.
Ne propustite

- Plivajte na živopisnim plažama

- Upoznajte najprepoznatljivije australijske znamenitosti

- Večerajte u restoranima svetske klase