Ibiza Gran Hotel
LUX DESTINACIJE

17 Sep 2020

DISKRETNI ŠARM LISABONA

Lisabon je divlje živopisan i kreativan sa rastućom ponudom urbane i ulične umetnosti koja priča svoje priče o gradu, bilo u znak protesta ili čisto zbog svoje estetske privlačnosti. Pogledajte uličnu umetnost „Banksy meets Damien Hirst“...

Opušteni šarm Lisabona, umerena klima sa obližnjim plažama i dvorcima i njegova velika, topla ličnost čine da želite da ovde zauvek ostanete. Grad još uvek nije toliko prepun turista kao druge evropske prestonice i nudi savršenu ravnotežu između modernog i tradicionalnog. Kul, zabavno, kreativno i pristupačno, najbolji način za istraživanje Lisabona je pešice. Izgubite se u brojnim živopisnim četvrtima i pronađite sebe između reke Tajo i Atlantskog mora sa tradicionalnim restoranima, modernim novim muzejima (MAAT) i sve većim brojem vrhunskih restorana (Feitoria i Belcanto) i otmenim vinskim barovima (JNcKuoi) uživati. —Mariette Du Toit Helmbol
Sa svojim izvijenim ulicama prepunim karaktera i šarma, Lisabon je „veliki mali grad“ koji nećete želeti da napustite.
Čudo prirode

The Jardim do Parque das Nações je zeleni pojas u samom gradu, dizajniran da stvori najveću kontinuiranu zelenu površinu u gradu. Vrtovi sa divnom autohtonom i egzotičnom vegetacijom, kafići i šetališta pored reke čine očaravajuću kulisu na kojoj se lokalno stanovništvo i posetioci vole okupljati. Što se tiče prirodnih čuda, reka Tejo je impresivan prizor. Krenite trajektom ili na popularnu turu sa kojom ćete moći da posmatrate  divlje životinje niz reku i možda ćete čak i uočiti delfine.
Nacionalni park

Palata Pena i park koji se nalaze u planinama Sintra moraju se obavezno posetiti. Park su istovremeno sa palatom razvili kralj Fernando II i baron von Kessler i predstavlja oličenje romantizma iz 19. veka. Palata je u središtu parka koji se prostire na 200 hektara šume sa lavirintom staza i uskim putevima koji povezuju palatu sa mnogim drugim tačkama interesa u parku. Park uključuje Tapadu do Močo i mavarski dvorac i zatvoren je kamenim zidom. U parku se nalazi više od 500 vrsta drveća iz celog sveta, što zajedno sa izvanrednim kompleksom parkova, vrtova, palata, imanja, manastira i dvoraca čini kulturni pejzaž Sintre UNESCO-vom svetskom baštinom zaštićenom nacionalnim zakonom od 1995.
Arheološko nalazište

Najznačajnije arheološko nalazište u Portugaliji je Foz Coa, mesto UNESCO-ve svetske baštine sa više od stotinu pročišćenih panela glečera koji sadrže najmanje 5.000 zoomorfnih gravura životinja i urezanih simbola. 30 otkrivenih nalazišta stenske umetnosti smatraju se jednim od najvažnijih na svetu. Foz Coa je područje oko doline reke Coa i do nje se može doći preko bilo kog od tri sela Vila Nova de Foz Coa, Muxagata ili Castelo Melhor. Posetioci mogu da rezervišu obilazak iz jednog od tri centra za posetioce Arheološkog parka. Rezervacije se moraju izvršiti najmanje nedelju dana unapred, jer je pristup moguć samo sa obilaskom automobilom ili džipom do jedne od lokacija.
UNESCO lokacija

U Portugalu ne nedostaje UNESCO-ovih lokacija. Za ljubitelje vina, očaravajući lokalitet UNESCO u dolini Douro mora biti iskustvo. Potomci izvornih zemljoposednika proizvodili su vino u ovoj drevnoj dolini više od 2.000 godina. To je najstarija razgraničena vinska regija na svetu. Duboke doline, urezane rekom i čovekom, stvaraju savršenu klimu za terasaste vinograde u kojima se, uz znanje koje se prenosi iz generacije u generaciju, proizvode svetski poznat porto i vina. Vinski turizam je u porastu u Portugalu, a sve je više vinograda otvorenih za javnost koji nude jedinstvena degustaciona iskustva i ture.

Kulturno iskustvo

Lisabon je divlje živopisan i kreativan sa rastućom ponudom urbane i ulične umetnosti koja priča svoje priče o gradu, bilo u znak protesta ili čisto zbog svoje estetske privlačnosti. Pogledajte uličnu umetnost „Banksy meets Damien Hirst“portugalskog umetnika Alexandre Farto, poznatog pod imenom Vhils. Njegov rad je zastupljen u nekoliko zemalja, danas u privatnim i javnim kolekcijama. Videćete jedan od njegovih najpoznatijih komada kraj ulaza u fabriku LX, sigurno najpoznatije mesto za druženje u Lisabonu. To je stara traka fabričkih zgrada u kojoj se danas nalazi eklektična kombinacija trendovskih restorana, dizajnerskih radnji i nezavisnih kreativaca.
Najbolje jednodnevno putovanje

Evora je prelepi Alentejo grad i još jedno mesto UNESCO-ve svetske baštine gde možete uživati u nekoj od najboljih jela u Portugalu. U srcu istorije sa u belo okrečenim kućama, okerom i granitom i istorijskim centrom okruženim prstenom srednjovekovnih zidova, teško je poverovati da ljudi zaista žive u ovom prelepom gradu. To je takođe i univerzitetski grad sa studentima koji čine 10.000 od njegovih 50.000 stanovnika. Za ljubitelje vina Colares je primorski vinski region u kome još uvek postoje vinove loze otporne na filokseru na pesku. Ovaj šarmantni bedem u srcu vinske regije Alentejo sjajno je bekstvo za ljubitelje kulture i kuhinje.
S utabane staze

Preskočite prepuni turistički trg Rossio i lutajte kamenim ulicama sve popularnijeg naselja Marvila sa svojim umetničkim galerijama i zanatskim pivarama. Nova cool četvrt sa mnogim starim skladištima koja se pretvaraju u prostor za zajednički rad, klizališta, zanatske pivare i umetničke galerije, u kvartu se nalazi Fabrica Moderna, fabrika u kojoj se ideje transformišu u proizvode. Kao i ostatak Lisabona, i Marvila oživljava po mraku sa raznim barovima i restoranima. Ako tražite after parti, EKA je pravo mesto. Ipak, upozoenje - lokalno stanovništvo može da zabavlja do podneva sledećeg dana.
Najpoznatije mesto

Obavezno posetite Belem, istorijsko srce Lisabona, smešteno na ušću reke Tajo. Odavde su otplovili legendarni portugalski istraživači. Do njega možete doći tramvajem ili još bolje, brodom od rečne stanice do Lisabonskog ulaza do Atlantskog mora za prelepe poglede na grad iz druge perspektive. Trajekt Belem je mnogo jeftiniji od jedne vožnje brodom i prelaska do Porto Brandao na južnoj strani Tejoa. Prošetajte po ušću Tejo između Padrao dos Descobrimentos i Torre de Belem, a zatim se nagradite sa nekoliko slatkih "pasteis de nata" iz tradicionalnog doma ove lokalne poslastice: Fabrica de Pasteis de Belem.
Kasno noću

Lisabon je grad koji nikad ne spava. Dakle, ako želite da iskusite noćni život Lisabona, smestite se u boemsku četvrt Bairro Alto. To je miran kutak Lisabona tokom dana, ali se pretvara u jednu veliku noćnu žurku sa kasnim noćnim kupovinama, mnogim sjajnim tradicionalnim i međunarodnim restoranima, Fado kućama i previše barova. To je popularno vikend odredište, a lokalno stanovništvo i posetioce naći ćete kako posećuju barove do ranih jutarnjih sati.

Istorijska lokacija

Veliki manastir Mosteiro dos Jeronimos sagradio je kralj Manuel I 1496. godine u proslavu i u znak zahvalnosti Devici Mariji za uspešno putovanje Vaska de Game u Indiju. To je jedan od najlepših primera manuelinske arhitekture, jedinstvene za Portugal sa gotskim, mavarskim i renesansnim uticajima i pomorskim detaljima. Manastir Jeronimos sadrži grobnice portugalskih kraljevskih i mnogih važnih ličnosti iz portugalske istorije, uz najpoznatijeg među njima, Vasco De Gama. Dok ste u tom području, posetite i obližnju Kulu Belem, takođe deo svetske baštine i spomenik portugalskih pomorskih dostignuća.