Ibiza Gran Hotel
LUX AMBIJENTI

23 Sep 2020

MODERNA KUĆA SA 4 DVORIŠTA U MEKSIKU

Čak i spavaće sobe na spratu su okrenute ka predvinom dvorišnom zelenilu – drveće posađeno na centralnim mestima nudi mnoštvo boja za uživanje u gotovo svakoj sobi u kući...

Ova inovativna kuća koju je dizajnirao Andres Stebelski, ima oblik mozaika koji se prelama između modernog dvorišta i kubičnih strukturnih segmenata. Okvir od crnog metala omogućava lagano uokviren pogled u vrtove i  u susedne sobe. Locirano zapadno od Mexico City (Meksiko Siti), ovo mesto postavlja  nekoliko bitnih ograničenja:  tako slobodan i otvoren dizajn ne bi bio praktičan bez dodatka visokog zida, čiji je cilj da zaštiti privatnost korisnika ovog životnog prostora. A opet - bez dvorišta, veliki zid bi ovaj dom učinio klaustrofobičnim. Kakvo divno rešenje!
Svetli centralni atrijum sadrži glavnu dnevnu sobu, flankiranu spektakularnom dvospratnom bibliotekom na jednoj strani i jednostavnim i prozračnim stepeništem na drugoj strani. Ovaj čvor spaja prizemlje – kuhinju, dnevnu sobu i sobu za zabavu – sa privatnim životnim prostorom na sledećem spratu. Na ovaj način održava se odličan balans sa tamnim čeličnim okvirom doma.
Prirodni materijali i tamni tonovi podržavaju iznenađujuće intimnu atmosferu koja naglašava fokalne tačke, razasute naokolo. Savremeni nameštaj je praktičan i inspirišući – npr., kod kombinovanja četverostranih stolova za  kreiranje velikog stola za posluživanje kafe, kako je prikazano gore, korisnici ovog životnog prostora mogu sav prostor jednostavno osoboditi, ukoliko im je to potrebno kada im u goste dolazi veći broj ljudi.
Segmentirano jedinstvene, kaskadno staklene stene omogućavaju kontinuirani pogled, isprekidan jedino stilskim pejzažom između. Pojednostavljeni izgled zadržava funkcionalnu cirkulaciju između svakog područja, čineći kuću jednostavnom za prilagođavanje, uprkos njenom jedinstvenom obliku. Ova fotografija pokazuje izgled minimalističke kuhinje i pri tome ostvaruje mogućnost da se baci pogled i na kuhinju, preko prizemlja.
Čak i spavaće sobe na spratu su okrenute ka predvinom dvorišnom zelenilu – drveće posađeno na centralnim mestima nudi mnoštvo boja za uživanje u gotovo svakoj sobi u kući. Iako lišće prikriva pogled iz jedne spavaće sobe u drugu, korisnici ovog stana mogu napraviti dodatnu senku pomoću ovog zelenila, za stvaranje još izraženije i pouzdanije privatnosti.
Jedinstveni ormar nudi mnogo integrisanog prostora, dok vizuelno izgleda kao dobro definisana granica koja spaja kuhinju i trpezariju. Sjajna i ozrcaljena pozadina šporeta vrlo korisno upotrebljava lagano osvetljenje i, kako je prikazano na nekoliko prethodnih fotografija, produžava pogled na dvorišta.
Stepenište vodi ka staklom obloženim vratima koja se otvaraju ka vrtu na krovu. Ova bašta pomaže rashlađivanju čitave kuće dok njena cirkularna staza za šetnju obezbeđuje kružni pogled od 360 stepeni na kompletnu okolinu. Ova neodoljiva mreža za ležanje predstavlja fantastično mesto za dremanje, čitanje ili kratak dnevni odmor.
Da li biste ikada primetili da se iza ove skromne fasade krije moderan dom? Velikim zidom se ispoštovao originalni arhitektonski stil okoline, sve do najsitnijih detalja, čak toliko detaljno da se reflektuje starost okolnih zgrada. Ulazak u unutrašnje dvorište bi svakako ostavilo bez reči svakoga ko  je prvi put na ovom mestu. Za prolaznike, jedina naznaka šta se na ovom mestu nalazi jeste miris lavande koja raste i probija se kroz krov bašte.