Ibiza Gran Hotel
LUX AMBIJENTI

13 Nov 2020

RASVETA U DOMU: BEZ GREŠAKA U IZBORU

Danas je ceo proces ozbiljno unapređen. Tu se pre svega misli na usavršenu proizvodnju i obradu stakla, kao i eksperimentisanje novim materijalima. Dobijeni su nezamislivi oblici i forme, primenjivi u bilo kojem stilu i enterijeru.

O rasveti u enterijeru nikada nije sve rečeno, jer je potrebno pomiriti nekoliko važnih  činilaca: neophodnu količinu svetla za zdrav život, stilsko uklapanje uz ostale elemente ambijenta, podešavanje prema određenim aktivnostima i raspoloženjima, kao i mogućnosti za eventualnu uštedu energije

Dekorativna rasveta

Mimo svoje osnovne funkcije da pruža neophodnu količinu kvalitetne svetlosti, dobro izabrana svetiljka je ona koja je dizajnirana sa određenom idejom, odnosno ona koja pored praktične ima i estetsku funkciju. Prozvođači se danas slažu u jednom - ugašena svetiljka može savršeno funkcionisati kao detalj u enterijeru. To važi za sve forme rasvete, a najprimenjivanije je na plafonskoj rasveti, lusterima i lampama. Zbog toga je smena trendova prisutna i u ovoj oblasti.
Nove tendencije

Za razliku od minimalističkih plafonjera sofisticiranog i često vrlo luksuznog dizajna ili novih oblika lampi, posebno onih sa halogenim svetiljkama, lusteri pripadaju starijem stilu i pristupu enterijeru. Zbog toga su oni najmanje podložni brzom uplivu novih trendova, jer se obično očekuje da budu masivni, od teških materijala, raskošno dekorisani. Ipak, i tu je primetan pomak od tradicionalnih, staklenih lustera do onih koji su izrađeni od novijih materijala. Osnovna razlika je u tome što su kristalni lusteri starog stila po pravilu veoma teški i zahtevaju veoma jake konstrukcije koje će ih nositi.  Moderan životni prostor zahteva modernije verzije lustera. Pored minimalističkih verzija lustera od platna, kovanog gvožđa i drugih materijala, prisutna je još jedna nova tendencija prilikom osmišljavanja enterijera. Reč je o postavljanju lustera na neobična mesta kao što su hodnik (ukoliko je dovoljno prostran i otvoren), stepenište (posebno ako se spušta ka centralnim, i takođe, otvorenim prostorima), čak i u kupatilima kada su ona dizajnirana na poseban način. Interesantan savet koji daju stručnjaci je da lusteri često pun utisak ostavljaju tek u kombinaciji sa efektnim i nenametljivim lampama.
Nove tehnologije i materijali

Materijali takođe igraju važnu ulogu prilikom dizajniranja rasvete. Četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka dizajneri su eksperimentisali sa jednostavnim materijalima poput stakla ili plastike. Rezultat je bio bolji od očekivanog. Svetiljke su bile izuzetno zanimljive i sjajno su se uklapale u okolinu. Danas je ceo proces ozbiljno unapređen. Tu se pre svega misli na usavršenu proizvodnju i obradu stakla, kao i eksperimentisanje novim materijalima. Dobijeni su nezamislivi oblici i forme, primenjivi u bilo kojem stilu i enterijeru. 
Saveti za izbor rasvete

Postoje tri osnovna tipa rasvete:

  • Ambijentalna rasveta: osnovna funkcija ovog tipa je kreiranje raspoloženja i atmosfere u domu.
  • Svetlo za rad: najvažnija funkcija ove vrste rasvete je pružanje neophodne količine svetlosti pod određenim uglom za obavljanje bilo koje vrste rada.
  • Svetlo koje treba da osvetli  određeni objekat  ili površinu.

Kombinacija sva tri tipa rasvete, slažu se arhitekte, daje najbolje efekte. Zbog toga, pre odabira konkretne vrste ili kombinacije, savet je da se nacrta plan prostorije, ucrtaju najvažniji komadi nameštaja (sto, fotelja, TV aparat), i zatim u odnosu na poziciju ovih elemenata napravi strateški raspored svetla. Idelana visina viseće sijalice (visilice) je 90cm. Na toj visini ona obezbeđuje dovoljnu količinu svetla i neophodnu intimnost. Tradicionalnom tipu lustera potrebna je veća visina u odnosu na onu koju zatičemo u modernim stanovima. Zbog toga arhitekte preporučuju lakše, modernije varijante koje daju izuzetan efekat. Pritom, uvek je dobro da se centralno osvetljenje dopuni svetlošću podnih lampi. Štaviše, ovaj omiljeni dekorativni komad, neizbežan u savremenim stilovima, važan je i za pravilno osvetljenje dnevnog boravka koji je centralna prostorija u kojoj se provodi najviše vremena.
Kako uraditi rasvetu?

Nikada ne treba zaboraviti da rasveta daje karakter prostoru. Od stilske poruke do kreiranja atmosfere ili naglašavanja određene tačke ili celine u prostoru. Za standardne i velike  prostore stručnjaci predlažu uvek jedan centralni izvor (masivan luster, plafonjera, snop svetla), a dodatke treba svesti na minimum. Rešenje su diskretne zidne i podne lampe, što svakako unapređuje multifunkcionalnost prostora. Ipak, zabluda je da je potreban naročito veliki prostor da bi se masivan luster uklopio. Presudna je lokacija. Ulazni hodnik i stepenice su više nego pogodni, dok dugačke lustere treba postaviti u trpezariju iznad centralne tačke (obično je reč o tpezarijskom stolu). Prilikom kombinovanja lustera, kao i svih ostalih formi rasvete, važno je obratiti pažnju na to da se slažu u obliku i materijalu.
Sijalica mora da bude dobro odabrana i u smislu dizajna i po svojim karakteristikama. Stručnjaci preporučuju da se na njen izgled i utisak koji ostavlja obrati pažnja i kada je svetlo upaljeno i kada je ugašeno. Za kristalne lustere preporučuju se inkadescentne sijalice kako bi bljesak kristala došao do punog izražaja. Halogene sijalice troše dosta energije, pa je poželjno dodavanje dimera. Trendovi u ovom tipu rasvete su se zadržali na zelenim, ljubičastim ili metalik bojama u okruglim ili organik oblicima. U poslednje vreme dizajneri koriste i inkadescentne sijalice sa srebrnom krunom i abažure na krakovima lustera.