HI-FI AUDIO / VIDEO

17 Mar 2021

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL

Sam uređaj je znatno manjih dimenzija nego što smo očekivali, ali utisak koji ostavlja vrlo je dobar, pojačan kvalitetnom ambalažom i opremom: uređaj dolazi sa daljinskim upravljačem, USB kablom, mrežnim kablom i kratkim uputstvima.

Opis

Malo, visokokvalitetno i precizno napravljeno aluminijumsko kućište (CNC) sa relativno velikim ekranom i dugmetom za upravljanje, sve su što ćemo naći na prednjoj ploči, koja ostaje neupadljiva i čista. Zadnja strana je zato bogata ulazima i izlazima, pa pronalazimo USB ulaz, optički i koaksijalni SPDIF, konektor za antenu (za naprednu Bluetooth vezu), a tu je i mrežna IEC utičnica, što znači da se možemo izgubti u igri mrežnim kablovima. Takođe ništa ne nedostaje na analognim izlazima - postoje RCA i XSLR analogni izlazi sa izlaznom impedansom od prihvatljivih 142 ohma, odnosno 207 ohma. Kad smo kod izlaza, spomenimo da uređaj može da radi kao DAC, sa fiksnim izlazom, ali i kao svojevrsno pretpojačalo (tačnije: kao kontrola jačine zvuka), uz mogućnost kontrole jačine zvuka preko prednjeg rotora ili daljinskog upravljača .

Ovo podešavanje funkcionalnosti, kao i sve ostalo, moguće je putem menija i povratnih informacija na displeju. A displej je mali. Dobro čitljivo i rezolucije dovoljne za neprekidnu upotrebu „izbliza“. Boje su prijatne, menjaju lak i bez zaustavljanja. Isto se ne bi moglo reći za daljinski upravljač koji je udoban za fizičku upotrebu, ali funkcionalnost tastera nije sasvim jasna s obzirom na to da oznake na tasterima ne odgovaraju očekivanim funkcijama. U redu, nije ništa što kratko privikavanje nije moglo da reši, ali ono što nas je više nerviralo je uticaj daljinskog upravljača na naše obližnje LED osvetljenje, pa je pritiskanje određenih tastera uvek prouzrokovalo i promene osvetljenja sobe.

Vratimo se malo na ulaze. Kao što smo rekli, njih je četvoro, a posebno je dobro rešen USB port sa kojim nismo imali problema u pogledu kompatibilnosti i kvaliteta zvuka. USB je asinhroni, kompatibilan sa Windovsom, Mac OS-om i Linuxom i možemo da potvrdimo da na ovom poslednjem (RopieeeXL) deluje besprekorno, čak i kada uključujete / isključujete USB kabl „na živo“. USB može čitati dubinu do 32 bita i frekvenciju do 768kHz u slučaju PCM zapisa i 22.5792MHz u DSD formatu (DSD512). Ostali ulazi prihvataju digitalne signale do 192KHz i 24 bita i DSD64 (DoP). Posebno je dobar, moderan i sa najnovijim tehnologijama rešen Bluetooth ulaz koji, pored uobičajenih protokola koji se nalaze u većini DAC-ova (obično do apt-Ks ili apt-Ks-HD protokola koji omogućavaju rezoluciju od 352 ili 576kbps), ima ugrađene najnovije BT tehnologije LDAC i UAT koje omogućavaju strimovanje i znatno veće rezolucije - UAT: 24bit / 192kHz (1200kbps / 900kbps / 600kbps) i LDAC: 24bit / 96kHz (990kbps / 660kbps / 330kbps).
Kako je ovaj uređaj prepun tehnologije i karakteristika, izdvajamo MQA kompatibilnost sa ugrađenim MQA dekoderom koji razume ovu vrstu snimaka isporučenih sa digitalnih izlaza kompatibilnih strimera / plejera ili muzičkih servisa.

Sistem menija je istovremeno jednostavan i opsežan i uključuje sledeće funkcije: Ulaz - USB, optički, koaksijalni i Bluetooth ulaz, PCM filter za izbor između 7 filtera koji se ugrađuju u ESS DAC čip, DSD filter - izbor rezanih frekvencija između 47, 50, 60 ili 70 kHz pri reprodukciji DSD zapisa, Sound Color uključuje koloriranja koje se nazivaju Standard, Rich 1, 2 i 3, Tube 1, 2 i 3, Crystal 1, 2 i 3, PRE Mode bira između fiksnog ili varijabilnog izlaza kao što je gore opisano, DPLL se koristi za odabir snage smanjenja jittera, Brightness podešava nivo osvetljenosti ekrana, Reset vraća postavke na početne vrednosti, a Version - prikazuje oznaku softvera.

Svi digitalni signali tretirani su ES9038PRO SABRE DAC. To je 8-kanalni 32-bitni čip, vodeći u ESS PRO seriji DAC-ova, koji je svojevrsna reper sa svojim dinamičkim opsegom od 140 dB i koji već sadrži mnoge mogućnosti programiranja, ugrađene filtere i druge funkcije, koje ESS ostavlja dizajnerima da ih angažuju i prema potrebi i mogućnostima.
Zvuk

O filterima i boji zvuka ukratko: kako se ukupan mogući broj kombinacija zvuka filtera i boja broji na desetine miliona i premašuje mogućnosti zdravog razuma, jasno je da ih nismo ni najmanje probali. Međutim, dobra vest je da, uprkos trudu, nismo primetili veliku razliku i nismo sigurni da bi, slušajući malo manje koncentrisano, bez napora, mogli slepo uočiti razliku, a kamoli prepoznati o kojem filteru je reč . Ipak, nekako, u sistemu u kojem smo slušali DAC, vremenom smo odabrali kombinaciju Apodizing Filter i Standard Sound Color, što je omogućilo detaljnu, prirodnu i zanimljivu reprodukciju.

Sam uređaj je korišćen kao pretpojačalo sa monopojačalima snage Exposure 3010 S2 i magnetoplanarnim zvučnicima MG12 SE. Od početka nas je iznenadio kvalitet zvuka koji je bio više nego zadovoljavajući u svim važnim segmentima. Štaviše, detalji reprodukcije su na nivou mnogo, mnogo skupljih uređaja i nešto je što ne očekujemo u cenovnoj klasi od približno 490 EUR. Ali SMSL SU-9 se ne zaustavlja samo na pukoj isporuci detalja. Upakovani su u muzički zavodljivu kovertu koja sadrži prirodnost i muzikalnost, a uređaj nije teško dugo slušati.

Kad dodate ugodan zvuk u čitavom opsegu, bez neprijatnih ispada, s prirodnom i izvrsnom slikom u širinu i malo manje luksuznim u dubinu i visinu, verujemo da za uloženih 490 EUR nećete imati puno primjedbi na zvuk. Naprotiv, obradovaće vas fluidni srednji nivo koji se izuzetno lepo i neprimetno povezuje sa gornjim delom spektra. Kombinovani u celini, opseg srednjih i visokih tonova predstavlja izvanredno dostignuće u pogledu detalja, prirodnosti i muzikalnosti. Bas području nedostaje samo malo da bi se postigli visoki opsezi postavljeni u gornjim delovima spektra, pre svega u pogledu punoće i muzikalnosti.

Preslušali smo snimke svih rezolucija i formata (osim MQA), kroz sve dostupne ulaze i možemo potvrditi da su svi odlično rešeni i možda je USB ulaz u prvom planu koji pruža malo detaljniju zvučnu sliku. A preko Bluetooth-a zvuk je bio zadovoljavajući, iako smo imali problema sa brzinom veze preko LDAC-a.

Napravili smo dodatni test i kontrolu stvarnih dometa SU-9 SMSL upoređujući ga sa dva uređaja više klase i znatno višim cenama. Jedno od njih je predpojačalo Exposure KSM HP / MM pretpojačalo / DAC / pojačalo za slušalice (oko 1600 EUR), a drugo je Chord Hugo TT DAC / pretpojačalo / pojačalo za slušalice.

Ukratko, razlike u odnosu na Exposure pokazuju da je XM HP uređaj sa većom težinom zvuka, masivnijim srednjim i basom koji ponire dublje, dok je prostorna slika nešto dublja i ostavlja utisak potpunosti. Generalno, zvuk Exposurea je lepljiviji, masniji, globalno veći, sa manje detalja, ali takođe i više boje i humanosti u svakom tonu. Procena koji je bolji uređaj sigurno bi bila nezahvalna, jer se pre svega radi o ukusima.
U odnosu na Chord, zvuk i zvučna slika su manji i tvrđi iako je nivo detalja SMSL-a opasno blizu, a kod nekih muzičkih brojeva možda i na višem nivou u poređenju sa Chord-om. Većina razlika svodi se na utisak koji Chord daje u celini, posebno ako ga odmah nakon SMSL-a povežemo na sistem. Zvuk akorda je jednostavno veći, monumentalniji, zreliji i zanimljiviji za slušanje. Zvuk se širi u svim pravcima, isporuka zvučne podloge nije samo smanjena na 0 i 1 već i ono što binarni sistem ne može da izrazi, a to su emocije i čitanje muzike između redova.

Tako je kod malog kamernog ansambla lako uočiti bolje odvajanje pojedinog instrumenta i lako je razumeti da kod SU-9 reprodukcija svakog od njih nije potpuno razgraničena, meka i tečna kao iz akorda . Ali, ne zaboravite da je ovdje riječ o uređaju koji košta oko 490 EUR.

Da bismo potvrdili utisak, slušali smo trubu Duška Gojkovića (džez album Samba Tzigane, Enja Records - ENJ-9489 2), koja je odlična i prijatna za slušanje u svim DAC-ovima, jer je svaki ton na svom mestu, zvuk trube je prijatan, a češljanje metlicama na bubnju jasno čujno i detaljno. Samo sa SMSL-om je bas nešto manje dubine i definicije, a prostor u dubini manje slojevit, dok je visinska dimenzija odlična i raspored izvođača odličan. Verujem da u sistemima u kojima će se naći SMSL ovi nedostaci neće biti značajni. Takođe, i u odnosu na izloženost i u odnosu na akord, govorimo o razlikama koje su manje od onih koje cena može predložiti i ovde navedene razlike su donekle naglašene da vam olakšaju ukazivanje na njihovo postojanje.
Kratko smo SU-9 poslušali i u kombinaciji s tek nešto gabaritima većim pojačalom XTZ EDGE A2-300, slične cene i došli do zaključka kako današnji audiofili, mogu biti srećni jer do pre nekoliko godina za ukupno cca 1.000 EUR nije bilo moguće dobiti kombinaciju ove kvalitete zvuka, koju čine DAC i pojačalo. I to još u praktički džepnom pakovanju.

Zaključak

Sve u svemu, SMSL SU-9 može biti centralni digitalni uređaj u jednostavnom kućnom audio sistemu. Ugrađena tehnologija je vrhunska, funkcionalnost je zavidna, zvuk, dizajn upravljanja, upotrebljivost i izgled su fenomenalni, pa ne znamo kako ne bih proglasili SMSL SU-9 čistom peticom. ili oznakom Best Buy.


Reklame

Povezane teme

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

Bang & Olufsen sa zadovoljstvom predstavlja novi prenosivi zvučnik, Beosound A5....

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

Na pomen imena Martin Logan, većina audiofila će pomisliti na njihovu seriju vrhunskih elektrostatičkih zvučnika, međutim ovaj američki proizvođač ima podjednako zanimljiv asortiman standardnih, dinamičkih zvučnika u seriji pod nazivom – Motion...

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

Stvoren s ambicijom da bude najsnažniji i najimerzivniji saundbar na svetu, Beosound Theatre je novo dostignuće danskog audio brenda Bang & Olufsen...

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

Nova serija Confidence je nastala u Dynaudio labaratoriji koju su nazvali “Jupiter”. Dynaudio Confidence 20 spadaju među zvučno najsavršenije nosače zvuka na koje smo naišli....

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

QN900A PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJBOLJIH TELEVIZORA NA TRŽIŠTU DANAS....

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

Pravi primer luksuznog zvuka, ELYSIAN nudi prepuštanje dizajnu, estetskim materijalima i performansama. Temeljit i beskompromisan pristup naveo je inženjere kompanije Wharfedale da stvore reper za pristupačne, luksuzne zvučnike za prave audiofile......

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

Legendarna Contour serija zvučnika poznatog danskog branda Dynaudio ažurirana je te uključuje novi Esotar visokotonac, poboljšane woofere i još mnogo toga......

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a......

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

Čisto je zadovoljstvo upoznati zvučnike za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mestu, od organizacije prednje ploče, izbora drajvera, smeštaja priključka za bas refleks......

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL...

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

Ovo je izuzetno transparentno pojačalo, pa iako će srećno raditi sa većinom stvari na različitim ulazima, neće zanemariti njihov zvučni kvalitet. Ovo se dokazuje kada pustimo neke melodije sa svog Apple iPhone X putem Bluetooth-a......

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

Koristeći ideje pozajmljene od Neumann TLM 50 i M150 mikrofona, SIREN ugrađuje Accuton drajvere u sfere montirane na organsku „vremenski usklađenu“ skulpturu. Uprkos jedinstvenom i neobičnom obliku, dizajn je ozbiljno projektovan......