HI-FI AUDIO / VIDEO

19 Jun 2024

ELAC CONCENTRO S 503 ZVUČNIK: ZAVODLJIV I KOMPAKTAN

Sa koaksialnim srednje/visokotonskim drajverom sa razlikom, ELAC-ov Concentro asortiman postaje kompletan sa modelom S 503

Onima koji su smatrali da ELAC nije sklon avanturističkom industrijskom dizajnu, serija Concentro dokazuje da greše. U ovom asortimanu ćete naći neke modele veoma zaobljenog i modernog izgledai fine izrade . Međutim, serija Concentro i dalje više liči na raznovrsnu kolekciju nego na pravu porodicu proizvoda. Praktično svaki model ima sopstveni dizajn, od modela Concentro i Concentro M u jajolikog oblika do samostojećih modela S 507 i S 509 i njihovom vitkom figurom. Neobično, ali linija Concentro ipak naginje ka tome da pomera granice i oslanja se na najnovije tehnologije koje su osmislili ELAC-ovi inženjeri u nemačkom pomorskom gradu Kilu. U slučaju vodećeg prepoznatljivog modela Concentro teškog 140 kg, to znači uvođenje zanimljivih funkcionalnosti u zvučnik kolosalnih proporcija koji košta podjednako kolosalnih 75.000 Evra.

Neobično običan

Međutim, glomaznost nije epitetkoji biste mogli da pripišete modelu S 503 jer je u pitanju kompaktan uređaj koji je daleko prikladniji za dnevni boravak. Zavodljiv dizajn ovog zvučnika, predviđenog za stajanje na postolju, čini da izgleda dosta tanji nego što to zaista jeste. Cena je takođe pristupačnija, jer model S 503 košta 7.000 Evra i isporučuje se u verziji sjajno crne ili sjajno bele boje. Lakirani kabinet od orahovine sa slike košta dodatnih 800 Evra.

Mnogo je toga fascinantnog što nudi model Concentro S 503, ali glavna karakteristika je njegov koaksialni drajver, što njegov dizajn čini istinskim, punokrvnim trosistemskim zvučnikom. To možda i nije tako neobično za ELAC, s obzirom na njegovu nekadašnju saradnju sa legendarnim britanskim dizajnerom Endrjuom Džonsom – istaknutim zagovornikom koaksijalnog rasporeda drajvera. Međutim, u ovom slučaju, centralni deo step X-JET dvostruko koncentričnog drajvera je visokotonska jedinica nove generacije JET 5c, umesto jedinice u obliku kupole. Korišćenje ovog internog derivata visokotonske jedinice AMT (Air Motion Transformer) je veoma cenjeno kod stručnjaka kompanije Elac, koji su mnogo uložili u delimično ručnu proizvodnju vrlo tanke membrane u samom središtu modela JET.

Na prvi pogled, izgled modela S 503 je relativno tradicionalan, međutim, kada se malo bolje zagleda, postaje očito da ovaj zvučnik može biti sve osim klasične pravougaone kutije. Osnovni oblik praktično svake ravni ovog kućišta je trapez, koji ima prednju stranicu mnogo širu od zadnjeg panela na kojem se nalaze bas refleks otvor i terminali za priključivanje zvučničkih kablova. Gledajući odozgo nadole, kućište gotovo da ima oblik trougla.
Mala, ali sofisticirana, koncentrična visokotonska jedinica AS-XR Mid/JET 5c od 130 mm ustupa mesto ELAC-ovoj moćnoj višeslojnoj bas jedinici AS-XR od 180 mm 

Sam prednji panel ima široku bazu i sužava se ka vrhu a zatim se lagano naginje u pravcu daljem od slušaoca – čime omogućava bolje vremensko usaglašavanje između koaksijalnog drajvera na vrhu i bas jedinice ispod. Dva drajvera su, montirana jedan iznad drugog blago su izbačena u odnodi na podlogu.

Ispod stepX-JET koncentričnog drajvera, srećemo 180 milimetarski AS-XR vufer koji pojednako skreće pažnju izgledom svoje membrane cija izgled asocira na površinu nekog kristala.

Konus od aluminijumske sendvič folije ima više strana i izgleda upečatljivo dok svetlost igra sa njim i ističe određene segmente. Estetika po strani, ideja je bila da se poboljša krutost konusa i da se svi rezonantni režimi izbace iz opsega. 

Ostati u fokusu

"Rings Of Directivity" zvuče kao odlično ime za hevi metal bend, a ne nešto što očekujete da ćete naći u platnenoj torbi zakopanoj na dnu pakovanja u kome se nalazi zvučnik. Ali to je upravo ono što se ovde nudi, jer ELAC objedinjuje tri para prstenova za kontrolu usmerenosti (DCR) za svaki S 503. Svaki set prstenova zapravo nudi drugačiji obrazac disperzije visokih i srednjih tonova, koji ide od difuznog ka manje difuznom (fokusiranom), omogućavajući određeno podešavanje visoko/srednejtonskog zvucnog spektra u zavisnosti od velicine slusaonice. Prstenovi "Fokus" su pogodniji za veće prostorije, dok je prsten „Spacious“ (prostran) namenjen za slušanje izbliza – očito iz velike blizine, jer je standardni „Neutralni“ prsten – koji je fabrički ugrađen – namenjen za slušanje sa udaljenosti od 2,5 m.

Na ELAC-ovom samostajaćem modelu Concentro M možete fizički podesiti dubinu visokotonske jedinice JET – svrha ovih prstenova je da omoguće podešavanje prema blizini slušanja. Magnetno se pričvršćuju oko dvostrukog koncentričnog drajvera, a kada se postave, oni su u ravni sa obodom zvucne jedinice, tako da se ne primećuju kao zaseban deo. Takođe zahtevaju malu primenu sile da bi se skinuli. Da li je iznenađujuće to što smo bili nervozni dok smo pokušavali da izvučemo montirani prsten? Verovatno je dobra ideja da imate nekoga ko će držati S 503 dok skidate i postavljate prsten – i ne zaboravite da nosite dostavljene bele rukavice.

Švajcarski bend Grauzone je oličenje tehno-popa iz 80-ih, a posebno pokreta "noje dojče vele". Njihova reputacija u velikoj meri potiče od hita „Eisbar“ iz 1981. godine, ali je novo komemorativn izdanje iz prošle godine ukazalo na to da imaju još mnogo toga da ponude. Puštajući 180g LP  izdanje na ELAC Miracord 90 Anniversary gramofonu, zajedno sa Hegel V10  fono predpojačalom, bili  smo zapanjeni kako su S 503s prenosili tipične žanrovske reverbirirajuće zvukove perkusionih instrumenata i "droning post-punk" ritmove, preko kojih se čuju prilično obrađeni vokalni efekti.

Konkretno, stiče se jak osećaj prostora koji daleko prevazilaze granice vitko tela zvučnika. Ovo je naročito primetno kod „Hinter Den Bergena“, gde vokali odjekuju sa S 503s oko zvučne kulise, dok istovremeno ističu određeni sintisajzer.
U zavisnosti od okruženja i vašeg ukusa, verovatno se isplati igravati sa podešavanjem ugla zakrivljenosti zvučnika prema slušapocu i DCR-a da ga učinite milozvučnijim. Iako ovi DCR-ovi imaju suptilan efekat, dobrodošlo je sve što pomaže da se dodatno unaprede performanse modela S 503. Slušajući sa udaljenosti od 3 metra, odlučili smo se za ograničeni ugao zvuka i ostavili neutralni prsten na svom mestu.

Jedna od prednosti modela S 503 je nesumnjivo sposobnost da se širom sobe mogu uhvatiti i najfinije nijasne. Bilo da se radi o prigušenom dobošu i delikatnoj akustičnoj gitari koja svira pesmu „Ordinary Guy“, prvoj pesmi na albumu „Let The Hard Times Come“ Džejkoba Dinesena, ili složenim zvucima klavira Telonijusa Monka sa retkog snimka uživo iz Roterdama iz 1967. godine, snimak koji su restaurirali Fondamenta i Devijalet, S 503 prenosi sve sitne detalje i grandioznost istog.

Istovremeno, ovi zvučnici i dalje pružaju osećaj intimnosti. Muzičari ne nastupaju negde tamo u daljini, već sasvim blizu, na širokoj sceni – dovoljno blizu da mogu da uživam slušajući primese: disanje muzičara ili prebiranje prstiju po žici. Ovaj element performansi modela S 503 je bio krajnje ubedljiv, i dok je Lari Gejls izgarao svirajući na kontrabasu, u solo izvođenju, negde na polovini pesme "Epistrophy"sa albuma Telonijusa Monka, shvatili smo dase potpuno nesvesno primičemo ivici sedišta da bi se još više prepustili tom doživljaju. To je odličan znak.


Grom iz vedra neba

Neki od kvaliteta koje ELAC S 503 demonstrira su prepoznatljivi onima koji su imalli prilike da slušaju ranije vanserijske verzije JET visokotonske jedinice ove kompanije. 

Ali ono u čemu je ovaj novi, kompaktni model Concentro još bolji je spajanje koherentnih visokih i srednjih tonova sa izuzetnim performansama kada su u pitanju niski tonovi. Čuli smo samostojeće zvučnike vitkog profila sa daleko manje upečatljivim basovima – a ovde siloviti basovi potiču iz samo jednog drajvera od 180 mm sa bas refleksom... Zapanjujuće!

ELAC-ove JET visokotonske jedinice vešto razotrkivaju sve iznenađujuće i fantastične detalje, a brzina i ubrzanje se ovde vide još bolje. Uzbudljivo je na ovim zvučnicima slušati „Mettavolution“ Rodriga i Gabrijele koji uspevaju da prenesu neverovatnu brzinu i izražajnost nastupa sa gitarom ovog meksičkog dua. Okidanje žice, udarci u telo gitare i prolazni udari često oduzimaju dah. Samo povremeno se tu nađe nota koja iskače iz gomile i pruža neobuzdani užitak, ali generalno je prisutan osećaj integracije i "zajedničke svirke" koji zvuk čini neodoljivim i prilično prirodnim.


Mali a veliki

Sve ove performanse su objedinjene u zvučniku na postolju koji nije savršen (a koji to jeste?), ali sve u svemu zvuči spektakularno s obzirom na veličinu. Kada se sluša kultna kompozicija iz "Knjige o Bobi Fetu", koju je komponovao Ludvig Goranson, sve zvuči savršeno. Veličanstvena skala, impresivan talasni front u ritmu intezivnih udara perkusionih instrumenata dok vokali odjekuju u daljini daju izuzetan, dinamičan rezultat.

Svakako, S 503 ne smeta malo više snage koja nije nedostajala pojačalima Hegel H600 i Jadis I70, koje smo koristili. Možete biti slobodni da solidno pojačate zvuk i Concentro S503 će vas nagraditi zaista uzbudljivim performansom. I bićete očarani, verujte nam.

Iako je manje ekstravagantnog dizajna i umerenije veličine u poređenju sa vodećim Concentro modelima, ovaj "mali" ELAC zvučnik predviđen za postolje ima izvanredne performanse. „Zvuči kao podnostojeći zvučnik“ je nešto što bi mogla reći, zvukom oduševljena, služba za marketing ali u ovom slučaju postoji više od tek zrna istine u ovoj tvrdnji. Mogućnost podešavanja disperzije visokog i srednjeg zvučnog opsega, korišćenjem prstenova za kontrolu usmerenosti doneće baby Concentru jos jedan pomak u pravcu poboljšanja zvučnih performansi u trenutku kada ste pomislili da ne može još bolje. 

... i evo stigosmo do kraja... Mozda jer bolje reći do novog početka? Stavite ploču na gramfon, sedite u omiljenu fotelju, sipajte svoj pažljivo odabrani XO i pustite da vas muzika iz Elac Cincerto S 503 vodi u osvajanje novih muzičih prostranstava i uživanja. 


Gute Reise meine damen und herren!

elac.com

impulsehifiaudio.rsReklame

Povezane teme

ELAC CONCENTRO S 503 ZVUČNIK: ZAVODLJIV I KOMPAKTAN

ELAC CONCENTRO S 503 ZVUČNIK: ZAVODLJIV I KOMPAKTAN

Sa koaksialnim srednje/visokotonskim drajverom sa razlikom, ELAC-ov Concentro asortiman postaje kompletan sa modelom S 503...

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

Bang & Olufsen sa zadovoljstvom predstavlja novi prenosivi zvučnik, Beosound A5....

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

Na pomen imena Martin Logan, većina audiofila će pomisliti na njihovu seriju vrhunskih elektrostatičkih zvučnika, međutim ovaj američki proizvođač ima podjednako zanimljiv asortiman standardnih, dinamičkih zvučnika u seriji pod nazivom – Motion...

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

Stvoren s ambicijom da bude najsnažniji i najimerzivniji saundbar na svetu, Beosound Theatre je novo dostignuće danskog audio brenda Bang & Olufsen...

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

Nova serija Confidence je nastala u Dynaudio labaratoriji koju su nazvali “Jupiter”. Dynaudio Confidence 20 spadaju među zvučno najsavršenije nosače zvuka na koje smo naišli....

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

QN900A PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJBOLJIH TELEVIZORA NA TRŽIŠTU DANAS....

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

Pravi primer luksuznog zvuka, ELYSIAN nudi prepuštanje dizajnu, estetskim materijalima i performansama. Temeljit i beskompromisan pristup naveo je inženjere kompanije Wharfedale da stvore reper za pristupačne, luksuzne zvučnike za prave audiofile......

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

Legendarna Contour serija zvučnika poznatog danskog branda Dynaudio ažurirana je te uključuje novi Esotar visokotonac, poboljšane woofere i još mnogo toga......

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a......

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

Čisto je zadovoljstvo upoznati zvučnike za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mestu, od organizacije prednje ploče, izbora drajvera, smeštaja priključka za bas refleks......

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL...

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

Ovo je izuzetno transparentno pojačalo, pa iako će srećno raditi sa većinom stvari na različitim ulazima, neće zanemariti njihov zvučni kvalitet. Ovo se dokazuje kada pustimo neke melodije sa svog Apple iPhone X putem Bluetooth-a......