HI-FI AUDIO / VIDEO

11 Jul 2022

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

QN900A PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJBOLJIH TELEVIZORA NA TRŽIŠTU DANAS.

Na pragu nove ere u televizijskoj tehnologiji, Samsungov Mini LED-sportski QN900A Neo QLED 8K TV nudi zadivljujući kvalitet slike, izuzetnu boju i osvetljenost, sjajan zvuk i izvanredne crne boje – sve u paketu koji je bez premca u dizajnerskom smislu.

Ovaj 8K TV poseduje sjajan osećaj za razmere i oštrinu koja se obično povezuje sa manjim 4K setom. Naredna klasa zabave na velikom ekranu je dobila svoju diplomu. 

Samsung-ovi 8K šefovi možda nisu isti ljudi kao oni koji su zaduženi za Mini LED, ali zajedno su uspeli da stvore jednu ozbiljnu dobitnu kombinaciju u vidu Samsung QE75QN900A 8K TV-a.
Samsung QE75QN900A predstavlja verziju od 75 inča Samsung-ove treće generacije 8K televizora, ali prvu koja je podržana Mini LED sistemom osvetljenja, a ne standardnim LED podešavanjem. Kao što ime sugeriše, Mini LED diode su mnogo manje od standardnih LED dioda, veličine šljokica u vašoj ruci i broje se u hiljadama, a ne u stotinama, na vašem TV panelu.

Naravno, ova nadogradnja je više od minijaturizacije. Više LED dioda nudi potencijal za precizniju kontrolu pozadinskog osvetljenja – samo ulaznicu za povećanje kontrasta i kompleksnosti svakog trenutka na ekranu. Ukombinujte to sa većom gustinom piksela koju nudi 8K i ovo bi mogao biti jedan ozbiljno oštar, prodoran, a opet neverovatno prirodan televizor.

KONSTRUKCIJA

Samsung QE75QN900A prati isti dizajn kao i prošlogodišnji Samsung 8K televizori. Infinity Screen donosi impresivnu staklenu ploču od ivice do ivice, umotanu u metalni matrični okvir elegantnog izgleda. Okvir od 0,8 mm označava da slika ide sve do ivice, praktično bez crnog bafera – kao da ceo televizor predstavlja sliku od ivice do ivice.


TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

Samsung je usvojio naziv beskonačno da opiše debiljinu ovog 8K Neo QLED televizora. Ista je debljina od 16 mm svuda unaokolo, bez ikakvih izbočina na zadnjoj strani. To je i retko i izuzetno prijatno za oko. Ako odlučite da ga montirate na zid (ram se nalazi u kutiji), nećete imati problema sa ružnim bočnim izgledom. Ovaj takozvani Infinity One Design dozvoljava mu da izgleda fantastično iz svih uglova, a vezano za to Samsung je odbacio blagi nagib od tri stepena unazad kao kod odlazećeg Q950TS.

Briljantna One Connect kutija dolazi uz ovaj televizor, što znači da će vam trebati samo jedan mali kabl koji ide između televizora i kutije, a svi vaši HDMI i drugi kablovi idu u One Connect umesto toga. Ovogodišnja One Connect je spljoštena i sada se može uredno montirati na zadnji deo metalnog postolja QE75QN900A u obliku slova C.
Međutim, unutrašnjost predstavlja mesto na kojem ćete pronaći prave promene. Ovo je prvi Samsung-ov Neo QLED 8K TV, koji kombinuje tu gustu kolekciju LED dioda i piksela. Sićušne LED diode su grupisane u hiljade zona zatamnjivanja kako bi se stvorio ekran od 4000 niti koji se pažljivo kontroliše i koji obezbeđuje preko 33 miliona piksela sa onoliko brige o senčenju i kontrastu koliko Samsung može da obezbedi.

Dirigent ovog svetlosnog orkestra je Neo Quantum Processor 8K, koji koristi ono što Samsung naziva “Deep Learning” i višestruke “Neural Networks”, kao i baze podataka slika i druge algoritme slika, za ono što kompanija tvrdi da predstavlja njeno najbolje prepoznavanje objekata. Tu su i unapređeni procesi izoštravanja i pronalaženja detalja, koji će biti ključni za performanse televizora, s obzirom na to da nedostatak 8K sadržaja znači da će većina izvornog materijala morati da se poveća kako bi se popunio ekran. 

Još jednu malu, ali značajnu nadogradnju ovogodišnjeg najboljeg Samsung 8K televizora predstavlja Solar One Remote. On je postao crn za razliku od srebrne boje koja se koristila ranije i ne poseduje opciju za neintergrisanu bateriju, sada se može puniti solarnom energijom, kao i USB-C portom na donjoj ivici.

Karakteristike

Samsung poseduje jedan od najboljih televizijskih operativnih sistema u vidu Tizen-a i kao takav, svake godine treba samo da izvrši manja podešavanja. Google Duo je stigao za video pozive, a sada postoji i aplikacija Smart Trainer koja ide uz Samsung Health platformu kako bi vam pružila povratne informacije o vašim kućnim vežbama.

Zajedno sa izborom od tri pametna glasovna pomoćnika (Bixby, Google Assistant i Alexa) i Samsung SmartThings platformom koja povezuje QN900A sa svim ostalim vašim kompatibilnim pametnim uređajima, to čini prilično konektovano iskustvo.
Međutim, još više uživamo u funkciji Multi-View. Multi-View 2.0 deli ekran na dva panela gde možete istovremeno uživati u dva različita izvora sadržaja, uključujući TV uživo ili konzolu za igre, u 4K rezoluciji. Međutim, postoje ograničenja – jedan od izvora treba da bude aplikacija ili emitovanje sa vašeg mobilnog telefona, a trenutno nema velike količine podrške.

Osim deljenja ekrana, gejmeri takođe dobijaju dosta podrške. Tu je ALLM, AMD-ova HDR sertifikovana Freesync Premium Pro tehnologija protiv cepanja ekrana i podrška za dinamičku brzinu osvežavanja kroz Samsung-ov “Motion Xcelerator Turbo”. Praktična iskačuća kontrolna tabla za igre vam omogućava da uključite i isključite ove funkcije, zajedno sa Super Wide Angle Game režimom prikaza, ako želite da ovaj ogroman televizor pretvorite u ogroman monitor računara. Samsung tvrdi da se sve tehnologije kombinuju za ulazno kašnjenje od samo 5,8 ms pri rukovanju 4K pri 120 fps-a.

Sve ovo čini jedan od najbogatijih kompleta TV funkcija koje ćete trenutno pronaći bilo gde, a na način svojstven Tizen-u, on je prilagodljiv, upotrebljiv i takođe ga je lepo gledati. Malo smo razočarani što smo primetili blago smanjenje podrške za aplikacije. U vreme pisanja, nije bilo dostupnih aplikacija za TuneIn, VLC, Tidal, Twitch ili BT TV – koje su sve prisutne na drugim modelima. Nadamo se da će se vratiti sa kasnijim ažuriranjima.

Slika


 • Odlična jasnoća i boja
 • Osvetljenost koja daleko prevazilazi ono za šta su OLED-ovi sposobni
 • Kontrast poput OLED-a bez ijednog od nedostataka


Što je veća rezolucija izvornog materijala kojim hranimo Samsung QE75QN900A, to su očiglednija poboljšanja u odnosu na njegovog prethodnika iz 2020. godine, nagrađivanog Samsung QE75Q950TS.

Iako kvalitet 8K YouTube strimova nije tako visok kao onaj koji bismo mogli da dobijemo sa diska ili lokalnih datoteka, čak i gledanje “Švajcarske” u 8K ULTRA HD HDR-u – “Heaven Of Earth” nudi odlične primere onoga što ovaj TV može da učini. QE75QN900A brzo pronalazi ispravne nivoe osvetljenosti i odmah pruža onu vrstu zadivljujućih detalja i dubine zbog kojih želimo da posetimo spektakularne pejzaže koje vidimo na ekranu.                   
Dok kamera leti kroz doline i stiže do planina, raspon tekstura dostupnih na snežnim kapama je prilično veličanstven. Nikada nismo videli ništa slično ovom nivou veštine senčenja, svakako ne na 8K. Skoro da je vredno kupiti ovaj TV samo da biste sedeli i gledali demo snimke.

Spuštamo se na 4K HDR uz “Blade Runner 2049” na Blu-ray-u za karakterističniji test za ovaj televizor. Još jednom, rezultati su zapanjujući. Ovaj televizor iz 2021. godine je mnogo bolji od prethodnih 8K – Mini LED pozadinsko osvetljenje i bogatstvo zona zatamnjivanja čine da njegov prethodnik izgleda sporo i nespretno u poređenju. Izaberite sijalicu na ekranu ili bilo koji krupni plan likova i nivoi svetlosti će mnogo bolje izgledati. Neonske cevi i stop svetla imaju bolje definisane granice i složeniju boju. Lica su osvetljena sa više pažnje i suptilnosti, a svaka karakteristika poseduje realističnije konture.
Privlači nas scena sa K-om u policijskoj sobi. Na manjim televizorima, nema mnogo detalja – ćelija sa belim panelima; tamno sivi pod i K. Na Samsung QE75QN900A, scena je prepuna primera izvrsnosti.

Gustina piksela i kontrola osvetljenja označavaju da je scena zasenčena stručnim detaljima. Zidne pločice poseduju zakrivljenost i završnu obradu koja izgleda mnogo realnija nego što smo ranije videli na ovom nivou. Pod sada deluje istrošenije i utabanije i proizveden je sa potpunijim crnilom nego što su prethodni QLED-i mogli da izdrže kada se prikazuju pored tako velikih površina svetle bele boje. Sve u svemu, pruža ovoj sceni briljantnu trodimenzionalnost.

S obzirom na izvor od 1080p, 8K TV ima mnogo slike koju treba da nadoknadi i, kako se spuštamo na Full HD sa “Guardians Of The Galaxy” na Blu-ray-u, neke od genijalnosti ovog televizora su osujećene. Bez toliko izvornih detalja, prava oštrina i prodornost slike su prigušenije. Bez obzira na to, još uvek postoji odlična dubina slike dok gledamo Petera Quilla kako pleše u pećini na Morag-u. Tamni detalji su obrađeni na tipično impresivan način za QLED i poseduje dovoljno zaliha u Mini LED kontrastnom rezervoaru da unese novi sjaj boji krvi njegove Ravager odeće.

Zvuk


 • Iznenađujuće odličan integrisani zvuk
 • Efekat praćenja objekata je dobar, ako ne i sasvim 3D
 • Soundbar i dalje predstavlja najbolji način da se postigne istinski impresivan zvuk


Kao Samsungov najbolji 8K televizor ove godine, QE75QN900A dobija najbolju audio ponudu, poznatu kao Object Tracking Sound (OTS) Pro. Sastoji se od reda od četiri mid/bass drajvera na dnu zadnjeg dela i dva visokotonca. Zatim postoje dva visoka zvučnika na vrhu seta i par bočnih zvučnika u, kako Samsung tvrdi, 6.2.2 kanalnom aranžmanu sa 80W pojačala za podršku.
Ideja OTS Pro-a je da pruži širenje zvuka nalik Dolby Atmos-u. Ovo su sve veći televizori kojima se obezbeđuje zvuk, a donošenje zvuka do i oko slušaoca sa panela postaje sve teži zadatak. U praksi, zvučna kulisa predstavlja jednu od najboljih karakteristika audio performansi ovog kompleta. Dok K-ov policijski spiner leti iznad naših glava u filmu “Blade Runner 2049”, zvuk nas baš i ne obavija, ali poseduje širinu koja se proteže daleko izvan ekrana.

Bas ipak nije savršen, i dalje predstavlja očigledniji deo tonskog opsega i to poprilično. Dodaje dobar uticaj i gravitaciju, ali nije dovoljno precizan da bi dodao mnogo kvaliteta muzici ili detalja radnji na ekranu. Motori spinera su pomalo zamagljeni u trenucima kada bi mogli da pruže uvid u fizikalnost ove mašine.

To je u skladu sa Samsungovim 8K televizorima od prošle godine, ali postoje i značajna poboljšanja. Dinamika je svakako bolja nego ranije – ovaj televizor je sposobniji u tihim trenucima, kao i u onim glasnim, a to sceni na krovu K-ovog stana pruža daleko bolju atmosferu. Bliže smo da čujemo pojedinačne kapi kiše nego opšte prskanje u pozadini i, iako bas možda i dalje vlada, gornje note su daleko manje oštre nego ranije.

Samsungova audio podešavanja ne zahtevaju mnogo istraživanja. Malo ih je i, na kraju krajeva, ekvilajzere je najbolje ostaviti ravnim. Amplify režim zvuka je drugi najbolji posle Standardnog, ali je zgodan ako dosta buke dolazi iz okoline.

Samsungov Q Simphony režim može da postane partner zvučnika vašeg TV-a sa Samsung soundbar-om, što svakako predstavlja podsticaj. Međutim, vrhunski televizor kao što je ovaj zaslužuje najbolji zvuk, pa bismo vam preporučili da ga udružite sa sličnim vrhunskim soundbar-om ili paketom zvučnika.

Završna reč

Nisu vam potrebni 8K snimci kako biste dokazali vrednost 8K televizora, već je reč o veličini panela. Povećanje rezolucije povećava gustinu piksela, što znači da ovaj fantastični televizor poseduje sjajan osećaj za razmere, ali sa oštrinom detalja koji bismo obično povezali sa manjim 4K setom.

Samsung je udvostručio 8K dodavanjem Neo QLED pozadinskog osvetljenja i napravio set koji je nemoguće zanemariti. Po prvi put, ovo je televizor visoke rezolucije koji bismo želeli da posedujemo. Dosledan je u skaliranju i toliko vešt sa kontrastom da lako nadmašuje druge 4K panele koje smo videli u veličini od 75 inča. Radujemo se što će cene padati i tehnologija postajati sve rasprostranjenija – 8K je spreman gde god da se nalazite.

Tip displeja: Neo QLED, 8K HDR (HDR10, HDR10+, HLG)

Zvučni sistem: 6.2.2ch, 80W

One Connect: Da

4K@120Hz: Da

HDMI 2.1 sockets: x4

Dimenzije (všd): 102 x 165 x 32cm (sa postoljem)

Težina: 41kg (sa postoljem)

+ PREDNOSTI

 • Fantastična konstrukcija
 • Bogat funkcijama i pametan
 • Izuzetno senčenje i kontrast
 • Odlične sposobnosti skaliranja


- Mane

 • Ne poseduje Dolby Vision

Reklame

Povezane teme

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

Bang & Olufsen sa zadovoljstvom predstavlja novi prenosivi zvučnik, Beosound A5....

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

Na pomen imena Martin Logan, većina audiofila će pomisliti na njihovu seriju vrhunskih elektrostatičkih zvučnika, međutim ovaj američki proizvođač ima podjednako zanimljiv asortiman standardnih, dinamičkih zvučnika u seriji pod nazivom – Motion...

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

Stvoren s ambicijom da bude najsnažniji i najimerzivniji saundbar na svetu, Beosound Theatre je novo dostignuće danskog audio brenda Bang & Olufsen...

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

Nova serija Confidence je nastala u Dynaudio labaratoriji koju su nazvali “Jupiter”. Dynaudio Confidence 20 spadaju među zvučno najsavršenije nosače zvuka na koje smo naišli....

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

QN900A PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJBOLJIH TELEVIZORA NA TRŽIŠTU DANAS....

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

Pravi primer luksuznog zvuka, ELYSIAN nudi prepuštanje dizajnu, estetskim materijalima i performansama. Temeljit i beskompromisan pristup naveo je inženjere kompanije Wharfedale da stvore reper za pristupačne, luksuzne zvučnike za prave audiofile......

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

Legendarna Contour serija zvučnika poznatog danskog branda Dynaudio ažurirana je te uključuje novi Esotar visokotonac, poboljšane woofere i još mnogo toga......

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a......

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

Čisto je zadovoljstvo upoznati zvučnike za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mestu, od organizacije prednje ploče, izbora drajvera, smeštaja priključka za bas refleks......

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL...

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

Ovo je izuzetno transparentno pojačalo, pa iako će srećno raditi sa većinom stvari na različitim ulazima, neće zanemariti njihov zvučni kvalitet. Ovo se dokazuje kada pustimo neke melodije sa svog Apple iPhone X putem Bluetooth-a......

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

Koristeći ideje pozajmljene od Neumann TLM 50 i M150 mikrofona, SIREN ugrađuje Accuton drajvere u sfere montirane na organsku „vremenski usklađenu“ skulpturu. Uprkos jedinstvenom i neobičnom obliku, dizajn je ozbiljno projektovan......