HI-FI AUDIO / VIDEO

22 Nov 2021

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

Pravi primer luksuznog zvuka, ELYSIAN nudi prepuštanje dizajnu, estetskim materijalima i performansama. Temeljit i beskompromisan pristup naveo je inženjere kompanije Wharfedale da stvore reper za pristupačne, luksuzne zvučnike za prave audiofile...

Kombinacija vrhunskog dizajna i vodeće  tehnologije pruža muzičku reprodukciju koja će s ponosom stati na crtu najboljim zvučnicima na svetu.

Wharfedalov Diamond asortiman predstavlja jedan od vodećih proizvoda po niskim cenama već duže nego što nas sećanje služi. Uspeh ove pristupačne serije trajao je skoro četiri decenije i, razumljivo, pretendovao je da zaseni luksuznije modele kompanije. Ne mislimo da je to pošteno, s obzirom na izvrsnost nagrađivanih trenutnih podnih zvučnika Evo 4.4 i sada izuzetno ambicioznih Elysian 4.

Ovi podni zvučnici čine polovinu WharfedalEovog novog luksuznog Elysian asortimana – drugu polovinu čine standmount zvučnici Elysian 2 - i razvijeni su u tandemu sa serijom Evo. Iako postoje zajedničke inženjerske niti između ova dva asortimana, ne treba puno vremena da se shvati da Elysian zvučnici predstavljaju potpuni izraz tih principa.
Izrada

Sa visinom od 119 cm i širinom od 40 cm, Elysian 4 su veliki zvučnici - neobično široki po trenutnim standardima. Oni predstavljaju trosmerni dizajn sa visokotoncem AMT (Air Motion Transformer) od 27 x 90 mm, jedinicom srednjeg opsega od 15 cm i parom moćnih basova od 22 cm. Sve tri veće jedinice koriste konus napravljen od matrice od pletenih staklenih vlakana, licenciranog materijala za koji se tvrdi da kombinuje malu masu sa velikom čvrstoćom. Kod ovog uređaja, matrica je takođe prekrivena visokoplastičnim premazom zarad poboljšanog prigušivanja unutrašnjih rezonanci.

Bas jedinice su podešene prema down-firing postavljenom aranžmanu ulaza, tipu koji smo videli na velikom broju Wharfedale-ovih zvučnika poslednjih godina. Ulaz se ventiliše kroz razmak između osnove glavne zvučne kutije zvučnika i postolja. Ovaj aranžman čini prelazak sa visokog vazdušnog pritiska u kućištu na niski pritisak u sobi za slušanje glatkijim i tvrdi se da smanjuje izobličenja basova, povećava efikasnost i ravnomernije širi energiju basa po sobi. U praktičnom smislu, ovim se postiže da ne morate previse da brinete o tome gde ćete da postavite Elysian 4 nego što bi to inače mogao da bude slučaj.
Zvučna kutija kompanije Wharfedale je više od obične drvene kutije. Prednja pregrada i unutrašnja učvršćenja su napravljena od vlaknaste ploče visoke gustine (HDF), dok se za ostatak kućišta koriste slojevite vlaknaste ploče srednje gustine (MDF) i ploče od iverice u cilju upravljanja rezonancama. Jačina zvuka u zvučnoj kutiji je interno podeljena tako da bas jedinice imaju svoj zaseban prostor za rad i da ne ometaju srednjetonske operacije.

Kućište se nalazi na široko razmaknutim podnim nogicama, što daje Elysianu 4 čvrst i stabilan stav na ravnoj površini, iako je neobično da se ne mogu podešavati i zaključati u položaj - nešto što treba napomenuti ako imate neravne tvrde podove.
Wharfedale je primenio prelepu završnu obradu na ovim zvučnicima. Podni zvučnici su dostupni u tri opcije boja elegantnog izgleda - orah, crna i bela - i prekrivene dubokim, ručno poliranim sjajem za klavir. Iako takav sjaj predstavlja veliku retkost, ovaj nivo kvaliteta sigurno jeste. Sjaj je izvanredno dubok i luksuzan i prema našem iskustvu nema premca na ovom nivou.

Ne iznenađuje otkriće da je tako velikim zvučnicima potreban relativno velik prostor kako bi se pokazali u punom sjaju. Uspevamo da dobijemo dobar uravnotežen zvuk u našoj relativno skromnoj sobi za slušanje, no čak i tada je jasno da Elysian 4 žudi za više prostora za disanje.
Kompatibilnost

Predlažemo da ih postavite najmanje metar od zadnjeg i što dalje od bočnih zidova. Vredi se poigrati i sa uglom prema poziciji na kojoj se nalazi slušalac. Na kraju usmeravamo visokotonce tako da prelaze malo iza naših glava, ali zahvaljujući relativno ravnomernoj horizontalnoj disperziji AMT-a ima dovoljno prostora za eksperimentisanje.

Ovi zvučnici otkrivaju smetnje sa zvukom i svaki kompromis sa partnerskim izvorom ili pojačalom se lako čuje. S tim u vezi, osetljivost od 92 dB/W/m i nominalna impedansa koja je prilično nejasno opisana kao „kompatibilna sa 8 oma“ sugeriše da pojačala sa nižim naponom ne bi trebalo odbaciti. Zaista, postižemo sjajne rezultate sa Lebenovim integrisanim pojačalom CS600Ks, koje poseduje sklopove na ventil i skromnih 28 W po izlaznom kanalu.

Glavnica našeg testiranja se vrši pomoću referentne kombinacije Burmester 088/911 Mk3 pre/napajanje koju napaja Naim-ov ND555 / 555 PS DR muzički strimer i plejer Technics SL-1000R koji je opremljen Kiseki Purple Heart MC kertridžom. Iako bi ove komponente obično bile uparene sa skupljim zvučnicima od Wharfedalea, nikada ne osećamo da su njihove performanse neopravdano ograničene Elysianom 4.
Zvuk

Ovi podni zvučnici pružaju kombinaciju raspona, autoriteta i dinamičnog udara sa kojima se većina (uvek manjih) rivala po ceni ne može meriti. To postaje očigledno kada pustimo Uvertiru Čajkovskog iz 1812. godine; Wharfedale-ova velika zapremina i impresivna snaga dolaze do izražaja. Daju muzici opipljivo prisustvo u našoj sobi za slušanje i pružaju osećaj moći koji većina rivala jedva i naslućuje.

Krešendo velikih razmera šalje se sa samopouzdanjem, Elysian zvučnici izbacuju zvuk sa ogromnim nabojem. Mogu da sviraju na visokim nivoima jačine zvuka bez stresa, ali poseduju i ređi atribut da i dalje zvuče zanimljivo na nivoima šaputanja. Ovo je nešto na šta treba obratiti pažnju ako slušate muziku kasno uveče i ne želite da uznemiravate komšije.

Ta dva bas drajvera od 22 cm rade upravo ono što bismo i očekivali i generišu onu impresivnu nižu klasu koju im izgled nagoveštava, dajući prezentaciji izvanredno solidnu osnovu za rad. Ako mislite da sve ove priče o mišićima i telesnosti ukazuju na nedostatak finoće ili suptilnosti, varate se. Više od ičega, najviše nas privlači impresivno civilizovana priroda Elysiana 4.

Poseduju intuiciju i delikatnost da ožive album “Pronađene pesme” Olafura Arnaldsa - omiljeni album u našoj kolekciji. Zvuk Wharfedalea prepun je detalja, koji su organizovani na prirodan i intuitivan način. Sviđa nam se način na koji ovi čudovišni podni zvučnici izražavaju dinamične nijanse albuma i veština kojom komuniciraju instrumentalne teksture. To je neusiljena prezentacija koja je ugodna i ležerna, a pritom ne zvuči nepristojno. Postoji veliki broj različitih tipova analiza, no muzičko iskustvo je uvek na prvom mestu.
Ovi podni zvučnici beleže različita raspoloženja izražena u albumu na fantastičan način, čineći da se osećamo tužno, budemo ispunjeni nadom ili smirenošću u zavisnosti od numere koju slušamo. Samo najbolji proizvodi uspevaju da ovako dobro prenesu emocije u muzici.

Tonalno, ovi Wharfedale zvučnici su glatki i neverovatno prefinjeni. Nahranite ih svetlim i agresivnim snimkom poput “Terri’s Song” Bruce-a Springsteena i neće sakriti njenu neupeglanost. No oni se ne trude da istaknu nedostatke. Ovaj AMT visokotonac je dobar: on kombinuje rezoluciju i glatkoću, pružajući slatke vrhunce, bez nedostatka žestine. A takav balans je teško postići.

Stereo slike su takođe impresivne. Kao i većina velikih zvučnika, oni baš i ne uspevaju da nestanu unutar zvučne scene, ali ipak pružaju lepo fokusiranu i slojevitu sliku. Ne daju baš najintimniju prezentaciju, ali to ne predstavlja veliki problem s obzirom na strahovit niz prednosti Wharfedale-a.
Prebacujući se između “Strange Fruita” Nine Simone, “Yeezus set-a” Kanye Westa i Debussyeve “Clare De Lune”, zapanjeni smo Elysian-ovom transparentnošću. Jasno razlikujući različite snimke, njihova prezentacija se u skladu sa tim menja. Sve je to prekriveno nadmoćnom uglađenošću i pomalo ležernom prirodom, što se lako i da primetiti.

Dok slušamo, opila nas je Simonina strastvena izvedba, način na koji svaka vokalna fraza bolno seče. Užas i drama u pesmi izlaze bez razblaživanja, Elysianova jasnoća zvuka kroz srednje tonove sve to omogućava. Album Kanye Westa dokazuje da ovi podni zvučnici mogu plesati ako žele, čak i ako se čini da su ponekad malo uzdržani. Clare De Lune ističe divne performanse visokih tonova Elysiana 4 i način na koji ovi podni zvučnici jako marljivo prate dinamička pomeranja. Navučeni smo i ne preostaje nam ništa drugo nego da slušamo do kraja, upijajući svaku pojedinačnu notu dok to činimo.

WHARFEDALE ELYSIAN 4 TEHNIČKE SPECIFIKACIJE


•Tip: trokraki podni zvučnik

•Osetljivost: 92dB/V/m

•Frekvencijski odziv: 30Hz-22kHz

•Impedansa: kompatibilna sa 8 oma

•Dimenzije (v-š-d): 119 x 40 x 43 cm

•Težina: 49,5 kg

Presuda

Elysian 4 dokazuje da Wharfedale može da napravi odlične zvučnike za svačiji novčanik

Po našem mišljenju, prava vrednost se ne svodi na to koliko je nešto jeftino, već na to koliko dobijate za potrošen novac. U tom smislu, ovi veliki Wharfedaleovi zvučnici predstavljaju izvrsnu vrednost. Što se tiče izrade, inženjerskog sadržaja i performansi, oni ne moraju da se plaše bilo kog rivala.

Pod uslovom da imate dovoljno veliku prostoriju da ih smestite i odgovarajući snažan sistem, toplo vam preporučujemo da poslušate zvuk koji pružaju. Jasno je da Wharfedale sada poseduje još jedan dragulj u svojoj kruni.
OCENE


•Zvuk: 9,5

•Kompatibilnost: 9

•Izrada: 10


ZA

•Ogromna zvučna skala

•Impresivan domet basova i okretnost

•Odlična izrada i završna obrada


PROTIV

•Podne nogice ne mogu da se podese

•Potrebna vam je veća prostorija kako bi se pokazao u punom sjaju


Cena: 7.600 evra / 900.000 rsd


Reklame

Povezane teme

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

Bang & Olufsen sa zadovoljstvom predstavlja novi prenosivi zvučnik, Beosound A5....

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

Na pomen imena Martin Logan, većina audiofila će pomisliti na njihovu seriju vrhunskih elektrostatičkih zvučnika, međutim ovaj američki proizvođač ima podjednako zanimljiv asortiman standardnih, dinamičkih zvučnika u seriji pod nazivom – Motion...

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

Stvoren s ambicijom da bude najsnažniji i najimerzivniji saundbar na svetu, Beosound Theatre je novo dostignuće danskog audio brenda Bang & Olufsen...

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

Nova serija Confidence je nastala u Dynaudio labaratoriji koju su nazvali “Jupiter”. Dynaudio Confidence 20 spadaju među zvučno najsavršenije nosače zvuka na koje smo naišli....

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

QN900A PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJBOLJIH TELEVIZORA NA TRŽIŠTU DANAS....

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

Pravi primer luksuznog zvuka, ELYSIAN nudi prepuštanje dizajnu, estetskim materijalima i performansama. Temeljit i beskompromisan pristup naveo je inženjere kompanije Wharfedale da stvore reper za pristupačne, luksuzne zvučnike za prave audiofile......

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

Legendarna Contour serija zvučnika poznatog danskog branda Dynaudio ažurirana je te uključuje novi Esotar visokotonac, poboljšane woofere i još mnogo toga......

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a......

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

Čisto je zadovoljstvo upoznati zvučnike za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mestu, od organizacije prednje ploče, izbora drajvera, smeštaja priključka za bas refleks......

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL...

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

Ovo je izuzetno transparentno pojačalo, pa iako će srećno raditi sa većinom stvari na različitim ulazima, neće zanemariti njihov zvučni kvalitet. Ovo se dokazuje kada pustimo neke melodije sa svog Apple iPhone X putem Bluetooth-a......

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

Koristeći ideje pozajmljene od Neumann TLM 50 i M150 mikrofona, SIREN ugrađuje Accuton drajvere u sfere montirane na organsku „vremenski usklađenu“ skulpturu. Uprkos jedinstvenom i neobičnom obliku, dizajn je ozbiljno projektovan......