HI-FI AUDIO / VIDEO

07 May 2021

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a...

Zvučnik čiji zvuk govori sam za sebe

B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a. S obzirom na to, očekivali smo da ćemo u sastavu modela 800 D3 naići na nešto zlata, imajući u vidu da je to plemeniti metal koji se najčešće koristi povodom proslave 50. godišnjica u većini zemalja širom sveta. Umesto toga, B&W je koristio dijamant, materijal koji je češće rezervisan za proslavu 60. godišnjice. Da budemo precizniji, kupola visokotonca 800 D3 izrađena je od dijamanta, što je, složićete se, prilični napredak u nauci o materijalima, u odnosu na kupole od platna i neplemenitih metala koji se obično koriste za izradu visokotonaca... i to pod neplemenitim metalima.

Mislimo na aluminijum, titanijum i berillijum

Korišćenje kupole od dijamanta nije jeftino, a prvi trošak predstavlja prosto baš to: skupe su! Toliko su skupe da čak ni B&W ne može sebi priuštiti da ih ošteti. U stvari, da bi se smanjila mogućnost oštećenja, one se čak ni ne instaliraju u kućište do apsolutno zadnjeg momenta..., neposredno pre nego što se svaki zvučnik izmeri pojedinačno da bi se spakovao u kutiju za slanje.

Još jedan trošak upotrebe kupole od dijamanta predstavlja to što je, prilično apsurdno, dijamant najtvrđi mineral poznat čovečanstvu, a dijamantska kupola je zapravo prilično krhka, stoga je, kako bi sprečio slučajno oštećenje, B&W oblaže zaštitnom mrežom rešetki koja vrlo malo utiče na njen frekvencijski odziv i redukuje njenu efikasnost. B&W kontinuirano poboljšava ovu rešetku kako bi je učinio što propustljivijom za zvuk i kako bi imala manje uticaja na zvučne talase koji moraju proći kroz nju. Kupola se može ukloniti, ali ima sistem zaključavanja koji je štiti od dečije igre, te je potreban poseban alat za njeno uklanjanje.

Naredni „trošak“ upotrebe dijamanta kao materijala za izradu kupole je taj što je teži od platna ili metala, što znači da ju je teže pokretati i da je zbog toga nešto manje efikasna. B&W zaobilazi ovaj problem tako što koristi četiri magneta za pokretanje kupole, a ne samo jedan. B&W tvrdi da je efikasnost povećana za oko 2dB. Da se ova četiri magneta ne bi pregrejala - kako bi održali svoju efikasnost – cev, u kojoj je smešten visokotonac (o čemu će biti više reči nešto kasnije) napravljena je od legure aluminijuma, te cela površina služi i kao kuler i kao „kućište“ .
Kao što vidite iz 800 D3, visokotonac je postavljen u sopstveno ‘Nautilus’ kućište na vrhu glavnog kućišta zvučnika. Ovo kućište je vibraciono izolovano od „glave turbine“ koja sadrži drajver srednjeg raspona, a ova „glava turbine“ je zauzvrat izolovana od glavnog kućišta koje sadrži dva bas-drajvera, tako da vibracije glavnog kućišta ne mogu negativno uticati na kretanje dijafragme drajvera srednjeg raspona ili visokotonca.

Konusna jedinica srednjeg raspona je napravljena od materijala koji B&W naziva „Continuum“ za koji se kaže da ima „jedinstvenu kompozitnu konstrukciju“ i da je prvi put korišćen za izradu modela 802 D3. Mora biti da je Continuum superiorniji od kevlara kao materijala za izradu konusa, jer je i sam B&W ranije koristio kevlar u njenoj izradi. Podkućište u koje je smeštena napravljeno je od kompozitnog materijala nalik fiberglasu koji B&W naziva „Marlan“. Kapljični oblik sprečava dodavanje refleksije direktnom zvuku, što poboljšava sliku o njemu.

Uklanjanje refleksija i difrakcija jedan je od razloga zašto je glavno kućište 800 D3 zakrivljeno. Kada je bas-drajver postavljen na standardnu ravnu pregradu, ta pregrada ozbiljno utiče na njegove performanse. Ipak, uglavnom proizvođači i dalje koriste ravne pregrade ... prvenstveno, mora se reći, jer je zaista teško fizički montirati drajver na neravnu površinu. B&W je rešio problem montiranja tako što je fiksirao oba bas-drajvera u 800 D3 na aluminijumske cevi koje vire kroz pregradu.

Sa inženjerskog stanovišta, ovo je skupo i teško izvodljivo. Sa vizuelnog stanovišta lepota je u očima posmatrača. Zaista nam se sviđa izgled isturenih drajvera, ali nekolicina čije smo mišljenje tražili nije delila naš stav. 
Što se tiče bas-drajvera, B&W je takođe unapredio materijal od kojeg su izrađeni. Dok je B&W ranije koristio materijal nazvan Rohacell za izradu konusnih jedinica u svojim vodećim dizajnima, sada koristi materijal koji se naziva „Aerofoil“. S obzirom na to da se reč aerofoil već koristi za opisivanje oblika poprečnog preseka predmeta koji kada se kreće kroz vazduh stvara aerodinamičnu silu (poput elise helikoptera), činilo se čudnim da bi B&W koristio istu reč za opisivanje materijala . Međutim, znamo da je konstrukcija konusa vrlo slična konstrukciji B&W-ovih Rohacell konusnih jedinica, kod kojih je, kao kod sendviča, između dva sloja od ugljeničnih vlakana postavljeno tvrdo penasto jezgro.

Iako prema specifikaciji B&W-a prečnik konusne jedinice za bas iznosi 250 mm, ovo predstavlja prečnik montažnog prostora: prečnik pokretnog dela konusne jedinice je samo 228 mm, a prečnik Thiele/Small iznosi 215 mm. Ovo znači da je površina konusne jedinice (Sd) pojedinačnog drajvera 363 cm², a ukupna površina konusne jedinice 726 cm², tako da bi, da je B&W koristio samo jedan bas-drajver, morao imati ukupni prečnik od 340 mm da bi isporučio istu količinu basa.

800 D3 predstavlja dizajn sa ventilacionom kutijom, sa portom za bas refleks koji se nalazi ispod kućišta, što je naše omiljeno mesto, jer znači da je prostor podjednako ispunjen, što se ne dešava kada se otvor nalazi s prednje strane ili na pozadini kućišta. Sam port predstavlja B&W „Flowport“ dizajn, tako nazvan, jer je površina porta udubljena - slično lopti za golf - kako bi se obezbedio nesmetan protok vazduha kroz nju. Za razliku od većine portova sa donjim paljenjem, na čije performanse utiče površina na kojoj zvučnici stoje, B&W port se „pali“ od dole ka vrhu baze zvučnika, tako da je disperzija u potpunosti kontrolisana, bez obzira da li je vaš pod od kamena, keramike, drveta ili je prekriven tepihom.
Na zadnjoj strani kućišta nalaze se četiri pozlaćena višesmerna terminala za zvučnike. Dva središnja se povezuju sa drajverom srednjeg raspona i visokotoncem, a spoljna dva sa basovima da bi se omogućilo dvožično povezivanje ili biamping.

B&W dostavlja kratke žičane veze za povezivanje dva odeljka za one koji koriste samo jedan set kablova za zvučnike. „Glave“ vijčanih konektora su zaobljene, zbog čega se teže zatežu, što je nama bilo još problematičnije jer se čini da se ne uvijaju glatko niz navoje stuba, pa bi B&W trebalo da razgovara sa dobavljačem o unapređivanju standarda obrade.                         

Što se tiče njihove veličine, pretpostavljamo da ste već zaključili da su 800 D3 kućišta glomazna i bili biste u pravu, jer su dimenzije svakoga od njih 1217 × 413 × 611 mm.

Sesije slušanja

Kad smo prvi put uključili B&W 800 D3, već smo očekivali od dijamantskog visokotonca da će nam njegov predivan visokofrekventni zvuk, od kojeg prolaze žmarci, privući pažnju, kao i uvek kada smo ranije ispitivali B&W modele koji su ga koristili. Međutim, ostali smo u šoku kada smo otkrili da sa B&W 800 D3 to definitivno nije slučaj.

Kad je muzika počela da svira, odmah nam je privuklo pažnju to što odjednom više nismo bili u svojoj sobi za slušanje, već u koncertnoj dvorani. Bilo je to kao da su se akustične karakteristike sobe promenile, tako da smo imali neverovatan osećaj kao da se nalazimo u ogromnom prostoru. Baš kao u koncertnoj dvorani, čak i pre nego što muzika počne, možete da „čujete“ veličinu sale u kojoj ste, sa B&W 800 D3 smo čuli tu veličinu ...,  muzika više nije bila ograničena na fizičke dimenzije naše sobe za slušanje. Ovo je prvi put da smo tako oštro osetili prostor. Potom se čuo sjajni zvuk violine Jane Peters (puštali smo koncert za violinu i orkestar Op. 35 od Čajkovskog), dajući predivan kontrast zvuku orkestra. Ovde nema nikakve kreštavosti, samo kristalna jasnoća tona njene violine i njenog izvanredno rezonantnog zvuka, čak i kad je potpuno mirna. Takođe smo odmah bili svesni da uopšte ne čujemo levi i desni zvučnik. Od samog početka smo skliznuli u ovo novo muzičko iskustvo. Sa zvučnicima koje smo prethodno imali na audiciji, trebalo nam je malo vremena da bismo napravili ovu tranziciju. Čak i sa najboljim zvučnicima uvek je potrebno nekoliko minuta ..., a kod nekih zvučnika to se nikada nije dogodilo. Sa B&W 800 D3 uopšte nije bilo vremenskog prelaza: efekat je bio trenutni.
Prelaskom na klavirski koncert (Griegov a-mol, Op 16), ostali smo zatečeni silnim uticajem uvoda u prvi stav zvucima talambasa (allegro molto moderato), koji je naglašen punim orkestarskim klimaksom, a zatim još više zatečeni velemajstorstvom Simon Tedeschi-ja, koje možda predstavlja i najpoznatije klavirsko umeće u klasičnoj muzici, posebno kada napada najniže note na klavijaturi. Zvuk koji se čuo sa B&W 800 D3 bio je bez naprezanja - uprkos činjenici da smo delo puštali na nivou jačine zvuka koncertne dvorane.

Klavir je zvučao „baš kako treba“, njegov ton je bio potpuno tačan u svim oktavama. Zvuk orkestra je takođe bio pun i moćan.

Zvuk koji je B&W 800 D3 donosio je bio savršen: najbolji stereo zvuk koji smo ikada čuli. Slušanje eteričnog soprana Sare Macliver dok je pevala Pie Jesu iz Faure’s Requiem bilo je kao prelazak na nešto božanstveno. Želeli bismo da kažemo da je to bilo kao da ona i Sinfonia Australis sviraju u našoj dnevnoj sobi (baš bi stali), ali ne, opet smo prebačeni u koncertnu dvoranu, sa svim muzičarima koji su bili savršeno postavljeni i Macliver-inim glasom savršenog tonaliteta u središtu bine, ali sa harmonijama koje kao da su lebdele nad dvoranom. 
Superstition Stevie Wonder-a je uvek bio fantastičan hit, a kroz 800 D3, od te uvodne deonice na bubnju / čineli krv nam je ključala čak i pre onog sjajnog sintisajzerskog rifa klavijature. B&W je neverovatno dočarao taj reski zvuk gitare, a kad Stevie uleti sa „very superstitious, writing’s on the wall“, činilo se kao da je tu sa nama u sobi za slušanje. Ali kao da želi da dokaže da će dobri zvučnici uvek otkriti nedostatak, „You Are The Sunshine of My Life“, je zvučao „previše tačno“ (ako uopšte postoji tako nešto) jer su čudni fazni efekti koji se čuju otprilike tokom prvih dvadeset taktova bili i više nego očigledni. Neko bi se čak možda usudio da kaže da bi ova numera, da je preslušavana na 800 D3 u momentu svog nastanka, možda zvučala potpuno drugačije!

Kao što smo naglasili, disperzija 800 D3 je neverovatno dobra, zahvaljujući gotovo ravnom FST drajveru i da u osnovi nema pregradu, tako da nema nijednog odstupanja zvuka, refleksije i greške u tajmingu koji se javljaju kada je drajver srednjeg raspona montiran na pregradu. Rezultat je „zvučno polje“ koje je bilo zadžano u našoj sobi za slušanje tako trodimenzionalno da je zvučna „slatka tačka“ bila gotovo svuda oko nas.


Jedna velika razlika između 802 D3 i 800 D3 koju smo odmah primetili je poboljšanje dubokog basa. Mislili smo da su basovi na 802 bili fantastični, ali bas na 800 D3 je čak i bolji, ne samo zbog načina na koji se širi prema dole u niske frekvencije, već i zbog toga što se čini da nas bolje 'drži', tako da smo „osetili“ bas kao fizičko prisustvo u sobi u većoj meri ... kao što smo ga i čuli. 

Naša presuda

U svetu vrhunskih zvučnika proizvođači koriste mnoge metode kako bi ubedili potrošače da je baš njihova akustična kreacija posebna i superiorna.

Neki koriste veličinu, drugi koriste skulpturalne uređaje, dok neki od njih pružaju bezbroj složenih prilagođavanja kako bi podstakli „učešće slušalaca“.

Nažalost, sve veći broj proizvođača prilično grubo samo postavlja oznake sa neopravdano visokim cenama na inferiorne proizvode u pokušaju da zavara potrošače da misle kako, pošto su njihovi proizvodi skupi, moraju nekako biti „bolji“, jednostavno zato što koštaju više.

B&W je upotrebio potpuno drugačiju strategiju prodaje sa modelom 800 D3. Stvorio je zvučnik čiji zvuk govori sam za sebe. Naručite par zvučnika i oni će vas uveriti u svoj kvalitet. Reći će: „Mi smo najbolji zvučnici koje ste ikada čuli“!

B&W 800 D3 su i dalje skupi, naravno, ali barem ćete - poput one klasične televizijske reklame - moći da kažete vama dragoj osobi koliko ste uštedeli čekajući.

ZA:

- Fantastičan bas

- Prozračan, prirodan zvuk 

- Vrhunske visoke frekvencije


PROTIV:

- Aluminijumsko kućište

- Terminal zvučnika

cena: 30.000 EUR


www.bowerswilkins.com

www.korato.com

Reklame

Povezane teme

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

Bang & Olufsen sa zadovoljstvom predstavlja novi prenosivi zvučnik, Beosound A5....

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

Na pomen imena Martin Logan, većina audiofila će pomisliti na njihovu seriju vrhunskih elektrostatičkih zvučnika, međutim ovaj američki proizvođač ima podjednako zanimljiv asortiman standardnih, dinamičkih zvučnika u seriji pod nazivom – Motion...

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

Stvoren s ambicijom da bude najsnažniji i najimerzivniji saundbar na svetu, Beosound Theatre je novo dostignuće danskog audio brenda Bang & Olufsen...

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

Nova serija Confidence je nastala u Dynaudio labaratoriji koju su nazvali “Jupiter”. Dynaudio Confidence 20 spadaju među zvučno najsavršenije nosače zvuka na koje smo naišli....

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

QN900A PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJBOLJIH TELEVIZORA NA TRŽIŠTU DANAS....

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

Pravi primer luksuznog zvuka, ELYSIAN nudi prepuštanje dizajnu, estetskim materijalima i performansama. Temeljit i beskompromisan pristup naveo je inženjere kompanije Wharfedale da stvore reper za pristupačne, luksuzne zvučnike za prave audiofile......

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

Legendarna Contour serija zvučnika poznatog danskog branda Dynaudio ažurirana je te uključuje novi Esotar visokotonac, poboljšane woofere i još mnogo toga......

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a......

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

Čisto je zadovoljstvo upoznati zvučnike za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mestu, od organizacije prednje ploče, izbora drajvera, smeštaja priključka za bas refleks......

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL...

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

Ovo je izuzetno transparentno pojačalo, pa iako će srećno raditi sa većinom stvari na različitim ulazima, neće zanemariti njihov zvučni kvalitet. Ovo se dokazuje kada pustimo neke melodije sa svog Apple iPhone X putem Bluetooth-a......

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

Koristeći ideje pozajmljene od Neumann TLM 50 i M150 mikrofona, SIREN ugrađuje Accuton drajvere u sfere montirane na organsku „vremenski usklađenu“ skulpturu. Uprkos jedinstvenom i neobičnom obliku, dizajn je ozbiljno projektovan......