Ibiza Gran Hotel
LUX HOTELI & SPA

25 Sep 2020

ESKISEHIR HOTEL I SPA CENTAR - RAPSODIJA LUKSUZA

Eskisehir hotel i spa centar. La Vie Delux Magazin. Eskisehir (Starigrad) ima bogatu, slojevitu istoriju zahvaljujući mnogobrojnim bivšim vladama, uključujući i velike civilizacije.

Zaštitni znak ovog grada jeste reka Porsuk, kao i sepiolit kojim grad obiluje. Eskisehir (Starigrad) ima bogatu, slojevitu istoriju zahvaljujući mnogobrojnim bivšim vladama, uključujući i velike civilizacije kao što su Hititi, Frigije, Aleksandrija, Rim, Vizantija, Seldžučko i Otomansko carstvo. Posebno regija Odunpazari ima veliki turistički potencijal sa svojim netaknutim istorijskim nasleđem.
Termalna voda je predstavljala veliku inspiraciju prilikom izrade ovog projekta. Lokalno stanovništvo je godinama verovalo da vrela voda ima lekovita svojstva i da može da poboljša zdravlje svakog ko se u istoj osveži i boravi neko vreme, što je na kraju i dovelo do toga da se i lokalno stanovništvo i stranci sve više interesuju za ovo mesto. Ovaj porast turističkog potencijala ukazao je na potrebu za izgradnjom luksuznih smeštaja kako za turske tako i za strane turiste.
Projekat predstavlja savremenu interpretaciju Odunpazarijeve vernakularne arhitekture i postojeće istorijsko nasleđe. Plan lokacije se izrađuje nakon pažljivog razmatranja postojećih pozicija stabala kako bi se smanjila šteta na samoj lokaciji. Kompleks uključuje spa i wellness centar koji će biti smešten u sredini, pa će se tako sve smeštajne jedinice nalaziti na granici plana lokacije. Tu se nalazi i hotel, prostor za venčanja i bungalovi za goste u borovoj šumi. Sama lokacija projekta je takva da je pozicija spa cetra idealna obzirom da se nalazi veoma blizu geotermalnog izvora. Spa i wellness centar su ukopani kako bi se iskoristila geotermalna svojstva zemljišta. Na krovu podzemne konstrukcije nalaze se bazeni, drvene podloge oko bazena i terasa za sunčanje. Kupole koje su postavljene na bazenima ponašaju se kao krovno osvetljenje kako bi se omogućio prirodan dotok dnevnog svetla. Filtrirano svetlo u spa centru stvara iluziju tradicionalnog hamama pod kupolom.
Kompleks je izgrađen oko banje koja se sastoji od jezgra i od centralnog dela objekta. Nije slučajno da se Eskisehir banja i hotel sa termalnom vodom nalazi baš ovde: ideja za izgradnju Eskisehir Spa & Thermal hotela je osmišljena na način da iskoristi ovaj prirodni resurs za spa centar. Spa je spojen sa zemljom, koristeći geotermalna svojstva tla. Hotel se sastoji od više nivoa i prati prirodnu topografiju, a ono što je zanimljivo jeste i da je cirkularno postavljen oko banje kako bi se obezbedio lak pristup svim gostima hotela. Prostor za venčanja je projektovan kao zasebna funkcionalna celina koja je udaljena od hotela.
Projekat se dotiče aspekata održivosti korišćenjem energije vetra i sunčeve energije. Geotermalna energija se ne koristi samo u banjama, već i za grejanje prostora zimi i u jesen uz pomoć geotermalnih toplotnih pumpi.
Celokupan prostor obuhvata osnovni koncept smanjenja otpada koji glasi "smanjiti, ponovo upotrebiti, reciklirati". Razne vrste materijala za reciklažu se prikupljaju u celom kompleksu, uključujući karton, plastične flaše, staklene flaše, čelične i aluminijumske limenke, kancelarijski papir, novine, fluorescentne sijalice, ulje za kuvanje, toner kasete, baterije, palete i sanduke.