Ibiza Gran Hotel
HI-END TEHNOLOGIJA

27 Jul 2020

NIKON Z7 – dugo očekivano savršenstvo

Nikon je istovremeno najavio Z6 (24 MP) i Z7 (46 MP) modele, koji bi na neki način trebali biti komplementarni modelima D750/D850. Fotografski, radi se o gotovo savršenim fotoaparatima. Ergonomija je u klasi s ostalim naprednim i profesionalnim Nikon

Nikon Z7 je jedan od najduže iščekivanih fotoaparata – očekivano, jer se radi o prvom Nikonovom full-frame mirrorless aparatu! Dva najveća proizvođača DSLR aparata i fotografske opreme uopšte, Canon i Nikon, tek su pre ovogodišnje Photokine u Koelnu predstavili svoje prve full-frame mirrorless fotoaparate – i očekivano, radi se o odličnim fotoaparatima. Nakon predstavljanja Nikona Z6 i Z7 ostali smo neugodno iznenađeni količinom ‘loših’ komentara na internetu, čak i od strane nekih relativno pouzdanih youtubera. Zato smo sa zadovoljstvom iskoristili priliku i osobno isprobali novi Z7 u kitu s FTZ adapterom i novim 24-70 f4 objektivom.

Premda novi 24-70 objektiv nije ‘radna mašina’ poput F-mount Nikona 24-70 f/2.8, radi se o izvrsnom objektivu kojeg bih najlakše usporedili s našim 24-120 f/4 – pouzdan objektiv za svakodnevne zadatke. Ali, radi malene udaljenosti od senzora i velikog z-Mount otvora, svi novi objektivi S-serije će biti gotovo makro objektivi – službeno ovo nije makro objektiv jer ne nudi uvećanje 1:1 ili veće, ali radi iznimno malene udaljenosti izoštravanja nudi ostale prednosti makro objektiva. Detaljnost snimljenih fotografija je odlična, a uz zum od 70 mm i malenu udaljenost izoštravanja moguće je postići iznimno zamućenje pozadine, daleko veće od onoga što smo dosad mogli dobiti sličnim objektivima.
FTZ adapter radi savršeno, i osim što je fizički prisutan, tokom upotrebe nikako ne utiče na snimanje i upotrebljivost fotoaparata i objektiva. Kompatibilnost je iznimno velika – uvek će poneko biti nezadovoljan jer baš neki objektiv ne radi, ali preko 90 Nikonovih novijih objektiva je potpuno kompatibilno, te mnoštvo novijih Sigmi i Tokina. Trenutno postoje problemi s Tamron objektivima, ali za očekivati je da će to biti rešeno nadogradnjom firmvera objektiva. Uz ručno izoštravanje radi i većina starijih objektiva.

Nikon je istovremeno najavio Z6 (24 MP) i Z7 (46 MP) modele, koji bi na neki način trebali biti komplementarni modelima D750/D850. Fotografski, radi se o gotovo savršenim fotoaparatima. Ergonomija je u klasi s ostalim naprednim i profesionalnim Nikon fotoaparatima. Da, više nećemo spominjati mirrorless i DSLR, osim u jednoj rečenici svih budućih testova i prikaza fotoaparata, čisto da se zna kojem taboru koji fotoaparat pripada. Realno, razlike između ove dve vrste fotoaparata su vrlo malene, a tehnologija rada je identična, uz male različitosti u izradi. Donedavno su DSLR aparati bili daleko bolji u gotovo svim važnim aspektima, sad je situacija poprilično izjednačena i nema ih više potrebe testirati kao zasebne grupe proizvoda.
Elektroničko tražilo je najbolje od svih koje smo dosad videli, bez kašnjenja, savršeno oštro i bez zacrnjivanja ekrana prilikom kontinuiranog okidanja. Novu EN-EL15b bateriju je moguće puniti i na punjaču, ali i u fotoaparatu (dok ne radi) preko USB priključka – što je dobrodošlo rešenje na putu. Najnovija memorijska CQD kartica je iznimno brza, ali mišljenja su podeljena oko samo jednog utora za karticu. Premda bi dva utora sigurno mnogima bila draža (pa i nama osobno), ne doživljavamo to kao tragediju. Sigurno će poneko radi toga odustati od kupovine, ali mislimo da većina fotografa neće.

Izoštravanje je vrlo precizno, i u većini slučajeva vrlo brzo. Ne, ne može se meriti s najnaprednijim sistemima autofokusa ugrađenim u D850 ili D5, ali u odnosu na naš D750 nema primetne razlike, bez obzira koji objektiv koristili. Pri slabom svetlu počinju problemi, iako je i dalje u većini situacija moguće dobiti precizan fokus, ali nešto sporije i ponekad uz primetan ‘lov’ AF točke. Premda nema Eye-AF praćenja oka modela, prepoznavanje lica radi odlično (Face detect AF) i predstavlja veliki napredak u odnosu na, recimo, D750. Detaljnost, oštrina i ISO performanse su u rangu s D850 – jednostavno se tome ništa bitno ne može prigovoriti.
Međutim, glavna stvar za novi Nikon Z7 je – video. Mnogi će reći kako Canon, Fuji i Sony imaju malu prednost kod snimanja videa i u odnosu na novi Z7. Iskreno, to je verovatno tačno, ali razlika je toliko malena, a napredak za Nikon toliko velik da tu moraju sve priče prestati. Jednostavno, Nikon je u Z7 dobio sposobnu 4K video kameru s praćenjem lica i zavidnim performansama poput 100/120 fps u 4K razlučivosti! Dodajmo tome mogućnosti snimanja nekompresiranog 4K videa na spoljni Atomos snimač i N-Log – to smo želeli već na D850, a sad smo i dobili.

Nikon Z7 nije fotoaparat bez mane, niti najbolji na tržištu, ali je u svakom pogledu impresivan fotoaparat kojeg su ljibitelji Nikona čekali. Glavni cilj – sprečiti odliv fotografa prema drugim brendovima Z7 i Z6 (kad se pojavi) će sigurno ispuniti. Odličan senzor u kombinaciji s FTZ adapterom, stabilizacijom slike na senzoru (IBIS), vrhunskim EVF tražilom i sve to upakovano u dobro poznato Nikonovo kućište već je dovoljan razlog za kupovinu mnogima. Konačno vrhunske video performanse svrstavaju ga u sam vrh trenutne ponude fotoaparata za foto i video entuzijaste i profesionalce.
Konkurencija je velika, svi važni brendovi nude donekle slične aparate, ali Nikon je (baš kao i Canon, uostalom) u strašnoj prednosti – za uspeh ne mora ‘loviti’ fotografe od drugih brendova, dovoljno je samo zadržati većinu ‘svojih’ nikonaša. I bez imalo sumnje, s ovim odličnim fotoaparatom će u tome sigurno uspeti.

PLUS: Izvanredno elektronsko tražilo. Izvrsna ergonomija. Odličan sistem stabilizacije slike na senzoru. Izvrsne performanse pri višoj ISO osjetljivosti. Odličan dinamički raspon. Izvrsne video mogućnosti.

MINUS: Prosečan međumemorijski spremnik. Skupe XQD kartice. UHD 4K (ne podržava DCI 4K razlučivost). Skup u odnosu na Z6, ali i konkurenciju.

DOJAM: Odličan fotoaparat koji nastavlja tradiciju izvrsnih i uspešnih Nikon fotoaparata, pogotovo kad se uzme u obzir da je reč o prvoj generaciji mirrorless aparata. Video performanse su impresivne i predstavljaju veliki napredak za Nikon. Kvalitet slike kod snimljenih fotografija je u rangu s D850, a AF performanse negdje između D750 i D850.