Ibiza Gran Hotel
ARHITEKTURA

14 Sep 2020

CASA DEL LIMUNERO - MOĆ CELINE

Casa del Limonero je u tom smislu odličan reprezent stilskog dijaloga starog i novog, praktičnog i vizuelnog sklada između nečega što je postojalo ranije i nečega što je projekt ovog vremena...

Luksuzna vila Casa del Limonero u Meksiku vanserijski je primer moderne rezidencijalne arhitekture. Obuhvata 165 kvadratnih metara i pruža se na dva sprata. Prvi utisak, posmatrano spolja, odnosi se na strogu geometriju, velike staklene površine koje je čine osvetljenom i povezanom sa okruženjem, prateće spoljašnje sadržaje koji upućuju na savremenu formu hedonizma (vrt, bazen, velike terase).
Funkcionalno, vila je podeljena na dve jasno odvojene sekcije. Pažnju treba skrenuti prvenstveno na činjenicu da je ovo zdanje koje povezuje stariji, postojeći objekat i novi, dograđeni deo. Prva celina obuhvata glavni ulaz, spavaći blok i centralno dvorište sa terasom i bazenom.
Spoljašnje, masivne stepenice su veoma važan element za sveukupni doživljaj prostora. Deluju kao sklupturalni detalj u vrtu pored bazena, ali estetika je samo jedan od razloga njihovog postojanja. Stepenice zapravo vode na gornji sprat koji je dodat pređašnjem zdanju, te su u tom smislu funkcionalno-stilska veza dve osnovne celine.
Casa del Limonero je u tom smislu odličan reprezent stilskog dijaloga starog i novog, praktičnog i vizuelnog sklada između nečega što je postojalo ranije i nečega što je projekt ovog vremena. Kada se na starija zdanja dodaju novi sadržaji veoma je važno ispoštovati početnu zamisao, stvoriti dojam kompaktne celine i estetskog jedinstva. Ovde je to uspešno i impresivno izvedeno.
Takođe, važno je primetiti kako je tradicionalni koncept transformisan u moderni. Osnovni materijal je drvo, a stari madridski mozaici od cementa u strukturi poda i zidova dobili su novu interpretaciju. Ovde vidimo bele zidne površine sa vrlo efektnim zelenim pigmentom. I taj stilski motiv se provlači u više odaja.

Paleta boja je pastelna, vrlo svetla što dopušta igru akcentovanim detaljima. Utisak je da su nasuprot jednostavnim zidovima u ovoj vili podovi preuzeli ulogu estetskog naglaska. Recimo, mozaička struktura u spavaćim sobama deluje vrlo retro i osvežavajuće. Zelenilo u dvorišnoj celini provlači se i u unutrašnjim odajama, a jednostavnost drveta kao dominantnog materijala i to u osnovnom tonu, daje notu rustičnosti i vrlo nenametljivo potencira vezu sa nasleđem.
Forme rasvete su moderne, ali svedene baš kao i deo mobilijara od gvožđa (barske stolice). Zeleni ton spolja se kao stilska linija nastavlja u enterijeru u nijansama nameštaja, podnih mozaika i određenog broja zidova. Svetle draperije su takođe tradicionalni, lokalni motiv.
Casa del Limunero deluje, generalno gledano, vrlo intimno, toplo u smislu atmosfere doma, svedeno i komforno. U svakom kutku rezidencije oseća se zavodljivi duh prošlosti uklopljen u moderni koncept življenja.

Arhitekte: Taller Estilo Arquitectura
Lokacija: Mérida, Mexico
Površina: 165 m2
Godina izgradnje: 2016