ARHITEKTURA

11 Jun 2023

HIGH DESERT RETREAT: OTMENA KALIFORNIJSKA PUSTINJSKA REZIDENCIJA

Poznati arhitektonski studio iz San Franciska Aidlin Darling Design projektovao je modernu nisku kuću u kalifornijskoj pustinji Palm Dezert koja je projektovana sa namerom da ponudi kontrast sa stenama i drvećem

Poznati arhitektonski studio iz San Franciska Aidlin Darling Design projektovao je modernu nisku kuću u kalifornijskoj pustinji Palm Dezert koja je projektovana sa namerom da ponudi kontrast sa stenama i drvećem koje se nalazi u neposrednom okruženju kuće.

Smeštena na stenovitom pustinjskom platou izvan Palm Dezerta, ova ljupka moderna rezidencija za jednu porodicu je čvrsto smeštena u sazvežđu kamenih gromada, sa pogledom na dolinu Koačela i planinski lanac San Hasinto iza njega.

Ova povišena pozicija dovela je do naziva High Desert Retreat za projekat, koji je dobio nagradu AIA za dizajn 2021. u kategoriji enterijera.
Zahtev klijenata, bračnog para koji traži opušteno ali istovremeno i komforno utočište u pustinji daleko od svog urbanog života, bio je jednostavan: napraviti skroman dom koji nije uklonio nijedno drvo pinjola, koji je prigrlio rustičnu pustinjsku klimu i uokvirio stalno promenljivu klimu sa vidicima iznutra nalik kameleonima.

Nakon što su glavne arhitekte kampovale na lokaciji kako bi intimno posmatrali i apsorbovali - nijanse mikroklime, ogromne dnevne promene temperature od dana do noći, specifično pozicioniranje postojećeg drveća i skulpturalnih stena, i moć stalno promenljivih svetlosnih uslova okolnih planinskih venaca — počela je da se javlja slika o savršenom domu. Dom bi delovao kao jednostavan način da stanari uokvire pogled na dinamičan okolni teren. Struktura je trebala biti izuzetno tiha i oštra u svojoj geometriji, namerno suprotstavljajući organske forme pustinje i nisko prizemljena kako bi se smanjilo njeno prisustvo.
Briga za lokaciju bila je kamen temeljac. Čitav projekat je izgrađen na istim temeljima poštovanja. Klijenti su bili ti koji su postavili taj ton. „U ovom projektu bilo je 100% poštovanja među svima koji su uključeni. Vrednost toga je potcenjena“, kaže Aidlin Group. „Uspeh projekta na kraju zavisi od odnosa klijentovog tima.
Poštovanje nada i snova klijenata o projektu

„Lepota i funkcionalnost zajedno su ono što smo tražili“, izrazili su. "I, to je ono što smo dobili."

Površinska lepota je jedna stvar (ne treba je zanemariti). Duboka lepota je drugo. Kompanija Henribuilt koja je radila projekat enterijera je nastojala da postigne i jedno i drugo, stvarajući prostore u kojima je ugodnije raditi osnovne svakodnevne stvari. Tečnije, prirodnije i lakše. Užitak življenja sa korisnim objektima koji su izgrađeni da traju.

Deo posla Aidlin Darling Design-a bio je da zaštiti postojeća stabla Pinjona koja su pronađena na licu mesta. Ova vrsta bora je poreklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država i može imati životni vek do 600 godina.
Neophodno je bilo da sama struktura kuće bude izuzetno tiha i oštra u svojoj geometriji, namerno suprotstavljajući organskim oblicima pustinje, i veoma nisko prizemljena da bi minimizirala svoje prisustvo. 

„Paralelni betonski zidovi ne samo da uokviruju ulaz i trpezariju iza, već što je najvažnije omogućuju predivan pogled na istok i dolinu Koačela ispod.

Materijali kuće su odabrani da budu u tihom kontrastu sa pustinjskim pejzažom. Tamna drvena obloga je borovo drvo koje je acetilisano, spaljeno, brušeno žicom, obojeno i zapečaćeno. Svi ovi tretmani imaju za cilj da obezbede završnu obradu sa visokom teksturom koja je otporna na bube i trulež, i svodi na minimum kretanje u klimi poznatoj po velikim dnevnim temperaturnim promenama.
Unutrašnjost je kolaž od betona, drveta, kamena i čelika, od kojih svaki reaguje na svoju neposrednu primenu kako bi se maksimalno povećala izdržljivost, istovremeno pružajući domu toplinu i neprikosnoven kvalitet udobnosti. Dijagram kuće je triptih elemenata: plutajuća krovna ravan, zbirka drvenih građa i dva betonska anker zida.
Krovna ravan

Kvadratni plutajući krov obavlja brojne funkcije. Sa klimatske strane, lebdi nad domom pružajući predah od udara sunca, kako u svom neprozirnom obliku, tako i kao porozna drvena rešetka. Jedinstveni otvor je urezan u ravni krova, dramatično uokvirujući nebo iznad, a istovremeno pružajući bazenu dovoljno izlaganja suncu.

Drvene grede

Ispod krovne ravni je sedam pravolinijskih greda koje sadrže program kuće. Konceptualno su započeli kao jedinstvena pravolinijska masa koja se razdvaja i klizi u pejzaž kako bi maksimalno pojačala doživljaj okolnog terena i kreirala kritičnu prazninu u centru kuće. Ova praznina postala je i ulaz i trpezarija - prostor gde se susreću javni i privatni prostori. Mesto za obroke i posmatranje izlaska i zalaska sunca, kao i povetarac koji se diže uzbrdo i kroz kuću.
Betonski anker zidovi

Dok drvene grede sadrže kritični program za dom, redosled ulaska od garaže do kuće artikulisan je orijentacijom i oblikom dva betonska ulazna zida. Oni su namerno suprotstavljeni kako bi se stvorila praznina između njih, na kraju vodeći stanara do zastakljenog ulaza u kuću. Paralelni betonski zidovi ne samo da uokviruju ulaz i trpezariju iza, već, što je najvažnije omogućuju predivan pogled na istok i dolinu Koačela ispod.

Glavni ulaz u kuću je pokriven nadstrešnicom, koja je završena svetlom drvenom donjom stranom, i preliva se u potpuno staklenu trpezariju koja odvaja kuhinju od dnevne sobe. Veliki zastakljeni paneli mogu se potpuno otvoriti za unakrsnu ventilaciju.
Arhitekte opisuju ovo srednje područje kao „mesto za lomljenje hleba i uživanje u izlascima i zalascima sunca, kao i povetarca koji se diže uz padinu i kroz kuću“.

U zadnjem delu kuće, sa pogledom na strmu padinu lokacije, bazen se prostire skoro celom širinom kuće. Staklene ploče pune visine na oba kraja kuhinje i dnevne sobe takođe se otvaraju kako bi se omogućio pristup bazenu.

„Ostava je neočekivana radost. Oseća se kao kutija za dragulje. Orah. Dodiri metala. Tu počinjemo svaki dan, praveći kafu i uživajući u njoj” kažu vlasnisi kuće. Bela kutija umetnuta u delu kuhinje namenjenom za kuvanje bio je nameran potez da se oseća kao predmet. Uramljeno umetničko delo u akciji.
Poštovanje načina življenja

Arhitektonski program koji je dizajnirala Aidlin Darling je osmišljen za način života klijenta. Privatne zone za klijente i njihove stvari smeštene su u kristalnom središtu kuće. Ne samo za uživanje u pogledu izvana, već i za stvaranje doslovnog i metaforičkog srca doma.

Shodno tome, kuhinja je centar zajednice High Desert Retreat-a. Klijenti su želeli da kuhinja bude mesto okupljanja i zajedništva, mesto glavne komunikacije svojim gostima. To se ogleda u dizajnu funkcionalnih zona kuhinje, omogućavajući gostima da budu u cenru zbivanja, ali van puta kuvanja i pravljenja koktela.
Podjednak nivo poštovanja namenjen je i privatnim prostorijama. Dok je smirenost preovladala, funkcionalnost je i dalje bila visoko na listi prioriteta za klijente. Kompanija Henribuilt je primenila istu brigu na kupatilo i sedišta za odlaganje stvari u spavaćoj sobi. Ormar, obložen hrastom sa kožnim potezima, nudi utočište za odlaganje (i neočekivano mali kancelarijski sto za rad od kuće).

„Zabavno je gledati starenje prirodnih materijala“, kažu klijenti. "Patina - menja se sa pustinjom." To što sistemski pristup može stvoriti tako prirodan i intuitivan ishod može zvučati kao oksimoron. Ipak, upravo to omogućava takve rezultate.
„Dok smo detaljno opisivali prostore u partnerstvu sa Henribuiltom, nikada se nismo osećali suženo sistemskim parametrima“, kaže glavni arhitekta Rouse. „Nismo iskusili kompromis u pogledu rasporeda ili arhitekture sa njihovim pristupom. Imali smo svo poverenje da će Henribuilt-ov rad dobro ispasti jer oni stoje iza toga. Postoji deo uma koji zna da će sistemi funkcionisati. Ali oni su druga sistemska kompanija. Oni koriste tu stručnost da bi svoj sistem prilagodili arhitekturi. I, naravno na kraju i sami klijenti svakodnevno doživljavaju sav težak posao koji su arhitekte uradile na istraživanju i razvoju.”


Reklame

Povezane teme

BRIDGE HOUSE – MALI ARHITEKTONSKI DRAGULJ MENORKE

BRIDGE HOUSE – MALI ARHITEKTONSKI DRAGULJ MENORKE

Bridge House se nalazi u Coves Noves-u, rezidencijalnom delu na severoistočnoj obali ostrva Menorka, u Španiji. Izdašna parcela od 2400 m2 omogućava kući da se proteže vodoravno kako bi se obuhvatili najbolji pejzažni pogledi na okolinu......

MASSERIA MOROSETA: DODIR HEDONIZMA I LUKSUZA MEĐU STOLETNIM MASLINAMA

MASSERIA MOROSETA: DODIR HEDONIZMA I LUKSUZA MEĐU STOLETNIM MASLINAMA

Postavljena na pet hektara maslinika sa stablima starim do 500 godina, Masseria Moroseta je enklava sa svedenom relaksacijom i seoskom jednostavnošću....

OČARAVAJUĆA VILLA MANDRA NA MIKONOSU

OČARAVAJUĆA VILLA MANDRA NA MIKONOSU

Sedeći na grebenu brda Aleomandra na Mikonosu, ali gotovo potpuno skrivena od pogleda, Villa Mandra gleda pravo na more i zalazak sunca nad susednim ostrvom Delos......

STRONG ARM HOUSE U MELBURNU – KUĆA ZA UŽURBANU SEDMOČLANU PORODICU

STRONG ARM HOUSE U MELBURNU – KUĆA ZA UŽURBANU SEDMOČLANU PORODICU

Strong Arm House je hrabar odgovor na zahtev koji odgovara užurbanoj sedmočlanoj porodici koja je zahtevala fleksibilan i praktičan dom koji će odgovarati njihovim potrebama......

VILLA ORIZZONTE - MALI SKRIVENI RAJ U ITALIJANSKOJ PROVINCIJI

VILLA ORIZZONTE - MALI SKRIVENI RAJ U ITALIJANSKOJ PROVINCIJI

Smeštena u italijanskoj oblasti Pianura Padana, koju je projektovao studio UNICA Architects, na periferiji grada okrenuta ka reci, Vila Orizzonte traži maksimalnu integraciju sa okolnim kontekstom....

KUĆA TAJNIH VRTOVA - MODERNA RAPSODIJA U KAMENU

KUĆA TAJNIH VRTOVA - MODERNA RAPSODIJA U KAMENU

Cilj je bio da isporuči objekat koji omogućava stanarima da žive život u grudima prirode, da osete godišnja doba, da zabave svoju porodicu i prijatelje i da uživaju u radostima dobro odigranog života ... pomoću umetnosti, skulpture, predmeta......

HIGH DESERT RETREAT: OTMENA KALIFORNIJSKA PUSTINJSKA REZIDENCIJA

HIGH DESERT RETREAT: OTMENA KALIFORNIJSKA PUSTINJSKA REZIDENCIJA

Poznati arhitektonski studio iz San Franciska Aidlin Darling Design projektovao je modernu nisku kuću u kalifornijskoj pustinji Palm Dezert koja je projektovana sa namerom da ponudi kontrast sa stenama i drvećem...

VILLA AH - KUĆA NA PLAŽI U ALGARVI

VILLA AH - KUĆA NA PLAŽI U ALGARVI

Kuća na plaži u Algarvi, Villa Ah. Smeštena na zemljištu sa blagim padom, unutar šume iberijskog borovog drveća sa malim, ali veoma prepoznatljivim linijama do okeana i prema jugu. Lifestyle Magazin La Vie De Luxe, arhitektura....

CHAALTUN HOUSE – MODERNA MEKSIČKA VILA

CHAALTUN HOUSE – MODERNA MEKSIČKA VILA

Poluostrvo Jukatan je poznato po svojim naročitim pejzažima, koji uključuju visoko drveće sa velikim korenjem i prirodna jezera sa kristalno bistrom vodom koja se nazivaju cenote (dzonoot kod Maja); ova jezera su neverovatne lepote...

NANTON RESIDENCE – ŠARMANTNA PORODIČNA REZIDENCIJA U VANKUVERU

NANTON RESIDENCE – ŠARMANTNA PORODIČNA REZIDENCIJA U VANKUVERU

Nanton Residence predstavlja modernu, šarmantnu kuću od cigle koja se nalazi u Vankuveru, Kanada....

VILA F HOUSE - JEDNOSTAVNA I MINIMALISTIČKA

VILA F HOUSE - JEDNOSTAVNA I MINIMALISTIČKA

Upravo ta dinamika nastaje u njenom projektu, objašnjavajući projekat posetiocu jednostavno ga stavljajući u centar od prvog trenutka dok stoji ispred fasade prema ulici - neprozirne monolitne ploče, prekrivene tamnim kamenom...

REZIDENCIJA LIMANTOS U SAO PAOLU

REZIDENCIJA LIMANTOS U SAO PAOLU

Ovde je, reč o jednostavnoj geometriji. Ista dinamika integracije, zasnovana na širokoj upotrebi stakla. Ista želja za stalnim mešanjem sa pejzažom i osećajem blizine vode...

CASA HOULPOCH - KOLONIJALNA KUĆA NA JUKATANU

CASA HOULPOCH - KOLONIJALNA KUĆA NA JUKATANU

CASA HOULPOCH je stara kolonijalna jukatekanska kuća s kraja prošlog veka koja je dobila ime po zmiji iz regiona koja je redovno „posećivala” ruševine imanja....

COLLINS BEACH HOUSE - UZBUDLJIVA AUSTRALIJSKA ARHITEKTURA

COLLINS BEACH HOUSE - UZBUDLJIVA AUSTRALIJSKA ARHITEKTURA

Ovaj dom je smešten na prelepom, polu-žbunastom, ali urbanom mestu na ivici luke, sa dva zrela bora vrste Norfolk koji čuvaju severozapad...

ES POU – ŠARMANTNA SEOSKA KUĆICA NA FORMENTERI

ES POU – ŠARMANTNA SEOSKA KUĆICA NA FORMENTERI

„Es Pou de Can Marianet Barber“ je istorijsko ime mesta u unutrašnjosti ostrva Formentera u Španija. Na seoskoj parceli na kojoj se nalazi ova šarmantna kuća prvo je trebalo rešiti nekoliko prethodno postojećih uslova pre gradnje......