Ibiza Gran Hotel
ARHITEKTURA

01 Oct 2020

CANTO CHOLUL REZIDENCIJA: ELEGANCIJA I SVEDENOST U ISTOM DAHU

Enterijer prati ono što je bio dar prirode. Na sceni su elegancija i svedenost. Drvo i beton su osnova prostora ispunjenog modernim komadima koji reinterpretiraju klasiku ostavljajući neodoljivi retro utisak

"Ljudi ne bi trebalo da koriste tehnologiju da bi osvojili prirodu već da stvaraju arhitektonska dela koja pripadaju prirodi" - geslo je arhitektonskog biroa koji je projektivao ovu porodičnu kuću u Meksiku.

Čak šedezet stabala okružuje ovo zdanje od 2300 m2 što stvara prednost pri kreiranju ambijenta. Priroda je već prisutna i ne mora se naknadno evocirati. Zadatak arhitekata bio je da stvore funkcionalan životni prostor za dinamičnu svakodnevicu. U tome su i uspeli. Zidovi rezidencije su izrađeni od lokalnog kamena i pigmentisanog cementa, a originalnost projekta je u tome što obuhvataju stabla i čine ih delom životnog prostora.
Projekat je u obliku slova U. Glavna zona ima linearan sled. Celine se ređaju jedna za drugom. Dnevni boravak, kuhinja, trpezarija... Stakleni zidovi, sa obe strane, pružaju se celinom dnevne zone. Konekcija sa okruženjem je jasna i naglašena. Spavaće odaje su orijentisane prema unutrašnjem dvorištu koje predstavlja svojevrsnu centralnu tačku. I zaista izgleda vanserijski - dodir vode i zemlje, dekorisana vegetacija, fina rasveta koja u večernjim satima stvara fabulozan prizor. Bazen izgleda kao “zagrljen” zelenim terenom koji se opet zbog načina uređenja čini kao originalni tepih prirode.

Ne postoji prostorija koja nije u vezi sa prirodnim bogatstvom parcele. U većoj ili manjoj meri. Kuća je prizemna sa velikim izlazom na terasu sa prednje, ali i bočnih strana. Spavaći deo okrenut ka zadnjem dvorištu ostavlja utisak privatnosti, ali ne po cenu veze sa eksterijerom.
Prirodno osvetljenje prisutno je u svakom delu kuće. Izbor materijala i dekorativni koridor apostrofiraju ovu vezu. Dominantan je sjajni i brušeni cement, pigmentisan tako da ponavlja tonove okruženja. Kada je o drvetu kao drugom materijalu po zastupljenosti reč, kedar je bio izbor arhitekata. Sve ostalo što ovo zdanje čini posebnim je delo prirode. Pri tome se misli na bogatstvo vegetacije, smenu vodenih i zemljanih površina, rastinje...

Enterijer prati ono što je bio dar prirode. Na sceni su elegancija i svedenost. Drvo i beton su osnova prostora ispunjenog modernim komadima koji reinterpretiraju klasiku ostavljajući neodoljivi retro utisak. Rasveta, strateški podeljena na plafonsku i podnu, sve efekte dovodi do maksimalnog izražaja. Čak i u vrtu ima svoju ulogu u večernjim satima.
Zagasiti tonovi zemlje vode glavnu reč kada se analiziraju komadi nameštaja. Dnevna soba je najrazigranija jer ima komade u drugim bojama, ali samo kao akcenat. I trpezarija i spavaće sobe uređene su na isti nacin. Belina zidova i poda je podloga za mobilijar u braon tonovima, ponekoj sivoj ili drap nijansi. Zemljane boje stvaraju dojam topline i usklađenosti sa vrtom koji je čak posmtran kao stilski motiv svuda prisutan. Enterijer i eksterijer su celina. U svakom pa i vizuelnom smislu. Zbog toga je i geslo arhitekata potvrđeno. Ova kuća deluje kao izrasla iz prirode, a ne nasilno pridodata okruženju.

Arhitektonski biro: Taller Estilo Arquitectura
Lokacija: Cholul, Meksiko
Površina: 361.0 m2
god: 2016
Fotografije: David Cervera