SATOVI & NAKIT

20 May 2021

VRHUNAC HEDONIZMA: PATEK PHILIPPE 5303R-001 NOVI MINUTE REPEATER SA TURBIJONOM

Tradicionalno, turbijonima Patek Philippe može se diviti samo kroz pozadinu od safirnog kristala. To znači da je vlasnik obično svestan suštinske vrednosti svog sata, ali ta vrednost nije vidljiva svetu oko njega....

Kao što vam je možda već poznato, Patek Philippe je u svoje novo fabričko zdanje u Plan-les-Ouates, koje je završeno tokom ove godine, uložio 600 miliona švajcarskih franaka. Ako se pitate na šta je potrošena tako velika suma i na koji način porodica Stern zamišlja ravnotežu između očuvanja tradicije i pogleda u budućnost, obratite pažnju na najnoviji minute repeater, 5303R-001, koji će na vas ostaviti prilično dobar utisak.

Ostanite otvorenog uma: Šta sat čini tako posebnim?

Ovaj 5303R od ružičastog zlata predstavlja blago modifikovanu verziju specijalnog izdanja, ograničenog na samo dvanaest primeraka, koje je predstavljeno na „Grand Art Exhibition Singapore 2019“ prošle godine. Predstavljeni dizajn sada će postati standardni deo izuzetnih Grande Complications i predstavlja novitet u dva različita aspekta. Prvo, do prezentacije modela o kome je reč, nikada pre nije postojao minute repeater sa upečatljivim mehanizmom vidljivim sa strane brojčanika.

Drugo, i podjednako neobično: mehanizam sada nudi nesmetan pogled na turbijon na strani brojčanika. Tradicionalno, turbijonima Patek Philippe može se diviti samo kroz pozadinu od safirnog kristala. To znači da je vlasnik obično svestan suštinske vrednosti svog sata, ali ta vrednost nije vidljiva svetu oko njega. Ovo naravno nije najbitnije, ali u isto vreme, bilo bi prilično neobično ne uočIti njegovu vrednost na toliko skeletoniziranom modelu kao što je 5303R-001. Stoga se ovaj novi model može tumačiti kao izraz stava da, iako ostaje veran osnovnim vrednostima brenda, nikada ne bi trebalo isključiti spremnost za istraživanje novih mogućnosti.
Očuvanje Tradicije: Patek Philippe Minute Repeateri

Jedno je sigurno: minute repeater ima stabilno mesto u DNK Patek-Philippe u različitim oblicima. Već 1845. godine proizveden je prvi džepni sat sa ponavljanjem izbijanja minuta i od tada se stručnost u ovoj oblasti neprestano širila, često u dizajnima izrađenim po narudžbini, kao i naručenim dizajnima, ali, u međuvremenu, sa velikim entuzijazmom i u standardnoj kolekciji - ako zaista možete ove časovnike nazvati „standardnim“.

Trenutno, to su različiti minute repeater-i u kombinaciji sa raznim drugim komplikacijama, od reference 5078 (emajlirani brojčanik sa malim sekundama) do referenci 5178, 5531 (sa funkcijom svetskog vremena), 5374 (sa perpetualnim kalendarom), 5208 (sa hronografom i perpetualnim kalendarom ), 5207 i 5316 (oba sa turbijonom i perpetualnim kalendarom), Sky Moon Tourbillon 6002 i Grandmaster Chime 6300, koji kombinuje ne manje od dvadeset komplikacija - uključujući pet perkusionih funkcija.

Dakle, prilično brzo se može pretpostaviti da je ponavljanje izbijanja minuta područje koje je blisko srcu proizvođača satova oko Patekovog šefa za razvoj, Philip Barata.
Mehanizam: Brojni Novi Aspekti

Ove slike pokazuju koliko je 5303 postao spektakularan. Verovatno je samo pravim ljubiteljima satova poznat osećaj gledanja u zglob tako često da drugi oko njih počinju da sumnjaju da su u žurbi. Međutim, kada se gleda na sat, zapravo se retko radi o vremenu, već o radosti koju pričinjava gledanje na sat. I ovaj minute repeater sa turbijonom, zadovoljni vlasnik može zauvek da upija pogledom.

Da bi se to postiglo, rekonstruisan je osnovni kalibar 103, koji je bio osnova svih Patek minute repeater satova od 1991. godine. Rezultat? Kalibar R TO 27 PS. Da bi se prikazao ovaj upečatljivi mehanizam na položaju brojčanika na deset sati, osnovna ploča je povećana na 31,6 mm i dodat je noseći most za čekiće. Pored toga, ploča je perforirana kako bi otkrila turbijon. Razni delovi (uključujući točkić časova) su skeletonizirani, a kazaljke za brojanje četvrtine sata i minuta su modifikovane i premeštene.
Takođe, mali gongovi, koji se obično nalaze ispod mosta, pomereni su na stranu brojčanika. Pored toga, prozirni disk od safirnog kristala koji pokriva donji brojčanik omogućava prikaz malih sekundi pomoću jedne crvene kazaljke i istovremeno štiti turbijon od UV zračenja.

Sve u svemu, pogled na unutrašnji rad ovog 5303R veoma je fascinantan i odlikuje se veštom igrom kontrasta kroz nijanse ružičastog i belog zlata i čelika, kao i crnim akcentima poput uskog prstena sa pokazivačem časova ili skeletoniziranih kazaljki. Tehnike umetničkog ukrašavanja, od ženevskih šara do cirkularnog brušenja i satenske završne obrade, takođe su izvanredne.

Vizuelno, ovo malo umetničko delo je u velikoj meri inspirisano Referencom 5104, minute repeater-om sa perpetualnim kalendarom i prozirnim brojčanikom, koji je prvi put predstavljen 2007. godine, a takođe i Referencom 5304R iz 2014. godine - ali sa automatskim, a ne ručnim skrivenim mehanizmom za navijanje, koji će vas ostaviti bez daha.
Kućište: Predstavljanje Mogućnosti

Verovatno svaki kolekcionar na malo drugačiji način tumači osnovne vrednosti Patek Philippe-a. Ali ono što je posebno važno za horološku kuću, i što bi verovatno potvrdio svaki ljubitelj brenda, je sledeće: Patek Philippe želi da postigne najviši nivo tehničke kompleksnosti i da to prilagodi najtanjim mogućim kućištima, što je nadahnjujuće i danas, kao što će biti i za više od pedeset godina.

Prečnik 5303R je 42 mm, a visina 12,13 mm, što zaista predstavlja pikanteriju za tako izuzetan časovničarski primerak. Naročito je očaravajuća tehnika farbanja „zlatnim lišćem“ koja se prvi put pojavljuje na crnim skeletoniziranim kazaljkama, nalazi se na poleđini kućišta, mehanizmu i ukrašava bokove ili klizač za ponovno izbijanje minuta. U ovom slučaju, uzorak je od belog zlata, što se dobro uklapa sa inače dominantnim ružičastim zlatom. Samo oni koji baš i nisu veliki ljubitelji bikolornosti neće biti previše zadovoljni.
A njegova vrednost? Više Od Broja

Svako može napisati racionalno i zaista istinito: „Za oko 661.000 švajcarskih franaka u budućnosti možete da kupite veoma poseban minute repeater sa turbijonom – ukoliko vam bude dodeljen. Sat koji se sastoji od 356 delova i sa rezervom snage od najmanje 40 sati. Opremljen mehanizmom ručnog navijanja koji kuca na frekvenciji od 3 Hz ili 21.600 poluobrtaja. Sat koji je zaštićen od prašine i vlage, ali nije vodootporan. “ Međutim, ove činjenice jednostavno ne govore dovoljno o 5303; svi koji su entuzijastični u vezi umetnosti i nauke o horologiji znaju da je 5303R-001 toliko više i, da bismo se i sami uverili u to, dovoljno je i samo gledanje ovih slika.

Sa 5303R-001, Patek Philippe je učinio još više. Omogućava svom vlasniku ne samo da vidi vreme, već i da ga čuje - to je istinski trenutak sreće za svakog ljubitelja satova. Ali da je predstavljen u ovom jedinstvenom dizajnu i da ga možete stvarno gledati na delu, to je nešto zaista posebno - a da se ne pominje činjenica da se zvuk i ton minute repeater-a mogu slobodnije kretati u ovom kućištu nego kada su usporeni od strane brojčanika.                  

Vredi napomenuti da izvršni direktor Thierry Stern lično pažljivo proverava kvalitet zvuka svakog modela repeater-a. Ovaj sat je takođe deo istorije; posvećenost težnji ka savršenstvu, promenama i vernosti svojim vrednostima. Ovo je takođe, možda, izjava koja pokazuje da se posebno u izazovnim vremenima ne pravi pauza i ne igra na sigurno, već se nastavlja težiti najboljem, odvlačeći pažnju potrošača od trenutnih problema pomoću umetnosti kreacijom najlepših stvari u inače napetom svetu. Konačno pitanje za sada je: šta će biti stvoreno u novom zdanju fabrike u budućnosti?
SVOJSTVA


 • BREND: Patek Philippe
 • MODEL: Grand Complications – Minute Repeater
 • REFERENCA: 5303R-001
 • MATERIJAL KUĆIŠTA: Ružičasto Zlato
 • DIMENZIJE: Prečnik: 42.0 mm
 • Visina: 12.13 mm
 • OTPORNOST NA VODU: Otporan samo na vlagu i prašinu  (nije otporan na vodu)
 • BROJČANIK: Skeletonizirani
 • KAIŠ / NARUKVICA: Aligatorska koža, ručno šiven, sjajno crn
 • MEHANIZAM: Kalibar R TO 27 PS
 • TIP MEHANIZMA: Ručno navijanje
 • REZERVA SNAGE: min. 40 sati – maks. 48 sati
 • FREKVENCIJA: 21,600 vph, 3 Hz
 • FUNKCIJE:         Sati, Minuti, Male sekunde, Turbijon, Ponovno izbijanje minuta  sa klasičnim gongovima
 • CENA:≈ 620.000 evra

Reklame

Povezane teme

GRAND SEIKO SBGJ275 – NOVO POMERANJE GRANICA

GRAND SEIKO SBGJ275 – NOVO POMERANJE GRANICA

Stvoren 1998. godine, i to počev od belog papira, poznati Calibre 9S imao je dva cilja – visoku preciznost i izvrsnu izdržljivost....

KAZIMIROWA - MAGIČAN SVET SATOVA I NAKITA

KAZIMIROWA - MAGIČAN SVET SATOVA I NAKITA

Pažljivo odabran nakit za dame simbolizuje prefinjenost, izražava njihov karakter i svaku odevnu kombinaciju čini elegantnijom, dok je ručni sat, taj redak komad nakita kod muškaraca, merilo za njihov uspeh, stil, imidž i naravno, moć......

PREDSTAVLJAMO PANERAI SUBMERSIBLE S BRABUS VERDE MILITARE PAM01283

PREDSTAVLJAMO PANERAI SUBMERSIBLE S BRABUS VERDE MILITARE PAM01283

Panarai je krenuo ka zelenom ruku pod ruku sa brendom Brabus Marine. Prikriveno zeleno, naravno....

SWAROVSKI – NOVE KLASIČNE KOLEKCIJE...

SWAROVSKI – NOVE KLASIČNE KOLEKCIJE...

Podjednako, uz promociju novih modnih kolekcija nakita za 2022. godinu, Swarovski misli i na sve one koji ukrasne detalje pronalaze u vanvremenskim, klasičnim kolekcijama....

RADO CAPTAIN COOK HIGH-TECH CERAMIC - RADO DNK U JEDNOM ČASOVNIKU – DA LI STE SPREMNI DA OTKRIJETE I OSETITE RAZLIKU

RADO CAPTAIN COOK HIGH-TECH CERAMIC - RADO DNK U JEDNOM ČASOVNIKU – DA LI STE SPREMNI DA OTKRIJETE I OSETITE RAZLIKU

Prošlost se susreće sa 2021. Rado-v legendarni Captain Cook je prvi put predstavljen u omiljenom materijalu “Master of Materials”: visoko kvalitetnoj keramici....

NOVA GODINA - NOVI STIL. PREDSTAVLJAMO NOVI RAYMOND WEIL - BLACK DIAMOND AUTOMATIC LADY FREELANCER

NOVA GODINA - NOVI STIL. PREDSTAVLJAMO NOVI RAYMOND WEIL - BLACK DIAMOND AUTOMATIC LADY FREELANCER

Čuveni RAYMOND WEIL Lady freelancer, sada ima novi dodatak svojoj kolekciji. Ovaj najnoviji model nudi savremeni stil koji je ujedno upečatljiv i samouveren. To je savršen dodatak za moćnu ženu......

RAYMOND WEIL FREELANCER CALIBER RW1212 | GREEN EDITION

RAYMOND WEIL FREELANCER CALIBER RW1212 | GREEN EDITION

RAYMOND WEIL ponosno predstavlja zapanjujući novi model vodeće linije freelancer Calibre RW1212; ovog puta, u upadljivoj zelenoj boji....

VRHUNAC HEDONIZMA: PATEK PHILIPPE 5303R-001 NOVI MINUTE REPEATER SA TURBIJONOM

VRHUNAC HEDONIZMA: PATEK PHILIPPE 5303R-001 NOVI MINUTE REPEATER SA TURBIJONOM

Tradicionalno, turbijonima Patek Philippe može se diviti samo kroz pozadinu od safirnog kristala. To znači da je vlasnik obično svestan suštinske vrednosti svog sata, ali ta vrednost nije vidljiva svetu oko njega.......

ARNOLD & SON PREDSTAVLJAJU: ORIGINALNI TIME PYRAMID RUČNI SAT

ARNOLD & SON PREDSTAVLJAJU: ORIGINALNI TIME PYRAMID RUČNI SAT

Arnold & Son je predvodnik kreacije jedinstvenih i nadasve originalnih skeletnih satova, od kojih su neki, inspirisani tradicijom, postali klasični simboli savremene visoke horologije.....

ARNOLD & SON PREDSTAVLJAJU PERPETUAL MOON “YEAR OF THE OX“

ARNOLD & SON PREDSTAVLJAJU PERPETUAL MOON “YEAR OF THE OX“

Godina Metalnog bivola bila je inspiracija za blistavu produkciju Perpetual Moon-a. Arnold & Son su imali viziju moćne životinje, neizmerni mesec, prefinjenu proizvodnju i raznolikost motiva koje nudi mineralno carstvo......

VANVREMENSKA LEPOTA I RASKOŠ: METEORIT DE BETHUNE DB28KSP

VANVREMENSKA LEPOTA I RASKOŠ: METEORIT DE BETHUNE DB28KSP

Ikona među ručnim satovima, model „DB28KSP“ sada se pojavljuje sa crnim kućištem od cirkonijuma i meteoritnim brojčanikom koji karakteriše prepoznatljive geometrijske oblike....

PREDSTAVLJAMO NOVE SATOVE SERPENTI 2021 SPIGA BRENDA BULGARI

PREDSTAVLJAMO NOVE SATOVE SERPENTI 2021 SPIGA BRENDA BULGARI

Sa predstavljanjem novih satova pod nazivom Serpenti Spiga, Serpenti se ponovo uzdiže, kao večna ikona, ponovo izmišljena za 2021. godinu......

ROGER DUBUIS PREDSTAVLJA EXCALIBUR FENG (FENIKS) I EXCALIBUR LONG (ZMAJ)

ROGER DUBUIS PREDSTAVLJA EXCALIBUR FENG (FENIKS) I EXCALIBUR LONG (ZMAJ)

Izražajna, savremena hiperhorologija protumačena sa oslobođenom kreativnošću rezervisana za neobične i ekskluzivne pojedince u slavu proždrljivog hedonizma. Ovo je Roger Dubuis, kome ekcesivno predstavlja normu......

OMEGA TRESOR ORBIS-EDITION

OMEGA TRESOR ORBIS-EDITION

Tamnoplavi gradijentni brojčanik OMEGA Tresor Orbis-Edition zasnovan je kupolom, i poseduje tanke kazaljke i indekse. Prozor za datum leži u 6 sati i umesto da prikazuje osmi dan u mesecu, prikazuje se medvedić Orbis......

PREDSTAVLJAMO CINTREE CURVEK REMEMBER FRANCKA MULLERA

PREDSTAVLJAMO CINTREE CURVEK REMEMBER FRANCKA MULLERA

Zahvaljujući mehanizmu za samonamotavanje, kazaljke na satu, minutu i sekundi slediće nekonvencionalnu rotaciju praveći krug u smeru „suprotno od kazaljke na satu“......