Ibiza Gran Hotel
SATOVI & NAKIT

03 Nov 2020

OMEGA SPEEDMASTER „SILVER SNOOPY AWARD“ 50. GODIŠNJICA

Kućište je prava zvezda ovog sata. Prvo, radi se o Naid Lock kućištu - ovo je patentirani sistem OMEGE, koji zaključava naslon kućišta, istovremeno osiguravajući da sve funkcije na kućištu ostanu pravilno orijentisane...

Nakon mnogo iščekivanja, OMEGA objavljuje svoje novo izdanje ručnog časovnika Speedmaster-a „Silver Snoopy Award“ 50. godišnjice. Brojčanik ima plavo-belu šemu boja, dok neobična futrola kućišta dovodi OMEGA Speedmaster na potpuno novi nivo dizajna, od uključivanja letećeg Snoopy-ja do diska planete Zemlje realističnog izgleda. Sat takođe koristi NASA-in Snoopy da bi dočarala misiju Apollo 13, što je dovelo do toga da je OMEGA još 1970. godine dobila nagradu Silver Snoopy. Pre svega, novi Speedmaster nije ograničeno izdanje.
Kućište od nerđajućeg čelika od 42 mm novog izdanja inspiraciju ima u četvrtoj generaciji stila Speedmaster. Skala tahimetra od belog emajla, sa ikoničnom tačkom preko devedeset, leži na vrhu plave keramičke maske i podudara se sa podbrojevima, kazaljkama, indeksima i logotipom.

Brojčanik OMEGA Speedmaster „Silver Snoopy Award“ 50. godišnjice sadrži plave, PVD presvučene ugaone markere i kazaljke, kao i reljefni srebrni Snoopy medaljon na plavom subdialu u 9 sati. Snoopy nosi svoje čuveno svemirsko odelo, u potpuno istom stilu srebrne igle iste koju NASA-ini astronauti dodeljuju kao nagradu svojim dobitnicima, poput OMEGE. Pored toga, brojčanik je laserski ugraviran sa srebrom.
Pokret

Napajanje sata vrši se unutrašnjim, ručno namotanim kalibrom OMEGA 3861. Ovo je ažurirana verzija kalibra 861/1861. Pokret hronografa, koji sadrži koaksijalni izlaz, potvrđen je kao glavni hronometar od strane METAS-a. Dalje, kalibar je otporan na magnetna polja do 15.000 Gauss-a i integriše slobodno opružnu vagu sa silikonskom oprugom. Pored toga, pokret se može pohvaliti završnom obradom presvučenom rodijem i mostovima sa “Geneva” prugama. Što je najvažnije, pokret (koji koristi Lemaniju 1873. kao bazu) ima rezervu snage od 50 sati i frekvenciju od 3 Hz. Konačno, ima preko 240 komponenti, kao i 26 dragulja.
Kućište

Kućište je prava zvezda ovog sata. Prvo, radi se o Naid Lock kućištu - ovo je patentirani sistem OMEGE, koji zaključava naslon kućišta, istovremeno osiguravajući da sve funkcije na kućištu ostanu pravilno orijentisane. Zanimljivo je da dok je OMEGIN logotip poslednje slovo grčke abecede (što znači „savršenstvo“), grčka reč „Naid“ koju je brand izabrao odnosi se na mitološke duhove vode.

Kućište ima još nekoliko značajnih karakteristika. To uključuje ruku koja prikazuje animirani Snoopy u modulu Command and Service. Ovaj modul se okreće kad god se koristi funkcija hronografa i šalje Snoopy-a na kraj Meseca. Ovo imitira kretanje tima Apollo 13. U međuvremenu, lunarna površina ukrašena je safirnim kristalom pomoću mikrostrukturne metalizacije. Iza nje se zemljani disk okreće jednom u minuti u istom ritmu kao i male sekunde vidljive na brojčaniku. Ovo simbolizuje ravnomerno okretanje Zemlje. Inače, kultni citat „Eyes on the Stars  - Pogled ka zvezdama“ nalazi se na vrhu crnog univerzuma kućišta. Na kraju, na kućišta je ugraviran datum 5. oktobra 1970 – datum kada je OMEGA dobila nagradu.
Konačno, sat je predstavljen na plavoj najlonskoj traci od tkanine sa belim šavovima kako bi odgovarao brojčaniku. Postava prikazuje stvarni put koji je prošao u misiji Apollo 13. Kao i uvek, Speedmaster „Silver Snoopy Award“ 50. godišnjica dolazi sa OMEGA petogodišnjom garancijom.

Kao što je pomenuto, to u stvari nije ograničeno izdanje. Štaviše, sat je predstavljen u posebnoj kutiji za prezentacije Apollo 13, zajedno sa krpom za čišćenje od mikrovlakana, brošurom i lupom. Po ceni od 9.160 EUR, dostupan je od kraja oktobra 2020.

www.omegawatches.com