Ibiza Gran Hotel
SATOVI & NAKIT

16 Sep 2020

BREGUET TRADITION QUANTIÈME RÉTROGRADE 7597 JE PRAVO REMEK DELO JEDNOSTAVNOSTI

Još jedna specifična karakteristika je brojčanik za sat i minutu koji je, ekscentrično pozicioniran u 12 sati i napravljen od zlata, inspirisan onim određenim Breguet taktnim satovima

Kolekcija Tradition inspiraciju crpi direktno iz kalibra sata koji je kreirao Breguet krajem osamnaestog veka.

Ovaj novi model nudi otvoren pogled na pokret sa svim njegovim arhitektonskim oblicima i prikazuje ne samo sate i minute, već i retrogradni datum.

Namerno jednostavan i ogoljen, njegov potpuno vidljiv pokret otkriva savršeno simetričan dizajn. U novom modelu Tradition 7597 sadrži i retrogradni prikaz datuma, komplikaciju koju je razvio kao jedan od prvih brendova.
Prilagođen u kućištu od kaneliranog belog zlata od 40 mm, samonamotavajući kalibar 505Q opremljen je obrnutim linijskim ispuštanjem poluge sa silikonskim rogovima, kao i Breguetovom oprugom za ravnotežu takođe u silicijumu. Zlatni rotor koji se vidi kroz prozirni naslon kućišta podseća na onaj od Perpetuelles-a, ili prvih samonavijajućih satova, što je dodatno svedočanstvo o domišljatosti glavnog majstora.
Originalni dizajn, simetrični sklop

Perfekcionista, zabrinut kako za tehnologiju, tako i za estetiku, Abraham-Louis Breguet dizajnirao je pokret čija je modernost i danas zapanjujuća. Prelazeći vekove, njegov dizajn je u samom korenu asortimana modela Tradition: smešteno u sredini, veliki krug je na vrhu simetrično postavljenog zupčanika. Kao takav, središnji točak u 8 sati pokreće oscilacioni mehanizam iste veličine u 4 sata. Ovo je opremljeno čuvenim “pare-chute“ mehanizmom koji je izmislio glavni majstor satova, predak svih današnjih anti-šok mehanizama i potpis kolekcije Tradition.
Još jedna specifična karakteristika je brojčanik za sat i minutu koji je, ekscentrično pozicioniran u 12 sati i napravljen od zlata, inspirisan onim određenim Breguet taktnim satovima. Kao takav, novi Tradition 7597 sadrži poglavlje o radnim satima sa rimskim brojevima, omeđeno delikatnim paternom “Clous de Paris“, koji služi kao kulisa za plave Breguet kazaljke.
U interesu ravnoteže, retrogradni odeljak sa datumima postavljen je između 3 i 9 sati, a vešto zakrivljena ruka pokazuje datum koji se kreće u vertikalnoj ravni, uklapajući se u ultraarhitektonski pokret. Patentirani mehanizam omogućava fino podešavanje kazaljke na datumu. Potonji je višeslojni, što mu omogućava da preleti komponente kretanja. U 10 sati korektor sa zavrtnjima omogućava korisnicima da bezbedno postave datum.
Tradition - remek-delo jednostavnosti

Abraham-Louis Breguet bio je jedan od najtalentovanijih proizvođača satova svih vremena, arhitekta tehnoloških inovacija usvojenih u celoj profesiji, kao što je gong opruga (1783.) ili tourbillon (1801.). Ali dok je stvorio neke od najsloženijih satova svih vremena, poznat je i po tome što je stvorio najjednostavniji komad
Nakon što je dve godine proveo u Švajcarskoj u jeku Francuske revolucije, Abraham-Louis Breguet je u proleće 1795. godine nastavio upravljanje svojom pariskom radionicom na Quai de l’Horloge, na Ile de la Cite. Njegov prvi korak bio je da privuče neku novu klijentelu. Stoga je izumeo sat koji je bio krajnje jednostavan i izuzetno pouzdan. Za ovo je ponudio pretplatničku uslugu. Napravio je spektakularni komercijalni uspeh. Danas se njegovim kreacijama možete diviti u muzeju Breguet u Parizu i raznim drugim evropskim muzejima; sat broj 947, prodat 1802. godine, izložen je u muzeju Luvr.
Breguet je koristio kalibar satova da bi stvorio prve taktne satove, ponekad im dodajući mali brojčanik; ovo je bila inspiracija za kolekciju Tradition lansiranu 2005. godine, koja je označila povratak ovoj vrlo tipičnoj arhitekturi.