LUX AMBIJENTI

24 Jul 2020

STIVEN HERIS PRETVARA KOMPLIKOVANO UREĐENE STANOVE NA MENHETNU U LUKSUZAN DUPLEKS

Poznat po oštrim, nekomplikovanim modernim domovima opremljenim na uredan način, Haris nije ovo posmatrao samo sa praktične strane. Ispostavilo se da projekat više predstavlja problem sličan onom koji studentu matematike zadaje tešku migrenu...

Poznati arhitekta Stiven Heris pretvara grupu stanova na Gornjoj istočnoj strani Menhetna u elegantan dupleks u kome se slobodno krećete i sa koga se prostire prelep pogled na Centralni park.

Ako se nađete u nekoj aristokratskoj enklavi na Gornjoj istočnoj strani Menhetna, gledajući na objekat od 17 spratova, možda ćete zapaziti nešto neverovatno: kuću koja naizgled liči na kuću Richard Neutra iz 40-ih godina prošlog veka koja se nalazi na klasičnoj predratnoj stambenoj zgradi. Izgled je svakako takav – visoka zgrada, jasne horizontalne linije, luksuzno blistava stakla i žaluzina koja štiti južni i zapadni deo od jakog sunca. Ali ovaj objekat je zapravo nov; ovo je Njujork  2018. godine, a ne posleratna južna Kalifornija.
„Verovali ili ne, projekat je zapravo proizvod svih dotadašnjih praktičnih razmatranja“, kaže arhitekta Menhetna Stiven Heris, koji je stvorio ovaj upečatljiv dodatak Njujorku u saradnji sa dizajnerom enterijera Lusijenom Riz Robertsom. „Tek kada smo završili, shvatili smo da smo napravili kuću koja liči na Neutrov stil gradnje.“

Poznat po oštrim, nekomplikovanim modernim domovima opremljenim na uredan način, Haris nije ovo posmatrao samo sa praktične strane. Ispostavilo se da projekat više predstavlja problem sličan onom koji studentu matematike zadaje tešku migrenu: Par poseduje više stanova na dva sprata objekta, a žele da naprave jednu kuću - kako to izvesti? Klijenti, privatni investitor i njegova supruga, autor i bivši model su kupili tri nekretnine za 10 godina. Sve je počelo 1988. godine, nedugo nakon što su se venčali, kada su kupili mali jednosoban penthaus. Četiri godine kasnije, kupili su sličan susedni penthaus i povezali se sa istim. Sedam godina nakon toga, sa maloletnom kćerkom i sinom koji je trebao da dođe na svet, preuzeli su dvosobni stan na spratu ispod i povezali ga sa gornjim nivoom preko stepeništa. Nekoliko godina nakon ovog spajanja, muž je prihvatio posao u Londonu, gde su se preselili na duže od 10 godina. Delimično uređenje u Njujorku, iako nije idealno, bilo je dovoljno dobro za stambenu zgradu. Ali kada se porodica vratila u SAD 2008. godine, sa buldogom mastifom, slaba struktura stana i nedostatak sunčeve svetlosti postajali su sve više razočaravajući.
Kako žena objašnjava: „U početku smo mislili da možemo da napravimo veće prozore i da pomerimo neke zidove“. Ali nakon što su videli Harisov rad na internet stranici (njegova firma je privukla pažnju prijatelja ove porodice) i nakon što su se sa njim sastali kako bi razgovarali o načinima da se maksimalno  iskoristi potencijal nekretnine, par je shvatio da su mogućnosti bile velike kao što su i pogledi na  Centralni park i njeno svetlucavo jezero. Naime, ono što je Haris želeo da naglasi jeste ova živahna urbana panorama gde pogled seže na  stare i nove višespratnice.

„Na ovom mestu se sve vrti oko pogleda“, zaključuje arhitekta, što objašnjava zašto Haris nije uveo samo staklene spoljašnje zidove, već i staklenu ogradu na terasi u obliku slova L i zašto se isti Indijana krečnjački podovi i vodootporni gipsani plafon protežu iz unutrašnjosti penthausa do pokrivene terase, omogućavajući besprekoran prelaz između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Jedan segment staklenog zida jeste 5,50 m u dužini i 2,80 u visini. „Stigao je iz Kanade poslednji dan kada smo uopšte mogli da zatvorimo ulicu i podignemo ga pomoću krana“, prisetio se Haris. I naravno, dodao je on, „završio se kao najvetrovitiji dan u godini.“
Ta uspešna, ali stresna montaža nije bila jedina srećna okolnost. Naime, 2009. godine, baš kada je projekat bio u punom zamahu, drugi stan na donjem spratu se pojavio na tržištu, pa su ga tako Harisovi klijenti kupili i rešili ono što bi mogao da bude problem. Na početku,  glavna spavaća soba je trebalo da deli penthaus sa dnevnom sobom, trpezarijom i kuhinjom. Međutim, dodatni kvadrati su omogućili da prostori na gornjem nivou budu nezavisni, dok bi sprat ispod, gde par živi, mogao da ima potpuno opremljen glavni apartman, koji su i opremili radnom sobom u kojoj je položen brušen brodski pod od hrasta, postavljena ženska i muška kupatila, plakari i dodatni prozori sa pogledom koji oduzima dah.
Sa svojim otvorenim prostorom i prilagođenim nameštajem - uključujući i starinske stolice Majla Bomena i Harvija Probera - penthaus je moderan, ali zajednički. „Svi jedu za trpezarijskim stolom, bez obzira na to da li je to večera u smislu neke proslave ili samo roditelji i deca“, priča Haris o gornjem delu stola izrađenom od palisandera koji se nalazi pored balustrade perforirane u stilu Žan Pruvea i ispod šarene obloge plafona od Murano stakla koji nas podseća na tropsku ribu. „A kada porodica gleda televiziju“, nastavlja, „to je obično u dnevnoj sobi“, gde se ogroman televizor od 86 inča podiže iz ormana pritiskom na dugme.
Kada ostavimo sa strane zajedništvo i kada smo ih priupitali da identifikuju svoj omiljeni aspekt boravka u renoviranom stanu, klijenti ukazuju na pogled. „Pre nego što je Stiven uveo svo ovo staklo, nisi ni mogao da imaš pogled“, kaže žena. „Prozori su bili tako mali da ste morali da izađete na terasu kako biste imali pun ugođaj. Sada je grad tamo, on je deo našeg života.“
Stakleni penthaus prikazuje dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju dupleksa u Njujorku koju je renovirao arhitektonski biro Stivena Harisa, a uredio studio Rees Roberts + Partners. Spoljni raspored sedenja je od brenda Dedon, dok je stolica za dnevnu sobu u prednjem delu starinski komad Majlo Bogmana.  Indijana krečnjak pokriva kako terasu, tako i unutrašnji prostor.
U dnevnoj sobi, starinske Harvey Probber barske stolice tapacirane u štofu brenda Kravet gledaju na garnituru napravljenu po meri.
Stona lampa u dnevnoj sobi izrađena od Murano stakla.

Moderne stilske stolice poput onih sredinom prošlog veka presvučene Osborne & Little štofom idu ruku pod ruku sa stolom od ružinog drveta napravljenom po meri koji stoji u dnevnoj sobi, što omogućava pogled na Gornji istočni deo; svetlosna rasveta, takođe urađena po zahtevu klijenta, oblikovana je pomoću međusobno ukršetnih delova starinskog Murano stakla.
Kuhinja je opremljena kuhinjskim pultovima i kuhinjskim elementima u Korijan beloj boji i Viking aspiratorom i asortimanom;
Brušeni brodski pod u radnoj sobi, gde je sto od palisandera uparen sa starom lampon koju je dizajnirala Doroti Torp; tepih je od brenda Revis studio.
Japanski svadbeni kimono daje određenu boju  glavnoj spavaćoj sobi, gde se između prozora nalazi vajarska podna lampa Isamu Nogučijai; Calvin Klein posteljina pokriva krevet, a natkasne su rad umetnika Michael Reeves-a.
Obloženo mermerom koje imitira građu drveta, glavno kupatilo ima starinska vrata od hrastovog drveta; dok su Vola fitinzi korišćeni za tuš i umivaonik.







Povezane teme

INSIDE OUT KUĆA: ŠARMANTNA VILA SA TRI PROSTRANA DVORIŠTA

INSIDE OUT KUĆA: ŠARMANTNA VILA SA TRI PROSTRANA DVORIŠTA

Suština ove prelepe kuće u Indiji je njena otvorenost, granice između spoljašnjosti i unutrašnjosti se postepeno zamagljuju i stvaraju dinamičan dijalog sa prirodom....

NAMEŠTAJ INSPIRISAN PUTOVANJEM SA KOLEKCIJOM OBJETS NOMADES LOUIS VUITTON-A

NAMEŠTAJ INSPIRISAN PUTOVANJEM SA KOLEKCIJOM OBJETS NOMADES LOUIS VUITTON-A

Svetovi dizajna, umetnosti i mode često se prepliću, ispoljavajući neustrašivu kreativnost, bezbroj globalnih uticaja i inovacije u najboljem izdanju....

KUĆA ARHITEKTE TONIJA RANDA SA INTERESANTNIM SPIRALNIM STEPENIŠTEM

KUĆA ARHITEKTE TONIJA RANDA SA INTERESANTNIM SPIRALNIM STEPENIŠTEM

Danski arhitekta i investitor Tommi Rand sagradio je kuću za sebe i svoju porodicu u Danskoj, sa spiralnim stepeništem napravljenim od 630 komada CNC-izrezane šperploče......

FF HOUSE – KREATIVNI ŠARM U PREDRATNOJ ZGRADI U SRCU RIMA

FF HOUSE – KREATIVNI ŠARM U PREDRATNOJ ZGRADI U SRCU RIMA

Ovaj kreativni stan se nalazi u okrugu San Giovanni u RImu, u prizemlju zgrade iz 1930-ih. Klijent je odlučio da kupi imanje zbog šarma mnogih prepoznatljivih karakteristika, poput privatne bašte od oko 90 kvadratnih metara......

CASA MILLE – MODERAN STAN ADAPTIRAN U ISTORIJSKOJ PALATI IZ 19. VEKA

CASA MILLE – MODERAN STAN ADAPTIRAN U ISTORIJSKOJ PALATI IZ 19. VEKA

Casa Mille se razvila unutar produžetka I adaptacije iz tridesetih godina prošlog veka u istorijskoj palati iz 19. veka koja je pripadala porodici grofova Callori, u nekadašnjoj grofovoj zanatskoj radionici i bivšim stajama......

RASVETA U DOMU: BEZ GREŠAKA U IZBORU

RASVETA U DOMU: BEZ GREŠAKA U IZBORU

Danas je ceo proces ozbiljno unapređen. Tu se pre svega misli na usavršenu proizvodnju i obradu stakla, kao i eksperimentisanje novim materijalima. Dobijeni su nezamislivi oblici i forme, primenjivi u bilo kojem stilu i enterijeru....

KAKO JE ARHITEKTA NEJT BERKUS RENOVIRAO SVOJ DUPLEKS U NJUJORKU IZ 19. VEKA

KAKO JE ARHITEKTA NEJT BERKUS RENOVIRAO SVOJ DUPLEKS U NJUJORKU IZ 19. VEKA

Dnevna soba od opeke je bila okrečena u belo od poda do plafona. Pored ugradnje brodskog poda, projektant je uneo dubinu u prostor pomoću francuskih gvozdenih polica iz 19. veka donešenih iz Paviljona antikviteta i francuskog stola iz 1950. godine......

RAZNOBOJAN I MODERAN PROSTOR ZA ONE KOJI IMAJU STILA

RAZNOBOJAN I MODERAN PROSTOR ZA ONE KOJI IMAJU STILA

U glavnoj spavaćoj sobi, krevet koji se nalazi na platformi je postavljen na nivo koji omogućuje da se isti skloni sa, u suprotnom, naširoko otvorenog prostora. Ovo čini stvari udobnijim, dok se ujedno pruža dodatni prostor ispod drvene platforme ......

ROMANTIZAM U STILU, ENTERIJERU I UREĐENJU PROSTORA

ROMANTIZAM U STILU, ENTERIJERU I UREĐENJU PROSTORA

Dizajneri kod kojih je očigledna inspiracija elementima neophodnim da bi određena atmosfera bila okarakterisana kao romantična su Patricija Urkiola, Marta Sansoni, i neočekivano najromantičniji muškarac, Tord Bontje......

TOPAO I JEDNOSTAVAN PORODIČNI DOM SA LEPIM NAMEŠTAJEM

TOPAO I JEDNOSTAVAN PORODIČNI DOM SA LEPIM NAMEŠTAJEM

U sobi, lepa siva sofa obezbeđuje komforan prostor za odmaranje, posebno kada posao postane previše stresan. Pogledajte sklopivi naslon – izgleda tako cool i impozantno......

MODERNA KUĆA SA 4 DVORIŠTA U MEKSIKU

MODERNA KUĆA SA 4 DVORIŠTA U MEKSIKU

Čak i spavaće sobe na spratu su okrenute ka predvinom dvorišnom zelenilu – drveće posađeno na centralnim mestima nudi mnoštvo boja za uživanje u gotovo svakoj sobi u kući......

UGLAĐEN I IZNENAĐUJUĆI ENTERIJER, INSPIRISAN SKANDINAVSKIM MODERNIZMOM

UGLAĐEN I IZNENAĐUJUĆI ENTERIJER, INSPIRISAN SKANDINAVSKIM MODERNIZMOM

Neodoljivo! Male kućne bibiloteke su uvek toliko nadahnjujuće i simpatične za videti. Ova uživa u svom komfornom uglu na kraju hodnika, upijajući sunčevo svetlo koje se spušta iz prozora pod uglom......

ŠARMANTAN STAN INSPIRISAN NORDIJSKIM DIZAJNOM

ŠARMANTAN STAN INSPIRISAN NORDIJSKIM DIZAJNOM

Ovaj karizmatični enterijer projektovan od strane arhitekata iz kompanije Koj Design demonstrira izuzetno dobro ovaj nadasve važan osećaj estetske svestranosti...

REZORT U KUĆI U VIJETNAMU - ALPES ZELENI PROJEKAT I ZELENA GRADNJA

REZORT U KUĆI U VIJETNAMU - ALPES ZELENI PROJEKAT I ZELENA GRADNJA

Danang, Vijetnam je sunčan grad. Bašte na krovovima ublažavaju toplotu koja se inače apsorbuje preko krovova kuća. Trava i biljke stvaraju zaštitnu "kožu" ili sloj kako bi se smanjilo toplotno zračenje......

VELIČANSTVENE TROPSKE VILE NA BALIJU

VELIČANSTVENE TROPSKE VILE NA BALIJU

Bilo koja tropska vila koja iole drži do sebe koristiće veličanstveno prirodno okruženje. Vila Ace koristi lokalnu floru kojom nudi prelepu ličnu džunglu oko modrog bazena koji mami na užitak. Ugodne zelene ležaljke uklapaju se sa biljkama......