Ibiza Gran Hotel
LUX AMBIJENTI

21 Oct 2020

ROMANTIZAM U STILU, ENTERIJERU I UREĐENJU PROSTORA

Dizajneri kod kojih je očigledna inspiracija elementima neophodnim da bi određena atmosfera bila okarakterisana kao romantična su Patricija Urkiola, Marta Sansoni, i neočekivano najromantičniji muškarac, Tord Bontje...

Romantizam kao umetnička inspiracija prošlošću i bekstvo u neistraženo i imaginarno jedan je od najznačajnijih stilskih pravaca u likovnim umetnostima, arhitekturi, muzici, književnosti. Savremena upotreba termina “romantično” nije uvek u vezi sa izvornim karakteristikama ovog pravca dok široka oblast primenjenih umetnosti i dizajna pokazuje da romantizam ne prestaje da inspiriše.

Najzastupljenije određenje značenja pojma "romantizam" vodi nas na početak devetnaestog veka, kada u umetnosti, u prvom redu književnosti, ali i likovnim umetnostima (slikarstvu, vajarstvu, arhitekturi) i muzici, dolazi do svojevrsne poetološke smene, promene načela stvaranja, revolta na aktuelnu, dominantnu poetiku.Romantizam jeste bio reakcija na tzv."dogmu klasicizma". Najpreciznije na klasicističko insistiranje na zakonomernosti načela i pravila stvaranja, na antičkom nasleđu kao permanentnoj inspiraciji i idealu, na suviše dogmatskim parametrima stila.
ROMANTIZAM MEĐU ČETIRI ZIDA: BIDERMAJER

Dok je stil Luja XV najčešće opisivan kao visoki romantizam sa "royal" etiketom, bidermajer, dominantan u prvoj polovini devetnaestog veka, prvenstveno u Nemačkoj, a potom i u srednjoj Evropi, zvanično je stil u uređenju enterijera koji reprezentuje romantizam primenjen u ovom domenu kreativnog, primenjenog umetničkog izraza. Karakteriše ga distanciranje od klasicizma, svojevrsni komfor, praktičnost čak, umerena, ali upečatljiva dekorativnost, rustika. Neretko je nazivan i narodnom varijantom visokih francuskih stilova, upravo zbog toga što je ponikao u građanskoj klasi. Najviše traga ostavio je u primenjenoj umetnosti  - tekstilu, porcelanu, dizajnu nameštaja. Bidermajer teži manjim dimenzijama i osećajima topline i ugodnosti, a reprezentativnost zamenjuje intimnošću. 
U duhu romantizma, karakteriše ga zaokret ka unutra, čovek se okreće sebi, a privatni životni prostor postaje intimniji nego ranije. Uobičajene slikarske teme su idile, cveće, portreti, osobito minijature, slikane klasicistički, ali sentimentalnog sadržaja. Unutrašnjost građanskih kuća deli se na reprezentativne i svakodnevne prostore, a pokućstvo, rađeno po uzoru na ampir, mnogo je jednostavnije, ali vrlo funkcionalno.

Naravno, interesantno je napomenuti da je visoki, kraljevski stil Luja XV uživao status izrazito ženstvenog stila, što je blisko romantizmu, ukoliko se ide linijom racionalno-uređeno-maskulino (primenjivo na klasicizam), odnosno iracionalno-haotično-feminino, blisko romantizmu.
DIZAJN SA AROMOM ROMANTIKE

Dizajneri kod kojih je očigledna inspiracija elementima neophodnim da bi određena atmosfera bila okarakterisana kao romantična su Patricija Urkiola, Marta Sansoni, i neočekivano najromantičniji muškarac, Tord Bontje. Kupatilo, koje je Patricija Urkiola dizajnirala za Axor osmišljeno je tako da je najviše snage "podareno" detaljima kao što su ogledalca i koketni paravani. Njena lampa Caboche inspirisana je narukvicom koju joj je poklonio suprug, dok je T-table, urađen za Kartell nežna, zanimljiva forma. 

Kolekcija Marte Sansoni Ba-rock za Alessi, sa draguljima i nakitom na tacnama, tanjirima i poslužavnicima, predstavlja koketeriju različitim stilovima, a u slobodi i originalnosti autorkinog pristupa asocijacije na romantično su nedvosmislene.
Tord Bontje je karakterističan po inspirisaciji delikatnim, krhkim motivima cveća, siluetama životinja, kao i njihovim smelim, slobodnim i nekonvencionalnim kombinacijama. Bogate kaskade Midsummer light su možda najreprezentativniji prikaz njegove inspiracije romantikom.

Poznati dizajneri romantičnom prilaze sa aspekta njegovig savremenih konotacija, što je isključivo u uslovnoj, nekada konkretnijom, nekada tanjom vezom sa izvornim, poetološkim načelima romantizma kao stilske formacije.