LUX AMBIJENTI

13 Apr 2021

KUĆA ARHITEKTE TONIJA RANDA SA INTERESANTNIM SPIRALNIM STEPENIŠTEM

Danski arhitekta i investitor Tommi Rand sagradio je kuću za sebe i svoju porodicu u Danskoj, sa spiralnim stepeništem napravljenim od 630 komada CNC-izrezane šperploče...

Danski arhitekta i investitor Tommi Rand sagradio je kuću za sebe i svoju porodicu u Danskoj, sa spiralnim stepeništem napravljenim od 630 komada CNC-izrezane šperploče.

Smeštena na periferiji Aarhusa, dvospratna kuća je projektovana imajući na umu minimalizam. Sastoji se od pet pravolinijskih blokova različitih veličina i proporcija, raspoređenih zajedno u grupu.

Jedna od najizrazitijih karakteristika kuće je način na koji ona suprotstavlja dve glavne boje: sivu od livenog betona i norveškog škriljevca, koji čine zidove i podove, i zlatno braon drvenih elemenata prošaranih kroz unutrašnjost.
Spiralno stepenište je najbolji primer za to; njegova zakrivljena skulpturalna forma nudi zapanjujući kontrast golim betonskim zidovima koji ga okružuju.

Ovaj kontrast skreće pažnju na zamršenost dizajna - svih 630 komada kompjuterski rezane šperploče složeno je i ručno lepljeno na licu mesta radi krajnje preciznosti.

„Veoma je lepa iz svih uglova“, rekao je Rand. „To je poput kućice puževa, koja se sve više otvara kad se popnete na prvi sprat.

Kuća deluje kao poslovna vitrina za Randa, koji vodi kompaniju za razvoj nekretnina Markholt & Rand. Ali to nije bio razlog što je odlučio da krene u projekat.
2018. godine imao je motociklističku nesreću zbog koje je četiri meseca boravio u invalidskim kolicima, nakon čega je usledio dug period rehabilitacije. Ovo iskustvo blizu smrti podstaklo je Randa da ostvari svoj životni san, da projektuje i izgradi sopstvenu kuću.

Rand je proveo veći deo svog perioda oporavka razvijajući svoj dizajn samoizgradnje. Inspirisalo ga je sećanje na staru kuću koju je video, a koja se izdvajala od suseda na živopisnom mestu.

„Mogao sam da sedim samo po sat vremena zbog povreda u nesreći, što mi je dalo malo vremena za razmišljanje“, rekao je. "Dakle, svi detalji kuće se pažljivo razmatraju."

„Moja vizija je bila da stvorim nešto novo i moderno, što nije ličilo na druge kuće“, objasnio je.
Jedan od najvažnijih aspekata dizajna bio je održavanje doslednog stila u celoj zgradi, sa pažnjom na detalje u svim karakteristikama.

Ne samo da je Rand dizajnirao zgradu, on je takođe dizajnirao većinu nameštaja koji je po meri izrađen od hrasta od strane lokalnog proizvođača nameštaja.

Ovi detalji se podudaraju sa prozorima i vratima u hrastovom okviru. Tu su i hrastove letvice koje pokrivaju plafone u celoj kući, skrivajući osvetljenje, ventilaciju i audio uređaje.

„Obožavam kombinaciju betona i drveta“, rekao je Rand. "Kući istovremeno daje sirovost i mekoću."
Raspored je definisan zapreminama kuće. U prizemlju se u pet kutija nalazi dnevni boravak, kuhinja i trpezarija, stepenište, garaža i apartman koji sadrži dve dečije spavaće sobe, kancelariju i kupatilo.

Pet kutija se uvek pomera u linijama i visinama fasade, kako bi dizajn bio dinamičniji, ali ipak jednostavan i minimalan. Kada stignete do kuće, popnete se prevelikim betonskim stepenicama i odmah vidite glavno obeležje kuće. Spiralno stepenište koje stoji usred kvadratnog prozora, poput skulpture Samo dve kutije nastavljaju gore. Spiralno stepenište omogućava pristup glavnoj spavaćoj sobi i kupaonici, smeštenoj direktno iznad kuhinje. Tu je i krovna terasa, koja se nalazi iznad dnevne sobe.

Kuća ima 240 m2, uključujući garažu, 3 dečije sobe, 2 kupatila, 1 glavnu spavaću sobu, 1 predsoblje, 1 kuhinju i dnevni boravak.
Terase u prizemlju vrlo su dobar integrisani deo dizajna kuće, sa vrlo velikim kliznim vratima kao vezom za kuhinju. Podovi na terasi napravljeni su od norveškog skiferskog kamena, poput kuće, i čine da unutrašnji i spoljašnji prostor vizuelno plutaju.

Podovi i tuševi izrađeni su od norveškog skifer kamena, u različitim širinama i dužinama, kako bi se stvorio slučajni izraz.

Mnogi prostori su dizajnirani tako da se enterijer i eksterijer podudaraju. Na primer, pod od škriljevca nastavlja se na terasu.
I terasa u prizemlju i krov okrenuti su ka zapadu, tako da Rand i njegova porodica mogu uživati u večernjim sunčevim zracima.

„Najvažnija lekcija koju sam naučio tokom ovog procesa nije bio kompromis oko dizajna i materijala“, zaključuje Rand. „Nisam imao kompromis, i veliko je zadovoljstvo svaki dan kada sam u kući.“






Reklame

Povezane teme

KUĆA ARHITEKTE TONIJA RANDA SA INTERESANTNIM SPIRALNIM STEPENIŠTEM

KUĆA ARHITEKTE TONIJA RANDA SA INTERESANTNIM SPIRALNIM STEPENIŠTEM

Danski arhitekta i investitor Tommi Rand sagradio je kuću za sebe i svoju porodicu u Danskoj, sa spiralnim stepeništem napravljenim od 630 komada CNC-izrezane šperploče......

FF HOUSE – KREATIVNI ŠARM U PREDRATNOJ ZGRADI U SRCU RIMA

FF HOUSE – KREATIVNI ŠARM U PREDRATNOJ ZGRADI U SRCU RIMA

Ovaj kreativni stan se nalazi u okrugu San Giovanni u RImu, u prizemlju zgrade iz 1930-ih. Klijent je odlučio da kupi imanje zbog šarma mnogih prepoznatljivih karakteristika, poput privatne bašte od oko 90 kvadratnih metara......

CASA MILLE – MODERAN STAN ADAPTIRAN U ISTORIJSKOJ PALATI IZ 19. VEKA

CASA MILLE – MODERAN STAN ADAPTIRAN U ISTORIJSKOJ PALATI IZ 19. VEKA

Casa Mille se razvila unutar produžetka I adaptacije iz tridesetih godina prošlog veka u istorijskoj palati iz 19. veka koja je pripadala porodici grofova Callori, u nekadašnjoj grofovoj zanatskoj radionici i bivšim stajama......

RASVETA U DOMU: BEZ GREŠAKA U IZBORU

RASVETA U DOMU: BEZ GREŠAKA U IZBORU

Danas je ceo proces ozbiljno unapređen. Tu se pre svega misli na usavršenu proizvodnju i obradu stakla, kao i eksperimentisanje novim materijalima. Dobijeni su nezamislivi oblici i forme, primenjivi u bilo kojem stilu i enterijeru....

KAKO JE ARHITEKTA NEJT BERKUS RENOVIRAO SVOJ DUPLEKS U NJUJORKU IZ 19. VEKA

KAKO JE ARHITEKTA NEJT BERKUS RENOVIRAO SVOJ DUPLEKS U NJUJORKU IZ 19. VEKA

Dnevna soba od opeke je bila okrečena u belo od poda do plafona. Pored ugradnje brodskog poda, projektant je uneo dubinu u prostor pomoću francuskih gvozdenih polica iz 19. veka donešenih iz Paviljona antikviteta i francuskog stola iz 1950. godine......

RAZNOBOJAN I MODERAN PROSTOR ZA ONE KOJI IMAJU STILA

RAZNOBOJAN I MODERAN PROSTOR ZA ONE KOJI IMAJU STILA

U glavnoj spavaćoj sobi, krevet koji se nalazi na platformi je postavljen na nivo koji omogućuje da se isti skloni sa, u suprotnom, naširoko otvorenog prostora. Ovo čini stvari udobnijim, dok se ujedno pruža dodatni prostor ispod drvene platforme ......

ROMANTIZAM U STILU, ENTERIJERU I UREĐENJU PROSTORA

ROMANTIZAM U STILU, ENTERIJERU I UREĐENJU PROSTORA

Dizajneri kod kojih je očigledna inspiracija elementima neophodnim da bi određena atmosfera bila okarakterisana kao romantična su Patricija Urkiola, Marta Sansoni, i neočekivano najromantičniji muškarac, Tord Bontje......

TOPAO I JEDNOSTAVAN PORODIČNI DOM SA LEPIM NAMEŠTAJEM

TOPAO I JEDNOSTAVAN PORODIČNI DOM SA LEPIM NAMEŠTAJEM

U sobi, lepa siva sofa obezbeđuje komforan prostor za odmaranje, posebno kada posao postane previše stresan. Pogledajte sklopivi naslon – izgleda tako cool i impozantno......

MODERNA KUĆA SA 4 DVORIŠTA U MEKSIKU

MODERNA KUĆA SA 4 DVORIŠTA U MEKSIKU

Čak i spavaće sobe na spratu su okrenute ka predvinom dvorišnom zelenilu – drveće posađeno na centralnim mestima nudi mnoštvo boja za uživanje u gotovo svakoj sobi u kući......

UGLAĐEN I IZNENAĐUJUĆI ENTERIJER, INSPIRISAN SKANDINAVSKIM MODERNIZMOM

UGLAĐEN I IZNENAĐUJUĆI ENTERIJER, INSPIRISAN SKANDINAVSKIM MODERNIZMOM

Neodoljivo! Male kućne bibiloteke su uvek toliko nadahnjujuće i simpatične za videti. Ova uživa u svom komfornom uglu na kraju hodnika, upijajući sunčevo svetlo koje se spušta iz prozora pod uglom......

ŠARMANTAN STAN INSPIRISAN NORDIJSKIM DIZAJNOM

ŠARMANTAN STAN INSPIRISAN NORDIJSKIM DIZAJNOM

Ovaj karizmatični enterijer projektovan od strane arhitekata iz kompanije Koj Design demonstrira izuzetno dobro ovaj nadasve važan osećaj estetske svestranosti...

REZORT U KUĆI U VIJETNAMU - ALPES ZELENI PROJEKAT I ZELENA GRADNJA

REZORT U KUĆI U VIJETNAMU - ALPES ZELENI PROJEKAT I ZELENA GRADNJA

Danang, Vijetnam je sunčan grad. Bašte na krovovima ublažavaju toplotu koja se inače apsorbuje preko krovova kuća. Trava i biljke stvaraju zaštitnu "kožu" ili sloj kako bi se smanjilo toplotno zračenje......

VELIČANSTVENE TROPSKE VILE NA BALIJU

VELIČANSTVENE TROPSKE VILE NA BALIJU

Bilo koja tropska vila koja iole drži do sebe koristiće veličanstveno prirodno okruženje. Vila Ace koristi lokalnu floru kojom nudi prelepu ličnu džunglu oko modrog bazena koji mami na užitak. Ugodne zelene ležaljke uklapaju se sa biljkama......

STIVEN HERIS PRETVARA KOMPLIKOVANO UREĐENE STANOVE NA MENHETNU U LUKSUZAN DUPLEKS

STIVEN HERIS PRETVARA KOMPLIKOVANO UREĐENE STANOVE NA MENHETNU U LUKSUZAN DUPLEKS

Poznat po oštrim, nekomplikovanim modernim domovima opremljenim na uredan način, Haris nije ovo posmatrao samo sa praktične strane. Ispostavilo se da projekat više predstavlja problem sličan onom koji studentu matematike zadaje tešku migrenu......

POSETA VILI ARHITEKATA VINSENTA VULFA I METJUA JISA U MONTAUKU U NJUJORKU

POSETA VILI ARHITEKATA VINSENTA VULFA I METJUA JISA U MONTAUKU U NJUJORKU

Ta igra sa prirodnim elementima je vidljiva u čitavoj kući, kako u odabiru boje - puno sive i plave boje – tako i u odabiru nameštaja, eklektična mešavina modernih komada, antikviteta i rukotvorina. Mnogi ovi komadi su izrađeni od drveta......