HI-FI AUDIO / VIDEO

16 Jun 2020

Prima Luna Dialogue Premium HP pojačalo

Prima Luna ima prepoznatljiv dizajn kojeg postepeno rafinira već godinama. Prednja ploča vrlo je jednostavna, a njenu jednostavnost definiraju dva potenciometra, jedan za kontrolu glasnoće, a drugim za odabir ulaza

Elektronske cevi kao pojačivački element postoje već više od sto godina, a u svetu muzike mnogi proizvođači i dalje ih radije koriste nego puno modernije i efikasnije tehnologije. Pri merenju izobličenja, cevna pojačala su drastično lošija od modernije tranzistorske tehnologije, ali budući da ljudsko uho nije merni instrument i nesavršeno je, cevna nam pojačala ponekad zvuče prirodnije, ugodnije i bolje. Danas i najjeftinija cevna pojačala zapravo nisu nimalo jeftina, a gornje granice cene zapravo i nema.

Prima Luna je na tržištu prisutna već godinama i imali smo prilike testirati mnoge njihove modele. Svi odreda dobivali su jako dobre ocene s obzirom na dobiveno i uloženo. Prisetimo se npr. odličnog malog integrisanog pojačala Prologue One.

Danas Prima Luna u ponudi integrisanih pojačala ima četiri modela. Najjeftiniji (ali ne i jeftini) Prologue Classic model temelji se na dobro nam poznatom i gore navedenom Prologue One. Najskuplji deo ponude predstavlja upravo model koji testiramo sada – Dialogue Premium HP. Skraćenica HP dolazi od engleskog naziva za visoku snagu i pritom vrlo dobro opisuje ovaj model koji je jedino integrisano pojačalo u Prima Luninoj ponudi koje koristi četiri cevi po kanalu i po izlaznom stepenu.
Prima Luna ima prepoznatljiv dizajn kojeg postepeno rafinira već godinama. Prednja ploča vrlo je jednostavna, a njenu jednostavnost definiraju dva potenciometra, jedan za kontrolu glasnoće, a drugi za odabir ulaza. Tipka za paljenje i gašenje pojačala se već tradicionalno nalazi na bočnim stranicama. Na prednjem delu gornje ploče nalaze se elektronske cevi, a sa zadnje strane transformatori zaštićeni crnim kućištem. Gledajući dimenzije, ovaj uređaj nije veliki (330 x 210 x 394 mm, ŠVD), ali mu masa iznosi impresivnih 30 kg.

Premda je tehnološka osnovna ovog pojačala poznata već skoro celo stoljeće, Prima Luna je napravila celi niz modernih i pametno promišljenih dodataka kako bi korisniku olakšala život. Kvaliteta izrade je vrhunska kroz celi asortiman uređaja. Od samih početaka sva Prima Lunina pojačala napravljena su spajanjem elemenata direktno jedan na drugi bez korištenja pločica kako bi se maksimalno smanjio put signala što zahteva iznimno preciznu izradu.

Najveći deo impresivne mase otpada na velike transformatore za koje u Prima Luni tvrde da su glavni razlog dobrog odziva u basu unatoč manjoj snazi njihovih pojačala u poređenju sa konkurencijom. Adaptive Bias sklop koji je ugrađen u sva Prima Lunina pojačala još je jedan od vrlo korisnih i bitnih aspekata ovog pojačala. Ukratko, taj sklop omogućava vrlo jednostavnu zamenu cevi u pojačalu te od korisnika ne zahteva nikakve dodatne radnje osim utaknuti novu cev u odgovarajuće mesto, što je za dugogodišnje korisnike zapravo prilično bitno.
Glavna cev u izlaznom stepenu na ovom pojačalu je klasična EL34, a po kanalu ih ima četiri. Uzevši to u obzir, nazivna snaga od 70 W po kanalu nije velika i većina proizvođača s istim setom cevi pružiće puno više snage, ali samim time i smanjiti životni vek tih istih cevi. Prima Luna uz to je jako prilagodljiva pa ako želite, možete EL34 cevi zameniti s bilo kojim od sledećih: 6L6G, 6L6GC, 7581A, EL34, EL37, 6550, KT66, KT77, KT88, KT90, KT120 i KT150. Naravno, svaka od tih cevi daće na kraju drukčiji rezultat. Na primer, s vrlo popularnom i dobavljivom cevi KT88 dobićete nekoliko vata više i nešto drugačiji karakter. Na testiranom modelu sve to skupa možete kombinovrati sa dva načina rada: Triodnim i Ultra-Linearim.

U stepenu pretpojačala nalaze se tri cevi 12AU7 po kanalu. Sa zadnje strane pojačala nalazi se pet linijskih ulaza i dva seta s po tri zvučnička terminala. Prima Luna na svojim modelima nudi vrlo zanimljiv koncept, a to su zasebni priključci za zvučnike s 4 Ohma ili 8 Ohma kako bi se što bolje prilagodili svakom zvučniku. Od ostalih praktičnih stvari treba napomenuti kako pojačalo ima zasebno pretpojačalo za slušalice i indikator loše cevi tako da je korisniku jasno kada je došlo vreme da ih zameni.
Zvuk

Prima Luna Dialogue Premium HP boravila je u kod nas više od mesec dana i služila je kao glavni izvor zvuka. Pri slušanju prvog CD-a bilo je jasno kako ovo pojačalo ima sve. Vrlo često pri odabiru cevnih pojačala u startu treba prihvatiti neke nedostatke. S Dialogue Premium HP toga nema.

Odmah na samom početku dolazi do izražaja kako je bas područje vrlo jasno definisano, duboko i brzo. Pri slušanju Patricie Barber bubnjevi i kontrabas su zvučali vrlo uvjerljivo. Bas je zapravo išao čak i dublje nego kod gotovo svih tranzistorskih pojačala bitno veće snage koje smo imali priliku da testiramo. Vokal je zvučao jednostavno prirodno. U poređenju sa Prima Luna Prologue Two najveća razlika, osim u basu, je u definiciji prostora. Dialogue Premium HP puno preciznije iscrtava muzičare na pozornici. Uglavnom je za očekivati da će se cevno pojačalo dobro snaći sa jazz sastavima. Pri svim muzičkim materijalima toga tipa iznova bi se oduševili koliko prirodno zvuči glas. Boja, položaj i dimenzije izvođača su izvrsne. Pri slušanju simfonijskih orkestara pojačalo je pokazalo svu svoju raskoš po pitanju detalja kroz celi spektar, a potpunu kontrolu nad zvučnicima držalo je pod svim uzletima orkestra i pri velikim glasnoćama. Puno bolje nego što 70 W sugeriše, zapravo bolje nego bilo koje tranzistorsko pojačalo koje je prošlo kroz naš studio.
U visokom delu spektra pojačalo daje jako puno informacija na zapravo suptilan način – sve je prisutno, ali nikada nije gurnuto u prvi plan tako da dominira celokupnom zvučnom slikom. Naravno, kao što je i za očekivati od cevnog pojačala, srednjetonsko područje oduševljava svojim detaljima i s jednostavnom prirodnošću. Pozornica koju ovo pojačalo reproducira je velika, ali da li je najveća koju smo imali prilike slušati u studiju? Nije, ali za većom nema ni potrebe. Dobra strana ovog pojačala je takođe što sve svoje zvučne karakteristike zadržava kroz vrlo širok spektar glasnoća. Nije potrebno slušati muziku jako glasno da bi se dobila dinamika i čvrsti bas. Zanimljivo je bilo preći na pesme Kraftwerka koji je dobio jednu sasvim novu dimenziju. Bas je išao jako duboko i dovoljno čvrsto s taman onoliko cevne mekoće na najnižim oktavama da bude jasno da se radi o cevnom pojačalu. Mislim da su to najdublji tonovi koji su do sada izašli iz zvučnika pri testovima.

Takođe, tokom testa je povremeno menjan i način rada. Iz ultralinerarnog u triodni mod rada može se tokom slušanja prebacivati daljinskim upravljačem. U triodnom modu rada snaga pada na 40 W i u tom načinu rada srednji deo spektra dolazi malo više do izražaja. Definicija prostora i dinamika je nešto lošija, ali instrumenti dobivaju prirodniji odjek i boju. Nakon nekoliko prebacivanja zadržali smo se u ultralinearnom načinu rada zato što je zvučna slika svestranija, a pojačalu ne nedostaje prirodnosti. Na kraju ostaje pohvaliti i pretpojačalo za slušalice koje radi jako dobro.
Zaključak

Slušanje Prima Luna Dialogue Premium HP pojačala bilo je iznimno ugodno iskustvo. Cevna pojačala koliko god da dobro zvuče, često imaju mnogo mana koje odbijaju potencijalne korisnike. Mislim da je Prima Luna uspješno rešila većinu njih. Zvuk koje ovo pojačalo daje je jednostavno odlično, nezavisno o tome radi li se o tranzistorskom ili cevnom pojačalu. 70W po kanalu je dovoljno za većinu zvučnika koje bi potencijalni kupac imao u svom domu, a osim toga cevi su vrlo konzervativno opterećene tako da će imati dugi vek trajanja. Za razliku od manjih Prima Luninih modela, ovo pojačalo jednako dobro funkcioniše s bilo kojim tipom muzike. Nema ograničenja i odricanja nekih delova zvučne slike kako bi se dobila ona prepoznatljiva prirodnost u srednjem delu spektra zbog koje se i dalje kupuju cevna pojačala.

Za kraj ostaje nam samo glavni prigovor, a to je naravno cena od 3500 EUR. Realno gledano, radi se o popriličnoj svoti novca, no s druge strane, konkurencija slične proizvode naplaćuje daleko više. Ako uzmemo sve u obzir, pojačalo poput ovog može biti poslednje pojačalo koje ćete kupiti u životu jer zapravo retkima uopšte treba nešto bolje od ovoga.Reklame

Povezane teme

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

PREMIJUM DOŽIVLJAJ ZVUKA, UVEK UZ VAS: NOVI B&O BEOSOUND A5!

Bang & Olufsen sa zadovoljstvom predstavlja novi prenosivi zvučnik, Beosound A5....

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

NOVI MARTIN LOGAN MOTION I MOTION XT ZVUČNICI

Na pomen imena Martin Logan, većina audiofila će pomisliti na njihovu seriju vrhunskih elektrostatičkih zvučnika, međutim ovaj američki proizvođač ima podjednako zanimljiv asortiman standardnih, dinamičkih zvučnika u seriji pod nazivom – Motion...

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

SAUNDBAR SA VIZIJOM: NOVA VIZIJA ZVUKA

Stvoren s ambicijom da bude najsnažniji i najimerzivniji saundbar na svetu, Beosound Theatre je novo dostignuće danskog audio brenda Bang & Olufsen...

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

DYNAUDIO CONFIDENCE 20 ZVUČNICI

Nova serija Confidence je nastala u Dynaudio labaratoriji koju su nazvali “Jupiter”. Dynaudio Confidence 20 spadaju među zvučno najsavršenije nosače zvuka na koje smo naišli....

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

PREDSTAVLJAMO 8K 75” TV SAMSUNG QE75QN900A

QN900A PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJBOLJIH TELEVIZORA NA TRŽIŠTU DANAS....

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

WHARFEDALE ELYSIAN 4 ZVUČNICI: LUKSUZ PO MERI PRAVIH AUDIOPHILA

Pravi primer luksuznog zvuka, ELYSIAN nudi prepuštanje dizajnu, estetskim materijalima i performansama. Temeljit i beskompromisan pristup naveo je inženjere kompanije Wharfedale da stvore reper za pristupačne, luksuzne zvučnike za prave audiofile......

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

Legendarna Contour serija zvučnika poznatog danskog branda Dynaudio ažurirana je te uključuje novi Esotar visokotonac, poboljšane woofere i još mnogo toga......

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a......

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

Čisto je zadovoljstvo upoznati zvučnike za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mestu, od organizacije prednje ploče, izbora drajvera, smeštaja priključka za bas refleks......

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL...

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

Ovo je izuzetno transparentno pojačalo, pa iako će srećno raditi sa većinom stvari na različitim ulazima, neće zanemariti njihov zvučni kvalitet. Ovo se dokazuje kada pustimo neke melodije sa svog Apple iPhone X putem Bluetooth-a......

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

Koristeći ideje pozajmljene od Neumann TLM 50 i M150 mikrofona, SIREN ugrađuje Accuton drajvere u sfere montirane na organsku „vremenski usklađenu“ skulpturu. Uprkos jedinstvenom i neobičnom obliku, dizajn je ozbiljno projektovan......