Ibiza Gran Hotel
ARHITEKTURA

11 Oct 2020

REZIDENCIJA RO – MODERNI DIJALOG ENTERIJERA I POKRIVENIH TERASA

Drugi prostor pruža se u dnevni boravak i trpezariju za ručak/večeru, koji je utkan između dvorišta koje je sastavni deo trpezarije za doručak i prostora koji je projektovan sa malim terasama i zelenim platformama ...

Smeštena u gradu Paćuka, u okviru privatnog kompleksa, svojim geografskim položajem i specifičnom klimom, rezidencija Ro predstavlja specifičan problem od samog početka. Usled klimatskih uslova, u okviru kojih tokom poslepodneva temperatura značajno opadne i gde često duvaju hladni vetrovi sa planina, spoljni prostori, zelene bašte i terase postale su ukrasni elementi, a ne prostorni resursi koji obogaćuju život porodice, integrišući i unapređujući kvalitet doma.
Namera projekta jeste da ponovo iskoristi vrednosti koje smatramo važnima za dom i da ih ponovo integriše. Kako bi to bilo sprovedeno, koncept projekta podrazumeva uspostavljanje direktne veze između enterijera i eksterijera upotrebom pokrivenih terasa koje omogućavaju integraciju svakodnevnog života u zone porodičnog života i odmora, zadržavajući povezanost sa bilo kojim prostorom u okviru projekta.
Prvi od prostora predstavljen je kao uslužni deo rezidencije, koji uključuje kuhinju i trpezariju za doručak, koji je okružen suvim jednostavnim dvorištem za odmor koje je pokriveno staklenim krovom. Drugi prostor pruža se u dnevni boravak i trpezariju za ručak/večeru, koji je utkan između dvorišta koje je sastavni deo trpezarije za doručak i prostora koji je projektovan sa malim terasama i zelenim platformama koje ujedinjuju prostore, koji je takođe pokriven staklenim krovovima i betonskim pločama koje štite svakodnevni život doma. I konačno, treći prostor koji sadrži prostore za rekreaciju, predstavlja završni segment, poslednju baštu koja se nalazi napolju. Sve ovo za rezultat ima jedinstveni multi-funkcionalni prostor prepun slobodnih pogleda, zelenih površina i platformi koje nose koncept koji nas je vodio tokom projektovanja.
Ne manje važno, prostor za prelaske između segmenata rezidencije omogućava tranzit između prostora sa dvostrukom visinom plafona i vodi nas do stepenica, kojima se penjemo na drugi nivo do privatnog dela kuće, gde su sobe dizajnirane tako da su u svakom smislu komplementarne sa generalnim konceptom kuće.