Ibiza Gran Hotel
ARHITEKTURA

22 Sep 2020

PATIO HOUSE: VEZA SA PRIRODOM U URBANOJ SREDINI

Patio House: veza sa prirodom u urbanoj sredini. La Vie Deluxe Magazin. Porodična kuća u vijetnamskom gradu Ho Chi Min je ilustrativan primer rezidencijalne moderne arhitekture.

Porodična kuća u vijetnamskom gradu Ho Chi Min je ilustrativan primer rezidencijalne moderne arhitekture. Reč je o gusto naseljenoj stambenoj červrti uz samu obalu. Izgled zdanja uslovljen je njegovom osnovnom karakteristikom - prostor je organizovan oko unutrašnjeg dvorišta, što stvara utisak povezanosti sa lepim okruženjem i čini enterijer veoma osvetljenim.
Vila je organizovana na dva nivoa i njen zaštitni znak su velike staklene površine koje unutrašnji prostor čine obasjanim sunčevom svetlošću. Kuća je tako organizovana da crpi maksimum svetlosti tokom čitavog dana. Ali to nije jedini element povezanosti sa prirodom. Zelenilo dominira enterijerom, nekada kao centralni motiv (veliko drvo u dnevnoj zoni), nekada samo u detaljima. Bujno rastinje takođe daje pečat terasama koje se “otvaraju” ka dvorištu.
Kuhinja, trpezarija i dnevna soba osnova su prvog nivoa kuće. Tropsko drvo u središtu neformalna je tačka grupisanja prostora. Drvo je dominantan materijal što takođe evocira konekciju s prirodom. Donji deo upotpunjuje poluotvoreno kupatilo koje izgleda kao wellness oaza u srcu bogatog rastinja. Uređeno je sasvim minimalistički. Transparentni, stakleni krovni panel čini ga vanserijski osvetljenim, a da pritom ne narušava intimu koja je važna za ovaj segment životnog prostora.
Spavaća soba se otvara ka dvorištu i funkcionalno i vizuelno. Na drugom nivou nalaze se dve spavaće odaje i prostrani balkon sa panoramskim pogledom na grad. Taj doživljaj pejzaža je zaista nešto nesvakidašnje. Prozori sa kliznim otvaranjem su veoma bitni i na prvom spratu. Na sceni su ponovo povezanost sa dvorištem i obilje svetlosti.
Za razumevanje uređenja i arhitektonske postavke važno je razumeti da je ovde reč o gusto naseljenoj urbanoj sredini gde je veza sa prirodom blagodet svoje vrste. Rešenje arhitektonskog studija je tako da iz okruženja, geografskog i klimatskog, crpi maksimum.
Paleta tonova nameštaja i zidova sledi osnovnu filozofiju uređenja. Tonovi su kao preslikani iz prirode. Glavna je boja zidova, bele i sive površine zidova, zelenilo. Vrlo decentna rasveta u večernjim satima naglašava luksuz samog zdanja. Open space princip i masivne unutrašnje stepenice čine enterijer grandioznim.

Arhitekte: MM++ architects
Lokacija: Ho Chi Minh City, Vietnam
Godina izgradnje: 2017