Ibiza Gran Hotel
ARHITEKTURA

06 Nov 2020

DRAWER HOUSE: MODERNA VERZIJA RAJA

Od 470 kvadratnih metara parcele priroda obuhvata 60 posto. Sama kuća organizovana je po principu “fioka” koje se nižu u istom smeru predstavljajući osnovne jedinice enterijera. Priroda i ambijent se mešaju ...

Kuća poput ove predstavlja nedosanjani san mnogih. I eksterijerom i enterijerom, mada se čini da tu jasne granice i nema, ovo zdanje osvaja na prvi pogled. Takvo sadejstvo i harmonija između prirode i prostora ne viđa se često. Rezidencija je smeštena u Vijetnamu, u gradu Vung Tau. Izgrađena je na parceli od 470 kvadratnih metara i delo je arhitektonskog studija MIA Design.

Dan u ovom prostoru počinje pogledom u zelenilu, a završava se prijatnim šuštanjem lišća. Otvoren prostor čini kuću, osmišljenu po meri četvoročlane porodice, potpuno povezanom sa prirodom. Ali ne na štetu privatnosti i intime koja je neophodna svakom domu. U modernim gradovima, preopterećenim zagađenjem, ovakav koncept je jedinstven. I to njegovu vrednost čini još većom i značajnijom.
Od 470 kvadratnih metara parcele priroda obuhvata 60 posto. Sama kuća organizovana je po principu “fioka” koje se nižu u istom smeru predstavljajući osnovne jedinice enterijera. Priroda i ambijent se mešaju tako da deluje da je ovaj preplet ostvaren bez očigledne namere. Sam životni prostor zauzima 180 kvadratnih metara što deluje mnogo više zbog prepleta sa okruženjem.

Pružajući se u dužinu kuća je sa obe strane obasjana svetlošću i zagrljena zelenilom. Prodor sunca u određenim delovima dana smanjuje raskoš rastinja pružajući osećaj intime. Uređenje je od početka do kraja jednostavno. Svaki drugi princip osim čistog minimalizma bi bio pogrešan. Zašto? Zato što priroda ovde ima glavnu reč. S tim izobiljem je nemoguće se takmičiti a tako nešto bi bilo nepotrebno i pogrešno.
U svim prostorijama dominiraju mirne boje prirode - bež, bela i braon. Takav izbor je najlogičniji jer ponavlja neopterećujuće tonove okruženja i pojačava utisak sklada sa njim. Sa aspekta nameštaja i mobilijara zastupljeni su osnovni komadi u modernim geometrijskim formama. Minimalistički pristup daje snagu osećaju relaksiranosti i mira. Izlaz na vodu sa jedne strane objekta stvara idealnu zen postavku. Pravougaona forma fioke ostavlja utisak beskrajne utonulosti u raj osnovnih elemenata i rastinja. Stakleni paneli sa obe strane zdanja važan su element atmosfere.
U večernjim satima vrlo delikatna i skoro nevidljiva rasveta stvara bogate impresije. Naglašava bogatstvo pejzaža (recimo iz donje perspektive baca svetlost na zelenilo) i čistu eleganciju ambijenta.

Spolja gledano rezidencija izgleda svedeno, jednostavno i moderno. Pravougaona forma objekta je bila nužni, ali vrlo dobar izbor s obzirom na parcelu, bela boja ne remeti bogatstvo tonova rastinja i neba, drvo kao osnovni materijal u eksterijeru i enterijeru krunise ljubav i poštovanje prema prirodi kao takvoj.