DIZAJN

06 Oct 2021

COLIN BURN-OV LIMITED EDITION PEARL ROYALE ŠAHOVSKI SET KOJI ZRAČI ČISTIM LUKSUZOM

Australijski umetnik i zlatar Colin Burn stvorio je šahovski set koji se trenutno smatra najskupljom šahovskom garniturom na svetu.

Izrađen u čvrstom belom zlatu od 18 karata, ukrašen dijamantima, safirima i biserima Južnog mora, Pearl Royale predstavlja najluksuzniji šahovski set na svetu ikad stvoren. Cena: tričavih 4 miliona dolara.

Strogo govoreći, nije vam neophodan šahovski set da biste igrali šah. Jaki igrači pomeraju figure u svojim mislima, drugima su dovoljni računar ili mobilni uređaj. Međutim, igra na pravoj tabli je zabavnija. Na današnjim vrhunskim turnirima igrači obično stvaraju svoja remek-dela na drvenim senzorskim pločama i sa drvenim figurama koje prate Staunton-ov dizajn.
No postoji i bezbroj šahovskih garnitura koje služe u ukrasne svrhe ili predstavljaju umetnička dela, a u prošlosti su umetnici stvarali šahovske setove svih vrsta koji danas predstavljaju poželjne kolekcionarske predmete.

Ovaj jedinstveni i raskošni šahovski set zrači čistim luksuzom kroz najkvalitetnije materijale, dizajn i izradu. Ručno izrađen sa kraljevskim izgledom i osećajem, Pearl Royale u svom dizajnu nosi simboliku čuvenog standardnog šahovskog seta Staunton iz 1849. Ograničeno izdanje od samo tri seta koja su ikada izrađena, svaki od njih je označen, numerisan i autentifikovan od strane umetnika.      
Stvaranje raskošnog šahovskog seta Pearl Royale nije bio lak zadatak. Proces proizvodnje bio je izuzetno zahtevan zbog bezbrojnih sati nepokolebljive pažnje prema detaljima, tokom besprekornog prekrivanja figura nekim od najboljih dijamanata na svetu, čineći tako čitav set čistim savršenstvom.
Svaka šahovska figura od čvrstog osamnaestokaratnog belog zlata je temeljno prekrivena setom najkvalitetnijih finih dijamanata, AAA bisera Južnog mora i plavih Cejlonskih safira, stojeći na tabli od kristalnog stakla, ukrašenoj čistim 18 karatnim belim zlatom, biserom Južnog mora i finim dijamantskim ćoškovima. Donja strana svake figure je detaljno dizajnirana i urađena, prekrivena finim dijamantima istog kvaliteta i finalizirana sa glatkim oborenim ivicama, tako da bez napora klizi po kristalnoj staklenoj tabli.
Izrađen kao deo ograničenog izdanja savremene umetničke serije Pearl Royale, ovaj izvrsni šahovski set sigurno će biti shvaćen kao jedno od najfinijih svetskih draguljarskih umetničkih dela ikada napravljenih.

Set je toliko vredan da se do sada samo jedna galerija usudila da ga prikaže na izložbi: umetnička galerija ACCA na Beverly Hills-u 2019. Njegov stvaralac planira da to ponovi, ali ovoga puta uz dovođenje nekih od najvećih svetskih šahista koji bi se takmičili na turniru na ovom remek-delu. Iako zvuči kao odlična ideja, pitamo se koliko će šahisti biti fokusirani na igru.
Colin Burn je rođen 1963. godine, školovao se za galvanizaciju 1979. godine, a zatim je radio u vodećoj australijskoj kompaniji za nakit. Sopstvenu kompaniju osnovao je sa 22 godine. U svojim umetničkim delima često koristi svakodnevne predmete i dorađuje ih. U Australiji i Japanu je dobio nagrade za svoj rad.

“Kao dete redovno sam igrao šah sa svojim rođacima, pa su mi roditelji poklonili prelepi Staunton šahovski set koji sam zaista voleo. Odrastajući u 60-im i 70-im, moja generacija je bila izložena holivudskim filmovima sa scenama epskih bitaka i među nama decom je bilo popularno da imamo kolekcije vojnika igračaka, što je šah učinilo popularnom igrom, jer oličava isti duh i izazov koji smo videli u ovim epskim bitkama.
Razmišljajući o tim zabavnim vremenima, privukla me je ideja da stvorim najlepši šahovski set na svetu i 2008. godine konačno sam spustio olovku na papir kako bih započeo dizajn. U to vreme obavljao sam puno kreativnog rada sa izvrsnim biserima Južnog mora, pa su oni postali inspiracija u mom dizajnu za oličenje glava svake figure i oživljavanje likova. To je bilo savršeno jer sam mogao da koristim i crne i bele bisere kako bih definisao svaku stranu šahovskog seta. Takođe je bilo važno za moj dizajn da me inspiriše Staunton, pošto predstavlja standard za šahovske garniture od 1849. godine i jedini šahovski set dozvoljen na svetskim prvenstvima. Želeo sam da stvorim najlepši šahovski set u okviru ovog kraljevskog standarda, koji je morao je da bude odenut u sve svoje regalije sa najlepšim dijamantima na svetu i bogatim plavim safirima, dostojnim kralja i kraljice. Moj san je bio da stvorim najbolji svetski šahovski set za najveće igrače na svetu koji će ga koristiti kao svoje bojno polje.”

Colin Burn

UMETNIČKA PRODAJA & MEDIA:

PRODAJA: admin@colinburnart.com

MEDIJA: media@colinburnart.com

UMETNIK: colin@colinburnart.com

TEL:  +61 416 344 567


ART STUDIO

COLIN BURN ART / AFTER DARK GALLERY

PERTH | 10-14 Pier Street, Perth, W.A. 6000 Australia


Reklame

Povezane teme

COLIN BURN-OV LIMITED EDITION PEARL ROYALE ŠAHOVSKI SET KOJI ZRAČI ČISTIM LUKSUZOM

COLIN BURN-OV LIMITED EDITION PEARL ROYALE ŠAHOVSKI SET KOJI ZRAČI ČISTIM LUKSUZOM

Australijski umetnik i zlatar Colin Burn stvorio je šahovski set koji se trenutno smatra najskupljom šahovskom garniturom na svetu....

EXTANS AKHAL SHADOW - LUKSUZNI BICIKL ZA ONE ODABRANE

EXTANS AKHAL SHADOW - LUKSUZNI BICIKL ZA ONE ODABRANE

Dizajnerska kuća Ektans lansirala je Akhal, novi luksuzni bicikl koji prikazuje zapanjujuće majstorstvo i lep dizajn u dva ograničena izdanja, Shadow i Shine....

LOUIS VUITTONOVA NOVA OPREMA ZA VEŽBU TRANSFORMISAĆE ĆE VAŠE KUĆNE TRENINGE

LOUIS VUITTONOVA NOVA OPREMA ZA VEŽBU TRANSFORMISAĆE ĆE VAŠE KUĆNE TRENINGE

Bućice ove modne kuće od 2.720 dolara su novitet segmenta "Sportska oprema", dok pažnju privlače i konopac za skakanje i ping pong set. Svaki od ovih proizvoda sadrži otisak monograma kompanije LV......

KRUG ESCAPE ARTIST CHAMPAGNE KOLEKCIJA KUTIJA

KRUG ESCAPE ARTIST CHAMPAGNE KOLEKCIJA KUTIJA

Krug Escape Artist Trunk sadrži i četiri kristalne čaše Baccarat, čep Krug i hladnjak za šampanjac Krug, koje je ekskluzivno za kolekciju kreirao vodeći dizajner Francois Bauchet......

BUGATTI KREIRA JEDAN OD NAJLAKŠIH BICIKALA NA SVETU ... PO CENI OD 40.000 DOLARA

BUGATTI KREIRA JEDAN OD NAJLAKŠIH BICIKALA NA SVETU ... PO CENI OD 40.000 DOLARA

I poput automobilskog čuda od 1.500 konjskih snaga koje privlači svojim dizajnom, bicikl stručno koristi visokotehnološke materijale i proizvodne tehnike obično rezervisane za vrhunska automobilska i vazduhoplovna čuda.......

AVIATORE VELOCE TURBOJET: KADA SE UMETNOST SUSREĆE SA SVAKODNEVNIM PREDMETIMA I OPLEMENJUJE ENTERIJER

AVIATORE VELOCE TURBOJET: KADA SE UMETNOST SUSREĆE SA SVAKODNEVNIM PREDMETIMA I OPLEMENJUJE ENTERIJER

Aviatore Superveloce Turbojet je savršena kopija prototipa iz 1960. godine koji nikada nije proizveden. Školjke turbine su takođe izrađene od iste legure koja se koristi u izradi karoserije za komercijalne mlaznjake......

LEGENDARNI BRUNSWICK BILLIARDS - PODIGNITE IGRU NA NOVI NIVO

LEGENDARNI BRUNSWICK BILLIARDS - PODIGNITE IGRU NA NOVI NIVO

Njihovi novi dizajni kombinuju moderne dizajnerske trendove, uz proizvodnju visokog kvaliteta i uživanja. Vodeća marka u dizajnu klasičnih bilijarskih stolova i nameštaja za igranje pokazala nam je svoju najnoviju kolekciju i neverovatna je....

LALIQUE & STEINWAY - NEPOGREŠIVA SARADNJA

LALIQUE & STEINWAY - NEPOGREŠIVA SARADNJA

Izazov je bio stvoriti instrument koji će objediniti kvalitete i karakteristike obe marke u jednoj kreaciji. Dizajneri su zato odlučili da rade sa jednim lajtmotivom iy arhive brenda Lalique - cvetom Helikonije, koji je izvorno kreirao Marie-Claude...