Ibiza Gran Hotel
SUPER CARS

27 Aug 2020

BENTLEY CONTINENTAL GT - SAVRŠENSTVO ZA ONE SA DUBOKIM DŽEPOM

Očekujemo luksuznu kabinu u svemu što nosi Bentley značku, a ovaj kupe nije ništa drugačiji. Unutrašnjost je postavljena aromatičnom kožom i finim drvenim furnirima, a gotovo sve o Continental GT-u je prilagodljivo - po dobroj ceni...

Ne samo što je 2021 Bentley Continental GT definicija egzotičnog super automobila, on nosi taj epitet  ponosno. Bez obzira da li ste odabrali hardtop kupe ili softtop kabriolet, zvučni V-8 ili svilenkasti V-12 motor, Continental GT će učiniti se u apsolutno svakoj vožnji osećate kao slavna ličnost. Nažalost, možda ćete ipak trebati da budete slavni i bogati da biste sebi priuštili šestocifrenu cenu. Za taj značajan trošak, Bentley oprema kabinu svoje perjanice Continental GT-a sa najfinijom kožom, pravim drvetom, metalnim detaljima i svim vrstama modernog povezivanja. Tamo gde Continental GT zaista blista je na putu, gde može da ukaže svoju ohromnu snagu i demonstrira gotovo savršenu ravnotežu udobnosti i atletizma.
Šta je novo za 2021. godinu?

Bentley je napravio samo nekoliko promena u Continentalu GT za 2021. godinu. Glavna promena je novi panoramski stakleni krov koji je dostupan na V-8 kupeu. Inače, grand-touring model sa dvoja vrata dobijaju ažuriran dizajn volana i tri nove boje: Viridian, Patina, i Snow Quartz.
Cene i modeli:

Continental GT V8 kupe: 207.825 dolara

Continental GT V8 kabriolet: 228.025 dolara

Continental GT V12 kupe: 224.225 dolara

Continental GT V12 kabriolet: 246.125 dolara

Zanimljivo je da nas najviše privlači najjeftiniji od četiri prilično skupa modela Continental GT-a, model Continental GT V8 kupe. Bentley-jev V-8 motor je fino poliran dragulj od motora koji omogućava neverovatno uživanje u vožnji u stvarnim uslovima. Samo pri veoma velikim brzinama povećana konjska snaga motora V-12 čini razliku. I dok nam je vetar u kosi, izabrali bismo kupe jer, za naše oko, lučna krovna linija povezuje stil automobila na zaista elegantan način.
Motor, menjač i performanse

Ažurirane verzije postojećih motora V-8 i W-12 koji su pokretali Continental GT prethodne generacije pružaju mnogo snage. Naše testiranje otkrilo je da V-8, koji ima 542 konja, može lansirati kupe do 100 km/h za 3,4 sekunde. Skuplji W-12 motor proizvodi 626 konjskih snaga i može motivirati kupe do 60 100 km/h u 3.3 sekunde. Obe koriste 8-stepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom koji isključuje super brze, ali glatke menjače. Kupci mogu naručiti kupe ili kabriolet sa bilo kojim motorom. I svi Continental GT standardno dolaze sa sistemom sa pogonom na sva 4 točka.
Ekonomija goriva i MPG u stvarnom svetu

Kada je twin-turbo V-8 motor u ponudi sa najisplativijim gorivom u određenom modelu, znate da po pitanju toga efikasnost nije najbitniji segment proizvođača automobila ili njegovih kupaca. EPA ocenjuje potro[nju Continentala V-8 u grad od 14.7 l na 100 km i samo 9 l na 100 km na autoputu. U našem testiranju u stvarnosti, u modelu V-8 prosečno smo dostigli 8,4 l na 100 km u 320  kilometara vožnje autoputem.
Unutrašnjost, udobnost i teret

Očekujemo luksuznu kabinu u svemu što nosi Bentley značku, a ovaj kupe nije ništa drugačiji. Unutrašnjost je postavljena aromatičnom kožom i finim drvenim furnirima, a gotovo sve o Continental GT-u je prilagodljivo - po dobroj ceni. Bentley-evi dizajneri su sve dobro osmislili, i svaki put za volanom se otkrivaju iznenađujući detalji, poput veštačkih kontrolnih dugmadi i ukrasima na sedištu u obliku dijamantske šare dvostruko zašivene. Iako Continental GT tehnički ima pojaseve za četvoro putnika, predlažemo da izbegavate korišćenje zadnjeg sedišta s obzirom da su mu prostor za noge i nasloni za glavu ograničeni. Na našem testiranju uspeli smo da smestimo pet kofera u gepek Continentala - dovoljno prostora za ceo vikend van grada sa vašim omiljenim saputnikom.

Zabava i Povezivanje

12.3-inčni ekran za zabavu dominira nad instrumentnom tablom i može se napraviti da se okreće, prikazujući ploču sa tri mala analogna merača koji vam prikazuju spoljnu temperaturu vazduha, vreme i kompas. Apple CarPlay i Android Auto kompatibilnost su standard, kao i ekran sa digitalnim meračima koji omogućava vozaču da kontroliše većinu funkcija Continental GT-a pomoću kontrola na upravljaču. Continental GT nudi dva opciona audio sistema: Bang & Olufsen od 6.700 dolara i zaista spektakularni Naim sistem od 8.800 dolara.
Funkcije bezbednosti i pomoći vozaču

Ovo vozilo nije ocenilo Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na putevima (NHTSA) ili Zavod za osiguranje bezbednosti na putevima (IIHS). Bentley nudi kao opcije pomoći vozaču poput adaptivnog tempomata, sistema noćnog vida i automatizovanog kočenja sa detekcijom pešaka - stavke za koje bismo očekivali da će biti standardne, s obzirom na popriličnu početnu cenu automobila. Ključne bezbednosne karakteristike uključuju:

Dostupno automatsko kočenje sa detekcijom pješaka

Dostupno upozorenje o odlasku u drugu traku sa asistencijom za održavanje trake

Dostupan prilagodljivi tempomat