HIGH END AUDIO/VIDEO

20 Sep 2020

NAIM SUPERNAIT 3 – DA LI MOŽE BOLJE OD OVOG?

Ne možemo da smislimo sposobniju alternativu kada je ritmički pogon i preciznost u pitanju. Supernait 3 briljantno prenosi promenljivi zamah ove muzike, hvatajući različite promene raspoloženja između numera sa takvom ubedljivošću...

Pravi ljubitelji dobrog zvuka su oduvek imali vrhunsko mišljenje i poštovanje prema Naim-ovom Supernait-u. Sada, u svojoj trećoj generaciji, čini se da ovo pojačalo uvek nudi sve što nam se sviđa u daleko skupljim kombinacijama predpojačala/pojačala ovog brenda, ali u značajno urednijem pakovanju i po pristupačnijoj ceni.
Naravno, integrisano pojačalo koje košta 3900 EUR i dalje je izrazito premium, ali kada nas dovede u pitanje da li da potrošimo ipak malo više novca, odjednom se čini kao odlična vrednost.

Konstrukcija

Na prvi pogled ovo novo pojačalo nam se čini sasvim poznato. Prethodna generacija Supernaita pokrenuta je pre oko 7 godina, a ova nova verzija samo dodaje fono scenu sa pokretnim magnetom i sadrži blago pojednostavljeni i dorađeni segment pojačala snage.


U početku smo bili pomalo nesretni kada smo utvrdili da je tako malo urađeno između generacija, ali pošto smo proizvod intenzivno koristili, to ima smisla.

Uprkos starosti, prethodna generacija je i dalje bila verovatno jedno od najboljih integrisanih pojačala po svojoj ceni i nije joj bila potrebna velika nadogradnja. Ono što je Naim učinio je da to učini malo korisnijim i samo malo boljim.

Kućište oseća se prilično pozamašno sa pojačalom teškim skoro 14 kg. Oseća se kao kvalitetan proizvod, ali kao što je Naimov način, nikada zaista ne odiše luksuznom aurom. Naša jedina zamerka je što su, ako odlučite da koristite dugmad na prednjoj ploči, umesto generičkog daljinskog upravljača, oni su pomalo pretanki i zaobljeni za ugodno protiskanje, bar ako imate prste poput naših.
Karakteristike

Ovo je otprilike onoliko dobro koliko je potrebno da bude što se tiče vrhunskog analognog pojačala. Postoje četiri ulaza, od kojih svaki nudi izbor konvencionalnih RCA ili Naimovih omiljenih Din opcija. Mi više volimo Din samo zato što ovaj ulaz zvuči malo bolje, posebno kada se koriste Naim-ovi izvori opremljeni Din-om.

NAIM SUPERNAIT 3 TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

  • Ulazi: Četiri linijska ulaza, MM fono, 6,3 mm ulaz za slušalice
  • Izlazna snaga: 80W po kanalu (8 oma)
  • Dimenzije: 8,7 x 43 x 31,4 cm
  • Težina 14 kg


Na raspolaganju su promenljivi linijski izlazi sa oba tipa utičnica, u slučaju da želite da dodate dodatno pojačalo snage ili sabvufer. Potencijal nadogradnje se tu ne završava, jer Supernait 3 može da koristi Naimove Flatcap (1035 EUR), Hi-cap DR (1565 EUR) ili SuperCap DR (5070 EUR) izvora napajanja. Iako ne možemo da vidimo da se mnogi vlasnici Supernaita protežu na opciju SuperCap DR, druga dva izgledaju primamljivo kada Vas obuhvati potreba za nadogradnjom.

Neki mogu dovesti u pitanje nedostatak digitalnih ulaza. Originalni Supernait je imao neke, ali oni su izbačeni za zvučno superiornu verziju Mk 2. Naimovo razmišljanje je da uključivanje takvih inputa ne samo da povećava troškove, već ima i potencijal da utiče na analogne performanse. Prema našem iskustvu, ugrađeni digitalni moduli retko rade tako dobro kao pažljivo odabrani analogni inputi. U većini slučajeva nešto tako skromno kao Chord Mojo bolje obavlja posao.

Pogledajte unutrašnjost pojačala i teško je da vas ne impresionira urednost izrade ili opsesivna pažnja prema malim detaljima kao što je namerno labava mrežna utičnica, što smanjuje količinu vibracija dovedenih u kućište. Postoji pozamašan mrežni transformator i upotreba kvalitetnih motorizovanih potenciometara Alps za kontrolu zapremine i ravnoteže.
Naim Supernait 3 zvuk

S obzirom na odgovarajuću količinu vremena za zagrevanje i izvor odgovarajućeg kvaliteta, ovo pojačalo daje izvanredno sigurne performanse. Za veći deo ovog testa koristimo Naimov vrhunski ND 555/555 PS DR muzički strimer, mada bi ND5 KSS2 (2550 EUR) ili NDKS 2 (5500 EUR) trebali biti uobičajeniji partneri.

Supernait 3 zvuči čvrsto i mišićavo, hendlujući sjajno šta god mu date u smislu muzike i udruživanjem kompatiblinih zvučnika. Pokušavamo sa nizom alternativa našim referentnim ATC SCM 50-ima, a Naim nikada ne zvuči kao da mora da se potrudi da slušaoce prikloni svojoj volji.

Takvo samopouzdanje čini čuda za slušaoca. Kada ta subliminalna neurednost kod pojačala nije prisutna, umesto toga je lakše fokusirati se na muziku. To je ono što je Supernait, bez obzira na generaciju, uvek najbolje radio.

Počinjemo sa postavkom Four Tet’s There Is Love In You i Naim zvuči savršeno srećno kao dete u pesku. Ima brz, prodoran zvuk koji je podržan stvarnom težinom na niskim frekvencijama. Impresionirani smo prikazanom organizacijom i sposobnošću pojačala da prati mnoštvo muzičkih niti i još uvek ih povezuje kao kohezivnu i muzičku celinu.

Ne možemo da smislimo sposobniju alternativu kada je ritmički pogon i preciznost u pitanju. Supernait 3 briljantno prenosi promenljivi zamah ove muzike, hvatajući različite promene raspoloženja između numera sa takvom ubedljivošću.

Prelazak na Dvoržakovu simfoniju novog sveta pokazuje izvrsno rukovanje dinamikom ovog pojačala. Donosi krešendo sa briljantnošću, ali ima i eleganciju da se dobro nosi sa promenama intenziteta na niskom nivou.

Rezolucija detalja je dobra i lako je dobiti uvid u snimanje i korišćene proizvodne metode. Ali nikad se ne čini kao da Naim ovo čini prioritetom. Jednostavno se radi o tome da se dopre do srži muzičke poruke i oseti emocija koju je umetnik nameravao.

Naim može stvoriti ogromne razmere snimcima poput ovog i isporučiti finu stereo zvučnu scenu. Iako nije najobimniji ili najprostraniji, stereo snimanje je dovoljno precizno i slojevito da ubedi.
Postoji malo više jasnoće u odnosu na prethodnu generaciju i blagi porast okretnosti. To je korisna nadogradnja u performansama, ali smatramo da niko ko poseduje Supernait 2 ne mora da se prebaci na ovaj.

Malo smo razočarani što Naim ovde nije uključio mogućnost pokretne zavojnice za fono stage. Ali kompanija kaže da bi to značilo malo više kompromitovaniji dizajn i povećanu cenu. Ako vam je potreban MC kertridž, Naim-ov Stageline fono stage (440 EUR) može se napajati iz namenske utičnice na Supernait-u 3.

Koristimo Goldring 1042 MM na našem referentnom Technics SL-1000R i pojačalo daje dobre rezultate. Fono ulaz zadržava zabavni karakter i prilično je tih što se tiče šištanja i neželjene buke. Ne možemo tražiti bolje od toga.

Izlaz za slušalice na prednjoj ploči je takođe ugodan. Obično su takvi izlazi za proizvođača problem i većina zvukova je ugrožena u poređenju sa izlazima za zvučnike. Ovde nije slučaj. Bez problema isprobavamo niz slušalica od Beyerdinamic T1 do Grado RS-1. Supernait proizvodi informativan i ugodan zvuk bez obzira na to.

Presuda

Prethodna generacija Supernaita nije bila sa manama, pa je Naim nije ni popravio. Ali, dodavanjem kvalitetnog MM fono stejdža i podešavanjem odeljka pojačavača snage, učinio je sjajno pojačalo još boljim. Ako tražite integrisano pojačalo na ovom nivou i u ovom cenovnom rangu, morate čuti ovaj fenomenlni Naim.

Reklame

Povezane teme

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

ČUDESNI DYNAUDIO ZVUČNICI - NOVA CONTOUR "I" SERIJA

Legendarna Contour serija zvučnika poznatog danskog branda Dynaudio ažurirana je te uključuje novi Esotar visokotonac, poboljšane woofere i još mnogo toga......

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

BOWERS & WILKINS 800 D3 ZVUČNICI: APSOLUTNO SAVRŠENI

Model zvučnika B&W 800 D3 predstavlja prekretnicu u istoriji kompanije, jer je specijalno kreiran za proslavu 50-godišnjice B&W-a......

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

SMSL SU-9 HI-RES MQA BLUETOOTH DAC

U opštem ludilu u kojem se vrhunski zvuk poslednjih godina kreće u pogledu cena, susret sa pristupačnim uređajem umerene cene i obećavajućim karakteristikama poboljšanim vrhunskim delovima i tehnologijom podstakao je interesovanje za brend SMSL...

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

ELAC FS-247.3: VANSERIJSKI ZVUČNICI MADE IN GERMANY

Čisto je zadovoljstvo upoznati zvučnike za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mestu, od organizacije prednje ploče, izbora drajvera, smeštaja priključka za bas refleks......

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9 - LG-JEV OLED TV PODIŽE 8K NA NOVE NIVOE

LG OLED TV Z9. La Vie De Luxe Magazin. Najposećeniji portal sa luksuznim destinacijama, hoteli i spa centri, moderni automobili i nautika, arhitektura, satovi i nakit, moda....

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

KRELL K-300I: INTEGRISANO POJAČALO - SAMO ZA PRAVE ZALJUBLJENIKE U HIGH-END

Ovo je izuzetno transparentno pojačalo, pa iako će srećno raditi sa većinom stvari na različitim ulazima, neće zanemariti njihov zvučni kvalitet. Ovo se dokazuje kada pustimo neke melodije sa svog Apple iPhone X putem Bluetooth-a......

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

METAXAS & SINS, ZVUČNICI THE SIRENS

Koristeći ideje pozajmljene od Neumann TLM 50 i M150 mikrofona, SIREN ugrađuje Accuton drajvere u sfere montirane na organsku „vremenski usklađenu“ skulpturu. Uprkos jedinstvenom i neobičnom obliku, dizajn je ozbiljno projektovan......

NAIM SUPERNAIT 3 – DA LI MOŽE BOLJE OD OVOG?

NAIM SUPERNAIT 3 – DA LI MOŽE BOLJE OD OVOG?

Ne možemo da smislimo sposobniju alternativu kada je ritmički pogon i preciznost u pitanju. Supernait 3 briljantno prenosi promenljivi zamah ove muzike, hvatajući različite promene raspoloženja između numera sa takvom ubedljivošću......

Dynaudio Evidence Platinum – zaista fenomenalne kutije iz Danske

Dynaudio Evidence Platinum – zaista fenomenalne kutije iz Danske

Naravno, itekako se vodilo racuna i o estetskom delu ove po svemu neverovatne kutije. Danski stolari su primenili najkvalitenije furnire i luksuzni klavir lak zahvaljujuci kome se oko potencijalnog kupca prosto vezuje za ova prava umetnička dela......

PARADIGM PERSONA 9H AKTIVNE ZVUČNIČKE KUTIJE – EVOLUCIJA LUKSUZA

PARADIGM PERSONA 9H AKTIVNE ZVUČNIČKE KUTIJE – EVOLUCIJA LUKSUZA

Paradigm Persona 9H, aktivne zvučničke kutije proglašene su, u recenziji The Absolute Sound časopisa, jednim od najboljih zvučnika s korekcijom sobne akustike i zaslužile nagradu "Editors Choice" (po izboru urednika)......

MOON EVOLUTION REFERENCE DAC/CD TRANSPORT 750 D

MOON EVOLUTION REFERENCE DAC/CD TRANSPORT 750 D

Ovaj novi po svemu neverovatni CD plejer je u potpunosti zamenio i po najvećem broju karakteristika prevazisao daleko skuplji i do juče najbolji MOON ANDROMEDA CD plejer pa tako postao MOON-ov Flagship......

GRYPHON AUDIO PREDSTAVIO NOVU SERIJU VRHUNSKIH KABLOVA

GRYPHON AUDIO PREDSTAVIO NOVU SERIJU VRHUNSKIH KABLOVA

Seriju čine zvučnički, strujni, analogni i digitalni kablovi, a u njih su ugrađeni, odnosno čine ih neki donekle egzotični materijali, poput legure srebra i zlata od kojih su načinjeni pojedini vodiči, čvrsto uvučeni u PTFE izolator...

SENNHEISER HD 800 S SLUŠALICE - MALO REMEK DELO ZA NAJVEĆE AUDIOFILE

SENNHEISER HD 800 S SLUŠALICE - MALO REMEK DELO ZA NAJVEĆE AUDIOFILE

Poboljšana reprodukcija zvuka HD 800 S postiže se dodavanjem inovativne apsorbera tehnologije koja je bila pionir u Sennheiser IE 800 - proboj koji je sačuvao zvučnost veoma visokih frekvencija zvuka uklanjanjem fenomena poznatog kao "masking efekat"...

Dali Epicon 6 - Dobar kao Dali

Dali Epicon 6 - Dobar kao Dali

Dalijeva serija Epicon ulazi u sam vrh ponude u katalogu Dalija. Nastala na ostavštini serije Euphonia, Epicon ipak predstavlja svojevrsni korak napred...

Prima Luna Dialogue Premium HP pojačalo

Prima Luna Dialogue Premium HP pojačalo

Prima Luna ima prepoznatljiv dizajn kojeg postepeno rafinira već godinama. Prednja ploča vrlo je jednostavna, a njenu jednostavnost definiraju dva potenciometra, jedan za kontrolu glasnoće, a drugim za odabir ulaza...