Ibiza Gran Hotel
HIGH END AUDIO - VIDEO

15 Sep 2020

Dynaudio Evidence Platinum – zaista fenomenalne kutije iz Danske

Naravno, itekako se vodilo racuna i o estetskom delu ove po svemu neverovatne kutije. Danski stolari su primenili najkvalitenije furnire i luksuzni klavir lak zahvaljujuci kome se oko potencijalnog kupca prosto vezuje za ova prava umetnička dela...

Studija modela Evidence Platinum prvi put je predstavljena javnosti u maju 2012. na minhenskom sajmu. Ekstremno pozitivni komentari stručne javnosti, novinara i publike bili su znak stručnjacima Dynaudia da pripreme sve kako bi ovaj prototip ušao u serijsku proizvodnju i započeo novu zvučnu eru. Novi Evidence Platinum na najbolji način popunjava prazan prostor između legendarnih Temptation i Evidence Master modela, pa je tako odluka menadžmenta fabrike da tržistu ponudi nesto novo i ekstremno dobro, bila na pravom mestu i u pravo vreme. Za izradu novog modela su iskorišćena znanja primenjena na prethodnim vrhunskim Dynaudio modelima kao što su modeli Evidence Master, Consequence Ultimate edition i Temptation. 
Za ovaj model razvijen je potpuno novi MSP bas driver 18W75 prečnika membrane od 18 cm sa snažnim dvostrukim magnetima. Zahvaljujući koncepciji paralelnog rada sa četiri ovakva bas drivera postiže se ogroman volumen zvuka i dubina u basu, do čak 28hz +/- 3db ali uz neverovatnu brzinu i preciznost, sto je nemoguće postici klasičnim basom velikog prečnika. Da bi najveći deo frekfentnog raspona bio pokriven na najbolji način, uzet je Dynaudiev legendarni MSP srednjetonac 15W38 koji je posebno prilagođen ovim kutijama. Za maksimalnu disperziju tonova i najbolju akustiku primenjena je DDC tehnologija sa dva srednjetonca i jos dva kalotna svilena visokotonca Esotar2. Ova četiri drivera se nalaze u posebno oblikovanom aluminijumskom bloku koji pored estetskih daje i značajne prednosti u akustičkom smislu. Po mišljenju mnogih, najbolji visokotonac na svetu Esotar2 posebno je prilagođen ovoj kutiji i on zvučnicima daje snažan pečat, čime izdvaja Platinum od njegove daleko skuplje konkurencije.
Da bi sve radilo kako treba napravljena je skretnica od posebno biranih najkvalitetnijih komponenata koje su stavljene u čvrst okvir i u poseban deo same kutije, čime je i ona doprinela potpuno prirodnom i čistom zvuku koji mozemo naći samo u prirodi. Zahvaljujuci DDC sistemu prirodan zvuk ovih kutija ćete podjednako dobro čuti i u velikim, ali i u manjim sobama što je njihova ozbiljna prednost. Muzikalnost, neutralnost i ogromna zvučna slika su karakteristike novih zvučnika koje će oduševiti i najzahtevnije audiofile.
Naravno, itekako se vodilo računa i o estetskom delu ove po svemu neverovatne kutije. Danski stolari su primenili najkvalitenije furnire i luksuzni klavir lak zahvaljujući kome se oko potencijalnog kupca prosto vezuje za ova prava umetnička dela. U ovim kutijama ćete naći mnogo finih detalja i genijalnih rešenja koja pokazuju sa koliko ljubavi i posvećenosti su izrađeni Platinumi. Na pitanje može li se naći bolji i kompletniji zvučnik od novog Evidence Platinum tesko je dati odgovor, ali se Dynaudio potrudio da ponudi izvanredan odnos kvaliteta i cene pa je nemoguće naći ovaj kvalitet za isti pa čak i dvostruko veći novac. Ovi lepotani su postali klasa za sebe i biće ih tesko prevazići.


cena: oko 60.000 EUR