HI-END TEHNOLOGIJA

23 Jun 2020

PREDSTAVLJAMO HUAWEI P40 PRO

Sada već davne 2013. udruženje EISA dalo je nagradu za najbolji „consumer“ smartfon kompaniji Huawei, i to za model Ascend P6, zbog čega su nas mnogi pitali šta je to Huawei i otkud nam takva ideja. Tada je ova kompanija uspevala da napravi odlične

Huawei je planirao lansiranje svoje nove P serije za 26. mart u Parizu, međutim, događaj je održan na onlajn prezentaciji. Celokupnu konferenciju za novinare bez novinara ispratili smo na YouTubeu i uživo prenosili najnovije informacije koje smo saznali. Ubrzo smo na test dobili P40 Pro, srednji model nove serije.
Sada već davne 2013. udruženje EISA dalo je nagradu za najbolji „consumer“ smartfon kompaniji Huawei, i to za model Ascend P6, zbog čega su nas mnogi pitali šta je to Huawei i otkud nam takva ideja. Tada je ova kompanija uspevala da napravi odlične telefone s vrhunskim performansama, ali po nižoj ceni za bar četvrtinu od telefona dobro poznatih brendova. Prolazile su godine, a nagrade su se nizale, pa je tako Huawei postao vodeći svetski brend, o kojem pišu svi svetski mediji. Svaka naredna P serija pomerala je granice u dizajnu, performansama i karakteristikama.

U Parizu su predstavljena tri modela: P40, P40 Pro i P40 Pro+, a na test smo dobili srednji model. Moramo odmah na početku napomenuti da su P40 Pro i P40 Pro+ modeli koji su dosta slični, imaju iste dijagonale ekrana, isti IP68 stepen zaštite, isti kapacitet baterije… Huawei P40 je nešto manji, ali su hardverski dosta slični. Kako Huawei najveći akcenat prilikom lansiranja nove P serije stavlja na kvalitet kamera, tu se i ogleda najveća razlika među modelima. P40 ima tri kamere, P40 Pro četiri, dok P40 Pro+ sadrži čak pet kamera. Najjači model se očekuje u prodaji tek u junu, dok su prva dva modela već dostupna.
Izrada

Huawei P40 Pro je smešten u aluminijumski ram, dok se sa obe strane nalazi staklo. OLED ekran je dijagonale 6,58 inča s rezolucijom od 1.200 x 2.640 piksela i gustinom od 441 piksela po inču. Ekran ima podršku za HDR10 i i osvežavanje od 90 herca. Upravo zbog ovih 90 herca rodilo se mnogo pitanja među novinarima, jer konkurencija već ima 120 herca. Iz Huaweia su odgovorili da je ovih 90 herca optimalno za fluidni prikaz uz zadovoljavajuću potrošnju baterije. Zapravo, korisnik može smanjiti frekvenciju osvežavanja ekrana na 60 herca ako mu zatreba duže trajanje baterije. Ono što je odmah primetno jeste da je ekran zaobljen sa sve četiri stranice. Ćoškovi telefona su izdignuti i odaju veoma luksuzan vizuelni utisak. Ipak, kako ekran ne bi bio oštećen, u pakovanju se dobija silikonska providna maska koja će pružiti solidan nivo zaštite od prve sekunde korišćenja telefona. S gornje strane telefona primetićete infracrveni predajnik, kojim možete kontrolisati ostale uređaje, dok se s donje strane nalaze zvučnik, USB-C priključak i otvor za SIM karticu. Prvo i nama najvažnije, P40 serija ima samo jedan zvučnik s donje strane! Dakle, ne postoji gornji zvučnik – onaj koji prislonite na uvo. Kad telefonirate, ekran će praviti mikrovibracije i tako ćete čuti sagovornika, ali kad slušate muziku, radiće samo donji zvučnik.
Otvor za kartice je mali i u njega se mogu umetnuti nano SIM kartica s jedne strane i nanomemorijska kartica s druge strane. Telefon ipak podržava dual SIM, ali kao eSIM – virtuelnu karticu koja nije hardverska. Trenutno eSIM u našoj zemlji podržava samo VIP. Inače, telefon dolazi sa 256 gigabajta memorije i osam giga radne memorije, pa ako vam to nije dovoljno, na našem tržištu prodaje se kartica od 128 gigabajta po ceni od 8.999 dinara. Takođe, postoji i verzija telefona sa 512 gigabajta.

Zadnji panel telefona je izrađen od stakla na kojem se predivno prelivaju boje. Mi smo na test dobili mat sivu verziju i izgleda apsolutno genijalno pod različitim tipovima osvetljenja, te korisnik dobija zaista premijum osećaj u rukama.
U paketu se dobijaju, pored maske, slušalice sa USB-C priključkom i brzi punjač od 40 vati. Baterija ima kapacitet od 4.200 miliamper-sati, a mi smo uspeli telefon da napunimo od nula do sto procenata za tačno 60 minuta. Veoma impresivno! Telefon podržava i bežično punjenje brzinom od solidnih 27 vati.

Tehnologije

Najaktuelniji čipset koji Huawei trenutno nudi jeste Kirin 990 5G sa osam jezgara. U pitanju je čipset koji je izrađen sa 7-nanometarskom tehnologijom. U samom čipu je integrisana podrška za 5G, pa će brzine aplouda i daunlouda biti višestruko veće kad nam ova tehnologija bude dostupna. Kad govorimo o hardveru, ubedljivo najinteresantniji segment ovog telefona definitivno su kamere. Glavna kamera ima 50 megapiksela i ona je nazvana Ultra Vision, sa otvorom blende od f/1,9 i optičkom stabilizacijom. Najveću prednost pri korišćenju ove kamere daje veliki senzor sa RYYB filterima. Dodata je i podrška za veštačku inteligenciju, pa ova kamera okida slike u trajanju od 1,7 sekundi i onda „veštačka pamet“ bira najbolju fotografiju.
Druga kamera ima 40 megapiksela, ima široki ugao snimanja i otvor blende od f/1,8. Kamera je nazvana Cine Camera i koristi se za snimanje videa, a podržana je 4K rezolucija sa ISO osetljivošću do 51.200. Kako smo dosad koristili noćni režim rada za pravljenje fotografija, sada se ovaj noćni režim može koristiti i u video-formatu.

Treća kamera ima 12 megapiksela i nazvana je SuperSensing telephoto, sa otvorom blende od f/3,4 i takođe podrškom za optičku stabilizaciju. Ova „periskop“ kamera omogućava zum do 5x, ali u hibridnom režimu dobijamo i pedesetostruko uvećanje. U praksi to znači da slikajući s petostrukim zumom dobijamo poprilično dobru fotografiju, međutim, kako povećavamo zum ka 50x, tako se slika postepeno deformiše – jeste funkcionalno korisna, ali u nekom naprednijem smislu neupotrebljiva.

Da bismo bolje objasnili postavku kamera, napomenimo još da glavna kamera ima žižnu daljinu od 23 milimetra (široko), druga čak 18 milimetara (veoma široko), dok telefoto kamera ima žižnu daljinu od 125 milimetara. S obzirom na to da glavna i ultraširoka kamera koriste velike senzore, znatno veće od konkurencije, Huawei onda fizički nije mogao da napravi ultraširoku kameru s manjom žižnom daljinom. Poređenja radi, iPhone ili Samsung imaju žižne daljine od 12 ili 13 milimetara, dok je Huawei morao da se odluči na 18 milimetara. Ipak, veliki senzor znači bolje fotografije i manje šuma.
Moramo posebno pohvaliti video-snimanje, jer je omogućeno usporeno snimanje do čak 7.680 frejmova u sekundi, ali samo pri rezoluciji od 720p. Daleko je upotrebljiviji režim rada na 1080p sa 960 frejmova u sekundi. Selfi kamera ima 32 megapiksela, ali dodatno joj pomaže ToF kamera, tako da sada možete napraviti selfi snimke s boke efektom.

Korišćenje

Huawei je u svom EMUI interfejsu omogućio podršku za Always On Display, pa će korisnik imati sve neophodne informacije ispisane na ekranu. U našem slučaju nismo primetili značajnu potrošnju baterije. Kad dodirnete ekran, iscrtaće vam se pozicija gde treba da prislonite svoj prst kako bi čitač otisaka otključao telefon. Huawei je povećao ovu površinu, ali i brzinu očitavanja, tako da ćete sigurno biti zadovoljni odzivom.

Upravljanje osnovnim komandama, poput povratka ili odlaska na početni ekran, vrši se prevlačenjem prsta ulevo, odnosno ka gore – tim redom. Na ove komande se treba pomalo navići u početku, ali svakako će vam olakšati korišćenje telefona. Svako ko je posedovao Huawei telefon zaista će se brzo snaći, jer je EMUI danas daleko napredniji nego što je bio pre nekoliko godina.

Ostaje nam da ispričamo priču vezanu za nedostatak Google servisa. Ova tema je donela mnogo nerazumevanja i neproverenih informacija na internetu i, generalno, na društvenim mrežama. Prvo što moramo razjasniti jeste to da Google servisi ne znače da telefon ne radi na Androidu. Dakle, svi Huaweievi telefoni imaju Android operativni sistem, i to u open source verziji. Iznad prvog sloja operativnog sistema nalaze se Google servisi, odnosno Huaweievi servisi. Kod P serije nedostaju Google servisi – to praktično znači da treći sloj softvera koji čine aplikacije ne mogu da pozivaju Google mape, Google Pay i slične servise. Ovde kao zamena uskaču Huaweievi servisi, što ne znači da aplikacije neće raditi bez Google servisa.
Huawei je uložio znatna sredstva kako bi unapredio svoju prodavnicu nazvanu AppGallery. Ukoliko se neka aplikacija ne može u njoj pronaći, ona se može instalirati na drugačije načine. Prvi način i najjednostavniji jeste korišćenje Phone Clone aplikacije. Dakle, potrebno je ovu aplikaciju instalirati na vaš stari telefon, a na P seriji je već prisutna. Telefoni će se povezati direktnom wi-fi vezom i počeće kopiranje vaših kontakata, fotografija, ali i aplikacija. Nažalost, Google aplikacije će ostati zatamnjene, pa je njih nemoguće prebaciti. Neke od najvažnijih i najpopularnijih aplikacija kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp (sve u vlasništvu Facebooka) trenutno se ne nalaze u prodavnici AppGallery, ali se mogu instalirati skidanjem instalacionog (apk) fajla direktno sa sajta. Ove aplikacije uopšte ne koriste Google servise, tako da će raditi bez problema. Naša preporuka je da u AppGallery pronađete aplikaciju More Apps i preko nje, potpuno legalno, dodate nedostajuće aplikacije. Treći način dobijanja aplikacija jeste instaliranje neke od alternativnih prodavnica aplikacija, poput Amazona ili nekih drugih. Dakle, bez posebnog znanja i bez mnogo utrošenog vremena korisnik će dobiti skoro sve što mu treba da dobije gotovo potpuno funkcionalan telefon. Huawei nudi veoma primamljivu ponudu i svog klaud servisa, koja je jeftinija od Google Drivea, tako da je samo pitanje vremena kada ćete Google ekosistem moći potpuno da zamenite Huaweievim ekosistemom. Moramo priznati da neke aplikacije ipak nećete naterati da rade (legalno), poput YouTubea, ali će ovaj servis raditi kroz brauzer. Zaključimo da nedostatak Google servisa ne znači kraj sveta.
Zaključak

Huawei je opet uspeo da zada ozbiljan udarac svojoj konkurenciji, bez obzira na prepreke koje su mu postavljene. P40 Pro izgleda impresivno, u radu je potpuno jednostavan, brz i neprikosnoven. Ako niste previše vezani za Google, prelazak na Huaweiev ekosistem će vam biti lak. Od nas P serija dobija visoku preporuku.

HUAWEI P40 PRO

Displej: 6,58 inča, 2.640x1.200 px

Procesor: HiSilicon Kirin 990 5G, dva jezgra 2,86 GHz, dva jezgra 2,36 GHz i četiri jezgra 1,85 GHz

Operativni sistem: Android 10.0 sa EMUI 10.0.1

Memorija (RAM/skladište): 8 GB / 128, 256 ili 512 GB

Ulaz za mikro-SD: ne, samo nano

Kamera prednja/zadnja: 50+40+12 MP / 32 MP

Baterija: 4.200 mAh

Dimenzije (ŠxVxD): 72,6x158,2x9 mm

Masa: 209 g

Cena: 129.999 RSD

consumer.huawei.com


Reklame

Povezane teme

APPLE iPHONE 12 I iPHONE 12 MINI PREDSTAVLJAJU NOVU ERU ZA iPHONE SA 5G MREŽOM

APPLE iPHONE 12 I iPHONE 12 MINI PREDSTAVLJAJU NOVU ERU ZA iPHONE SA 5G MREŽOM

Apple iPhone 12 i iPhone 12 mini donose predivan novi dizajn prepun inovativnih karakteristika, uključujući A14 Bionic, napredni sistem dualne kamere i Super Retina XDR displej sa Ceramic Shield prednjom zaštitom......

WALL LUXURY SA 292-INČNIM EKRANOM JE SAMSUNG-OV NAJVEĆI I NAJNAPREDNIJI MIKRO LED TV

WALL LUXURY SA 292-INČNIM EKRANOM JE SAMSUNG-OV NAJVEĆI I NAJNAPREDNIJI MIKRO LED TV

U vremenu kada toliko mnogo ljudi želi sve veće i veće televizore, Samsung je došao do krajnjeg rešenja. Najnoviji dodatak u impresivnoj TV liniji brenda je Wall Luxury, džinovski 8k televizor od čak 292 inča......

THE EMPEROR: RADNI PROSTOR SNOVA SA 6 MONITORA

THE EMPEROR: RADNI PROSTOR SNOVA SA 6 MONITORA

Sa izuzetnom nosivošću, režimom pripravnosti sa niskom potrošnjom energije, širokim spektrom podešavanja nadohvat ruke, Emperor je idealan za pojedince koji očekuju najviše od sebe i svog radnog okruženja......

BUBEN & ZORWEG I BUGATTI PREDSTAVLJAJU JEDINSTVENI MULTIFUNKCIONALNI OBJEKAT

BUBEN & ZORWEG I BUGATTI PREDSTAVLJAJU JEDINSTVENI MULTIFUNKCIONALNI OBJEKAT

„Bugatti mora uvek ponuditi izvanredno, premašiti i najluđe snove. U svakom pogledu “, objasnio je predsednik Bugattija Stephan Winkelmann. „To takođe očekujemo i od naših partnera. Uvereni smo da i Buben & Zorweg ispunjava ove zahteve......

VERTU SIGNATURE COBRA - TELEFON OD 360.000 DOLARA ZA ONE OPSEDNUTE PRIVATNOSTI

VERTU SIGNATURE COBRA - TELEFON OD 360.000 DOLARA ZA ONE OPSEDNUTE PRIVATNOSTI

Za ovu vrtoglavu cenu, kupci dobijaju telefon obložen rubinima sa zastarelom tehnologijom. Dobre vesti za opsednute privatnošću - telefon ne mogu da hakuju čak ni najbolji hakeri ili vlade na svetu......

NIKON Z7 – dugo očekivano savršenstvo

NIKON Z7 – dugo očekivano savršenstvo

Nikon je istovremeno najavio Z6 (24 MP) i Z7 (46 MP) modele, koji bi na neki način trebali biti komplementarni modelima D750/D850. Fotografski, radi se o gotovo savršenim fotoaparatima. Ergonomija je u klasi s ostalim naprednim i profesionalnim Nikon...

Motorola Edge: na ivici uspeha

Motorola Edge: na ivici uspeha

Novi Motorolin Endless Edge displej obavija obe bočne strane telefona pod uglom od gotovo 90 stepeni i dolazi sa dijagonalom od 6.7 inča koji pruža zaista impresivan pogled. Zakrivljen i uži ekran na edge modelima nudi savršene proporcije...

EMBODY GAMING CHAIR - NOVA SERIJA GEJMING NAMEŠTAJA

EMBODY GAMING CHAIR - NOVA SERIJA GEJMING NAMEŠTAJA

Embody Gaming Chair je prvi proizvod kompanije namenjen ovoj ciljnoj grupi. Kako nemaju previše iskustva sa navikama gejmera, obratili su se Logitech-u kako bi naučili kako e-sport igrači sede dok igraju omiljene igre...

PREDSTAVLJAMO HUAWEI P40 PRO

PREDSTAVLJAMO HUAWEI P40 PRO

Sada već davne 2013. udruženje EISA dalo je nagradu za najbolji „consumer“ smartfon kompaniji Huawei, i to za model Ascend P6, zbog čega su nas mnogi pitali šta je to Huawei i otkud nam takva ideja. Tada je ova kompanija uspevala da napravi odlične...

HUAMI AMAZFIT X CURVED-SCREEN PAMETNI SAT

HUAMI AMAZFIT X CURVED-SCREEN PAMETNI SAT

Huami Amazfit X Curved pametni sat, sada je dostupan na platformi Indiegogo. Ograničeni broj satova za najbrže kupce se prodaje po ceni od 149 dolara....

PANASONIC LUMIX S1H - DIGITAL MIRRORLESS CAMERA - SAVRŠEN IZBOR

PANASONIC LUMIX S1H - DIGITAL MIRRORLESS CAMERA - SAVRŠEN IZBOR

Panasonic S1H je izvanredna video-kamera u telu mirorless fotoaparata. Netflix je to odmah prepoznao, i to priznanje će mnoge naterati da ozbiljno razmisle o ovoj kameri. Za profesionalnu video-produkciju S1H je bez dileme odličan izbor......