Ibiza Gran Hotel
HAUTE CUISINE

07 Sep 2020

RESTORAN NOMA, KOPENHAGEN - KULINARSKO ISKUSTVO SA DRUGE PLANETE

Izvorni Noma je bio nesumnjivo jedan od najznačajnijih restorana svoje generacije. Rene Redžepi je svojom hranom razvio novi žanr kuhinje. Nova nordijska kuhinja se vraća svojim korenima kako bi gledala u budućnost...

Verovatno ste čuli ime, NOMA, taj krunski dragulj na danskoj sceni hrane. Ali uspeti da rezervišete sto u Nomi je sasvim druga stvar! Rezervisati sto u jednom od najboljih svetskih restorana nije tako jednostavno. Ali za one koji rezervišu unapred, čeka vas izvanredno kulinarsko iskustvo.

Ponovo otvoren u februaru 2018. godine na novoj lokaciji i sa novim menijem, Noma je već vratio dve Mišelinove zvezde kojih se odrekao privremenim zatvaranjem. Superšef Rene Redžepi i dalje vodi Noma kuhinju, oslanjajući se na iskustvo u nekim od najboljih restorana širom sveta. Ali Noma nije u vezi sa popularnom fuzijskom hranom, to je Nova Nordijska kuhinja.
Izvorni Noma je bio nesumnjivo jedan od najznačajnijih restorana svoje generacije. Rene Redžepi je svojom hranom razvio novi žanr kuhinje. Nova nordijska kuhinja se vraća svojim korenima kako bi gledala u budućnost; kopajući dublje od sezonskog menija kako biste istražili zaboravljene kreativno pripremljene proizvode. Redžepijev vizionarski pristup slavljenju terora kroz minimalističke tanjire fokusirane na sastojke, prvu inkarnaciju Noma osvojio je titulu najboljeg svetskog restorana u četiri godine: 2010, 2011, 2012 i 2014.
Novi Noma: Redzepi je originalni Noma zatvorio u februaru 2017. Prebacio je restoran iz kopenhagenskog naselja Christianshavn u prostraniju parcelu na arti Refshalevej Islandu, a otvaranje novog restorana održano je u februaru 2018. Prema pravilima Best of the Best , novi Noma je poseban restoran nezavisno od svoje prvobitne lokacije, te stoga zaslužuje najvišu nagradu za novi ulazak na ovogodišnju listu na broju 2.
Kako funkcioniše meni? Kada se Noma ponovo pokrenuo, Redžepi je predstavio novu strukturu trpeze u kojoj restoran nudi tri menija godišnje, svaki otprilike sa 20 jela, zasnovan na vrhunskim sastojcima koji su dostupni u toku jedne sezone. Sezona morskih plodova traje od 9. januara do 1. juna; Sezona povrća traje od 25. juna do 21. septembra; i Game and Forest Season traje od 15. oktobra do 21. decembra. Gostima se preporučuje da najave rezervaciju u zavisnosti od vremena koje im odgovara. U svakom meniju ideologija koja je učinila ime Noma ostaje istinita: izvorni sastojci istraženi su kroz objektiv bezbrojnih tehnika kuvanja koji se pridružuju i postaju mnogo više od broja njihovih sastavnih delova.