Ibiza Gran Hotel
HAUTE CUISINE

15 Sep 2020

LE GRAND VEFOUR PARIS, UZVIŠENO KULINARSKO ISKUSTVO GUY MARTINA

Kada uđete u restoran, vraćate se dvesta godina unazad. Uređen nežnim izrezbarenim vencima u stilu Luja XVI, ulaz omogućava kretanje u dve različite sobe; na zidovima ogledala dele prostor sa poznatim slikama zaštićenim staklom

Dragulj „umetničkog ukrasa“ iz 18. veka Le Grand Vefour bio je najbolji gurmanski sastanak pariskog političkog, umetničkog i književnog društva više od 200 stotina godina.

Ne postoje prolaznici koji lutaju uspavanim galerijama Palais Royale koji nisu provučeni ka galeriji de Beaujolais u kojoj sjaji Grand Vefour, dragulj pariske restauracije, još uvek drhteći od veselih zvukova koji su Palais Royal oživeli više od jednog veka? Ovaj restoran, najbolje mesto gde možete uživati u francuskoj kuhinji, jedini je takav koji zadržava drevni dekor u kojem su jele hiljade gurmana tokom 1784-1785. Bez obzira na geografsku evoluciju pariskih užitaka uzimajući u obzir način na koji su se razvijali užici pariskog života, le Grand Vefour je putovao kroz vreme sa šarmom i dostojanstvom i sačuvao svoju slavu najboljim gurmanima sveta.
Dopustite nam da opišemo lokaciju. Smešten duž kolonade Joinville, povezan sa ulicom de Beaujolais, restoran se kroz tri luka otvara prema baštama Palais Royal. Znak „Cafe de Chartres“, na fasadi nasuprot bašte, nosi ime objekta koji je bio tamo pre le Grand Vefour. Ime izabrano u čast vojvode od Chartresa, prvog sina Luja d'Orleansa, onog koji je stvorio domen Palais Royala i oca Philippea Egalitea, poslednjeg vlasnika Palais-a pre revolucije 1789.
Kada uđete u restoran, vraćate se dvesta godina unazad. Uređen nežnim izrezbarenim vencima u stilu Luja XVI, ulaz omogućava kretanje u dve različite sobe; na zidovima ogledala dele prostor sa poznatim slikama zaštićenim staklom. Inspirisane pompejanskim freskama u neoklasičnom stilu, inače vrlo popularnim u doba carstva iz 18.veka, preovladavaju teme za ukrašavanje - ribe, divljač, cveće i žene sa košarama cveća – koji bude u gostima želju za dobrom hranom. Na plafonu ruže i gipsani ukrasi uokviruju alegorije žena, naslikane poput italijanskih plafona iz 18. veka. U mezaninu velika soba ukrašena oplatama dočekuje goste.
Poznati kuvar ovog finog restorana, Guy Martin, delikatan je umetnik Grand Vefour-a. Rođen u Savoji, samoobrazovan i strastven čovek, veliki je profesionalac u svemu i hrani svoju inspiraciju mnogim iznenađujućim izvorima: putopisnim uspomenama, bojama, senzacijama, ukusima, koji ga inspirišu klasičnim receptima koji su istovremeno inventivni i veseli, sa ukusnim asocijacijama i nežnih ukusa.
Njegovo kuvanje, puno poezije, pažljivosti i velikodušnosti, učiniće da lutate putem kulinarskih užitaka. Svaki obrok, koji meša tradiciju i modernost, otkriće je i nagoveštaj da će uskoro biti zajednički snovi. Tokom svake sezone, meni Grand Vefour se ažurira, a zadržavaju se svi klasični recepti Gaja Martina za kuvanje koje će oduševiti svakog gosta u ovom istorijskom restoranu.

Adresa: Le Grand Vefour, 17, Rue De Beaujolais 75001 Pariz, Francuska